HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow Warren Buffett 1-1
Warren Buffett 1-1

Wereldwijd beleggen met Warren Buffett

Over de duizelingwekkende rendementen die Warren Buffett behaald heeft ga ik het hier niet hebben. En over de enorme kracht van Einstein’s 8e Wereldwonder (cumulatieve opbrengsten) evenmin. Waar ik het wel over ga hebben is de strategie van Warren Buffett in relatie tot het huidige thema van HCC-beleggen: Wereldwijd Beleggen.

Laten we beginnen met een citaat van Warren Buffett:
‘Your goal as an investor should simply be to purchase, at a rational price, a part interest in an easily understandable business whose earnings are virtually certain to be materially higher five, ten and twenty years from now’ 1.

Wat in dit citaat opvalt is dat van een geografische afbakening hier geen sprake is. En hoewel de value-strategie van Buffett soms wel degelijk enkele jaren een underperformance kan laten zien, geldt dat deze strategie op termijn móet werken. Immers, Buffett koopt aandelen die ondergewaardeerd zijn ten opzichte hun intrinsieke waarde, en op termijn móet die waarde komen bovendrijven!

De vraag waarom Buffett eigenlijk pas sinds enkele jaren actiever in het ‘buitenland’ investeert laat zich verklaren vanuit meerdere factoren. Zo geldt dat Buffett voorheen in de VS genoeg aantrekkelijke bedrijven vond en ook de beperkte informatieverstrekking van bedrijven buiten de VS (betrouwbaarheid van deze informatie) en onzekerheid met betrekking tot buitenlandse regimes spelen een rol. Naast aanzienlijke financiële reserves zal ook Buffetts visie op de dollar hebben meegespeeld om actiever op zoek te gaan naar aantrekkelijke buitenlandse beleggingsmogelijkheden.

Maar wellicht dat het juist gevestigde bedrijven zijn die met hun kennis en merknamen kunnen profiteren van opkomende markten. Zo is het goed denkbaar dat sterke Amerikaanse en Europese bedrijven als Coca-Cola, Nike en Heineken juist zullen profiteren van economische groei elders. Deze bedrijven kennen een hoog rendement op het eigen vermogen, wat zich - over langere periodes bezien - vertaalt naar een gestaag oplopende beurskoers (of uitkering van aantrekkelijke dividenden).

Om het belang dat Buffett hecht aan een hoog rendement op eigen vermogen, nogmaals een citaat:
‘Focusing on companies producing high ROE, Buffett says, is a formula for success, because, (… ) high ROEs must necessarily lead to strong earnings growth, a steady increase in shareholders equity, a steady increase in the company’s intrinsic value, and a steady increase in stock price’ 2.

Buffett zoekt bedrijven met een hoog rendement op het eigen vermogen (REV). Echter, het ‘vrije marktsysteem’ zorgt ervoor dat in geval van hoge REV’s vroeg of laat concurrenten zullen opstaan, wat zal leiden tot een gemiddelde REV. Om structureel een hoge REV te kunnen behalen, moeten bedrijven daarom over ‘speciale eigenschappen’ bezitten. Van deze ‘speciale eigenschappen’ heb ik in onderstaande tabel een inventarisatie gemaakt:

Competitief voordeel Omschrijving Voorbeeld
Bekende merken Producten waarvoor u vanwege uw kennis over (en vertrouwen in) bereid bent extra te betalen. Coca-Cola, Harley-Davidson
Patenten Zowel patenten voor medicijnen, maar tevens voor technologie of andersoortige uitvindingen. Pfizer, 3M (bekend van de gele Post-it briefjes)
Switching cost/
lock-in effecten
Bijv. software. Hoge kosten voor organisaties wanneer zij besluiten van een reeds aanwezige, bekende softwareleverancier te wisselen. Oracle, SAP
Schaalvoordelen/ prijs Bedrijven zo gefocusseerd op efficiëntie dat vrijwel niemand er tegen kan concurreren. Wal-Mart, Home Depot
Netwerkeffecten Wanneer de waarde van een product of dienst vergroot wordt door het gebruik van anderen ervan (bijv. email).
  
Outlook, Hotmail (Microsoft), Ebay

Bedrijven met één of meer van bovenstaande eigenschappen (competitieve voordelen) zouden in staat moeten worden geacht structureel hoge REV-cijfers te laten zien. Dit zijn dan ook de bedrijven die écht in staat zijn om waarde te creëren, aangezien hier het rendement op het vermogen hoger ligt dan de kosten van dat vermogen (de te betalen rente).

Kortom, voor Warren Buffett is het allereerst van belang bedrijven te vinden met ‘speciale eigenschappen’, ofwel bedrijven met duurzame competitieve voordelen. Het zijn in het bijzonder beleggingen in dit type bedrijven geweest - tegen een aantrekkelijke waardering - waarmee Buffett zijn miljarden mee heeft verdiend. Ook voor wereldwijde beleggingen is het van groot belang met speciale aandacht te kijken naar deze competitieve voordelen. Enkel dit type bedrijven is immers daadwerkelijk in staat om op langere termijn waarde te creëren!1. Rockwood, R.M., The Focus Investor, Xlibrix Corporation, 2004: p. 150.
2. Vick, T., How to Pick Stocks Like Warren Buffet: profiting from the bargain hunting strategies of the world’s greatest value investor, New York, McGraw-Hill, 2000: p. 140.

Hendrik Oude Nijhuis geldt als expert op het gebied van value-investing en heeft zich jarenlang specifiek verdiept in de beleggingsstrategie van Warren Buffett. Hendrik is oprichter van www.warrenbuffett.nl en heeft over value-investing tal van artikelen opgesteld en presentaties verzorgd.

De website www.warrenbuffett.nl biedt het E-Book over Warren Buffett momenteel gratis ter beschikking. Het E-Book besteedt aandacht aan alle aspecten van Buffetts strategie, ondersteund met tal van citaten en concrete beursselecties.

 

 
< Vorige   Volgende >

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.03244 seconden