HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow global beleggen
global beleggen

Globaal beleggen of Global  

Door: Cees Smit, alias Frank van Dongen van Todaysbrokers

Lezers van mijn columns op IEX en Quotenet weten dat ik geen fan ben van heel gespreid, lees wereldwijd beleggen. Het ene jaar gaat Japan omhoog en Amerika omlaag en een ander jaar gaat China omlaag en Amerika omhoog. Een nivellering van je rendement met een hoog polderniveau. Je wordt dus in goede tijden steeds afgeroomd, want er gaat altijd wel ergens een beurs omlaag. Nu zegt u een lager rendement is geen probleem, want door deze spreiding is het risico ook lager.

Maar ook vanuit risicomanagement is het wereldwijd beleggen niet de oplossing van alle problemen. Want als de spreekwoordelijke “shit hits the fan” dan blijken de werelddelen elkaar ineens gemakkelijk te beïnvloeden. We hebben recent hier een voorbeeld van gezien toen China min 8 procent ging en de rest van de wereld volgde. Maar we hoeven niet ver terug in de geschiedenis om daar nog veel dramatischer voorbeelden van te noemen zoals de Rusland-crisis en de Azië-crisis. In dit soort paniek bewegingen is de correlatie tussen de verschillende continenten en markten ineens 1 en gaat alles dus alles tegelijkertijd omlaag. Kortom juist als je echt bescherming nodig hebt is er geen spraken van risicoverlaging. Sterker nog juist doordat omdat het een andere tijdszone en of een andere markt betreft loop je ver achter de feiten aan.

Uiteindelijk hebben we dus meer informatie over onze eigen markten. Ook kunnen we ons gemakkelijk afdekken in onze eigen markt omdat we beschikken over een uitstekende, goed liquide optie en future markt. Ondanks deze voordelen pleit ik toch ook niet om je te beperken tot alleen Nederland en Europa. Ik ben namelijk wel van mening dat je alle situaties (fundamenteel, economisch en technisch) in de wereld moet gebruiken om daar rendement mee te scoren. Ook zijn er bepaalde sectoren niet nauwelijks in Nederland of Europa. Denk hierbij bijv. aan Biotech. Of de farmacie waar je perfect met event driven strategieën in kan spelen op het verkrijgen van een toestemming om een medicijn op de markt te brengen.
 
Om een goed rendement te maken geloof ik in een focus, dus heb een mening over een regio, een sector en of Asset klasse en dus ga bijvoorbeeld voor commodities in Canada of juist niet. Natuurlijk moet je niet al je geld op een sector, een land, of een bedrijf zetten en ook moet je een stoploss hanteren voor het geval je mening totaal verkeerd uitpakt. Een exit blijft heel belangrijk.

 
< Vorige   Volgende >

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.03939 seconden