HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow dividendrendement is hot
dividendrendement is hot

Kiezen voor dividendrendement

Beleggen is keuzes maken. Je kunt beleggen in Tom Tom, Unilever, in beide of in geen van beide. Met dergelijke keuzes maak men niet alleen een selectie van aandelen, maar impliciet wordt er ook gekozen voor een sectorverdeling en voor de termen waarde of groei.

Bij een beleggingsstijl horen termen als waarde en groei. Waardeaandelen zijn laag gewaarde minder risicovolle aandelen, groeiaandelen zijn aandelen met een hoge (verwachte) groei van winst, cashflow en of omzet en dito risico. Het principe is simpel, maar een sluitende definitie is moeilijker te geven omdat er ook aandelen zijn die en laag zijn gewaardeerd en een hoge winstgroei kennen.

Je kunt niet zondermeer stellen dat waardeaandelen beter zijn dan groeiaandelen. Wel kan men eenvoudig verifiëren dat waarde- en groeiaandelen elkaar in succes afwisselen. Het jaar 1999 was een goed jaar voor groeiaandelen en een slecht jaar voor waardeaandelen. De jaren 2000 en 2001 –nog in ons geheugen gegrift als slechte beleggingsjaren- waren voor waardebeleggingen echter helemaal geen ramp.

 

Dividend is terug

De mindere beleggingsjaren waren per saldo goed voor beleggers die zich op waardeaandelen concentreren. Daarmee is ook de aandacht voor dividend weer terug. Dividend heeft een signaalfunctie, een onderneming die dividend betaald laat zien dat zij financieel gezond is en dat zij met vertrouwen de toekomst in ziet want een eventuele verlaging van het dividend moet worden voorkomen. Maar dividend is – net als de koers-winstverhouding – ook een waarderingsmaatstaf. Bij een gelijkblijvend dividend wordt het dividendrendement immers hoger als een aandeel lager wordt gewaardeerd.

Momenteel kunnen we stellen dat het niet erg goed gaat op de beurs en daarom is wellicht dividendbeleggen een strategie die ons door deze moeilijke tijden loodst.  Deze beleggingsstrategie bestaat zoals iedere beleggingsstrategie uit aankoop- en verkoopcriteria en de strategische factor. Hieronder worden deze factoren concreet uitgewerkt.

 

Aankoopcriteria

  1. Het dividendrendement is hoger dan een van de spaarrekeningen met de hoogste rente. Actuele rente op een Credit Europe Top Interest Rekening en bij een Euro-Plus Spaarrekening van de Yapi Kredi Bank bedraagt 4,5 % (21/01/2008 zie http://mistermoney.rtl.nl/spaarrente.asp)
  2. Analisten zijn positief over het bedrijf voor het komende jaar (zie analist.nl). Kortom, het aantal koopadviezen is hoger dan het aantal analisten dat het aantal op houden heeft gewaardeerd. Ook moet het aantal koopadviezen hoger zijn dan het aantal verkoopadviezen.
  3. In het kader van risicospreiding kopen we maar eenmaal aandelen van een bedrijf uit een bepaalde sector. Zodra er meerdere bedrijven zijn die voor opname in onze portefeuille in aanmerking komen dan kiezen we voor het fonds met het hoogste dividendrendement. We hebben nu gekozen voor ING in plaats van Aegon. Het dividendrendement van ING is immers hoger dan dat van Aegon en beide bedrijven zijn actief in dezelfde sector.

 

Verkoopcriteria

Zodra twee van de drie aankoopargumenten niet meer van toepassing zijn dan verkopen we de aandelen. Dus als het dividend minder is dan de rente die we kunnen ontvangen op een spaarrekening en/of de analisten niet meer positief zijn over het aandeel, dan wel er is een ander bedrijf actief in dezelfde sector die een hoger dividendrendement biedt dan verkopen wij het aandeel.

De volgende aandelen voldoen aan de aankoopselectiecriteria, namelijk:

bedrijfverkoop  houdenkoop advies dividendrendementsector  Aankoopkoers

 koers per 08-02-2008

 rendement
Crown Van Gelder 1 0 2 7,43Industriële goederen (papier) € 13,45 € 13,45 
Gamma 1 2 5 4,78Industriële goederen (textiel) € 41,51 € 41,51 
Fortis 3 5 19 10,26Banken € 13,65 € 13,65 
Homburg Invest Inc. 0 1 2 11,47Onroerend goed € 2,79 € 2,79 
ING Groep 2 6 20 6,36Levensverzekeraar € 20,67 € 20,67 
Macintosh Retail 0 3 5 4,77Handelshuizen € 17,09 € 17,09 
USG People 0 2 12 5,51Detachering € 12,99 € 12,99 
Wessanen 1 3 6 7,02Voedingsproducenten € 9,27 € 9,27 

U kunt zelf de selectiecriteria gemakkelijk volgen via de website van de analist.nl. Op die site worden de analistenadviezen bijgehouden. Ook is daar het dividendrendement en de sector waarin het bedrijf opereert te vinden. De enige verwarrende informatie heeft betrekking op de financiële sector. De subsectoren banken en verzekeringen lopen door elkaar heen. Op zich is dat wel begrijpelijk want de meeste financiële bedrijven acteren in beide markten. Om de verdeling in de financiële sector te verfijnen hebben de verdeling aangehouden zoals die op de website van NYSE Euronext wordt gepubliceerd.

Ter illustratie noemen wij een paar bedrijven die niet in onze portefeuille zijn opgenomen inclusief de reden daarvan:

  1. Aegon niet in portefeuille want Aegon opereert in dezelfde sector als ING.
  2. Corporate express niet in portefeuille want het merendeel van de analisten is niet positief.
  3. Randstad niet portefeuille want Randstad opereert in dezelfde sector als USG People.

Periodiek geeft de redactie van HCC Beleggen een update van deze dividendrendementstrategie. Overigens benadrukken wij dat dit artikel niet als individueel beleggingsadvies is bedoeld, maar om kennis te maken met de dividendrendementstrategie. Misschien staat het dividendrendement bij u hoog in uw vaandel, neem dan vooral de tijd om kennis te maken met deze strategie.

 
< Vorige   Volgende >

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.05306 seconden