HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow Globaal en correlatie
Globaal en correlatie

Globaal en toch gelijk in Correlatie.


Een mooi correlatie voorbeeld dat ik altijd behandel in mijn optie presentaties is er een tussen twee aandelen indices en dan niet die tussen de Duitse Dax en de AEX maar wel die tussen de Amerikaanse SP500 en de Nederlandse AEX index.

Nu zou je omdat de Nederlandse economie erg gelinked is aan die van onze Oosterburen verwachten dat de Dax en de AEX altijd hand in hand gaan maar niets is minder waar. Onze index is meer gelinked aan financiële waarden en natuurlijk de olieprijs. De Duitsers hebben farmacie aandelen en automobielbedrijven die wij niet eens hebben. Grappig is dan ook te zien dat we meer op de Amerikanen gefixeerd zijn dan de Duitsers. De Amsterdamse markt is natuurlijk er dollar afhankelijk en ook is de economisch erg belangrijk wat er in Amerika gebeurd, maar toch blijft het vreemd dat een index van 500 zeer grote aandelen in min of meer gelijke trend beweegt als een index van 25 kleine aandelen (RD en Unilever uitgezonderd). Nu zegt u maar de AEX is onze Large cap index maar toch wil ik er fijntjes op wijzen dat wat wij Large cap aandelen noemen in de VS al vaak een Small cap is. Toch lopen deze indices dus redelijk gelijk en kun je hier leuke correlatie strategieën op doen. Zeker als een van beide ver achter blijft bij de ander. Je kan dan zonder even naar de volatility te kijken calls kopen op de achterblijver en puts kopen op de outperformer.

Nu we het toch over de volatility hebben is het ook heel leuk om te zien. Dat de bewegelijkheid op beide beurzen in gelijke tred gaat. Als de volatility in Amerika hoog is dan is deze ook in Amsterdam historisch hoog. Een periode van lage volatility in de VS viel exact gelijk aan zo’n periode in Nederland.     

Nu hebben we in Amerika zelf een index de VIX, de Amerikaanse volatility index op de SP500. die je gewoon kan volgen op je scherm. De VIX loopt altijd gelijk met de implied volatility van de AEX opties. Leuk is in deze dat je op het internet (Yahoo Finance) zo de VIX ziet wat de VIX is en dus weet je met welke volatility je in de Amsterdamse opties ongeveer moet rekenen. Ook kun je dus zo een grafiek maken van de VIX en zie je hoe je historisch gezien zit qua niveau. Dus of je op een historisch hoog niveau zit en dus volatility short strategieën moet aanhouden of dat je op een historisch laag niveau zit en dus moet oppassen met het schrijven van opties.

Image

de Implied volatility van de SP500 maal 10

Of je historisch hoog of laag zit in Implied volatility is in mijn optiek van het grootste belang is bij de keuze van de optie strategie. Bij een historisch lage implied volatility moet je opties kopen en bij een hoge volatility moet je opties verkopen. Althans als je verwacht dat de volatility weer naar historische gemiddelde terug gaat.

Het voordeel van globaal handelen is dus dat op sommige plekken van de Globe er meer openheid is dan op andere en die openheid kan je,  uitgaande van een correlatiefactor,  gebruiken op andere plekken op aarde.

 
< Vorige   Volgende >

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.04165 seconden