HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow Kansen en risico’s
Kansen en risico’s

Opkomende markten en grondstoffen


Door Gerard Jager; hoofdredacteur Advance Beleggingsadviezen en Sr. vermogensbeheerder bij Onafhankelijk Vermogensbeheer ’s-Gravenhage

Wat hebben beide beleggingsvormen gemeen?  

Meer dan op het eerste gezicht lijkt. In zijn algemeenheid kun je stellen dat beide meer dan gemiddelde winstmogelijkheden bieden bij meer dan gemiddelde risico’s.

Allereerst de winstkansen. Een belegging in de klassieke aandelenmarkten biedt veel perspectief voor beleggers op langere termijn. In het bijzonder de mid- en de smallcaps. Dit soort ondernemingen hebben de mogelijkheid sneller te groeien dan de hoofdfondsen. In dit verband twee uitersten.

Marktleider KPN in Nederland moet alle zeilen bijzetten om haar vaste telefoonklanten te behouden. Menig telecomaanbieder snoept marktaandeel af. Het relatief kleine beursfonds Tele Atlas heeft in de afgelopen jaren enorm geïnvesteerd in het in kaart brengen van wegen in liefst 64 landen. In de loop van 2007 hoopt dit bedrijf blijvend te oogsten. Zij kan dit doen omdat er slechts één grote concurrent is in de wereld op het gebied van digitale navigatiekaarten. Logischerwijs mag verwacht worden dat de aandelenkoers van Tele Atlas op langere termijn sneller stijgt dan de koers van KPN.

 

Opkomende aandelenmarkten (emerging markets)

meestal lage lonenlanden hebben een extra dimensie. Jonge ondernemingen en geprivatiseerde staatsbedrijven krijgen na overheidsingrijpen in combinatie met westers kapitaalimport plotseling de mogelijkheid te exporteren naar de welvarende landen in het westen en in azié. Gevolg: economische groeicijfers van 6 tot 12% per jaar, een jaarlijkse winstgroei bij het bedrijfsleven van 20% of meer, welvaartstijging in die landen, waardoor ook de plaatselijke bevolking meer gaan consumeren. Al met al een ontwikkeling waar menig belegger van droomt.

Risico’s zijn er ook. Politieke bijvoorbeeld. In dit opzicht neemt de spanning voor beleggers in Rusland toe. Onze ouders hebben nog in kast liggen Russiche staatsobligaties uit de tsarentijd. Waardeloos vandaag de dag. Een aspect dat velen vergeten bij een belegging in het land van alleenheerser Poetin.

Het valutarisico moet evenmin onderschat worden. In Turkije bijvoorbeeld is in de zomer van 2006 de lira fors geduikeld na speculatie op de valutamarkten, met als kiem de te hoge inflatie en rentestand.

De aard van de bevolking bepaalt de mate waarin er al dan niet teveel wordt gespeculeerd in de eigen aandelenmarkt. In de jaren ’80 bijvoorbeeld zijn de aandelenkoersen in Zuid Korea omhoog gedreven door grote groepen huisvrouwen die dagelijks in speciale ruimtes de mogelijkheid hadden om koersen te volgen en direct beursorders op te geven. De recente 10% beursdaling in China was het gevolg van overheidsingrijpen om speculatie op de beurs af te remmen.

Voorts renterisico. Emerging markets blijken zeer gevoelig voor een rentestijging in het westen. Tenslotte de dollar. De meeste emerging markets hebben hun valuta gekoppeld aan de USdollar. Voor u als belegger houdt dit in minder winst op aandelen of zelfs verlies in tijden dat de dollar onderuit gaat.

Dat neemt niet weg dat uiteindelijk de aanhoudende enorme winstgroei van de beursondernemingen in die landen aandelenkoersen telkens naar nieuwe hoogtepunten voert. Zeer aantrekkelijk dus voor langere termijnbeleggers die geen slapeloze nachten krijgen van de neerwaartse schokbewegingen die nu eenmaal horen bij jonge opkomende markten. Kiest u voor de meest prille opkomende markt dan heeft u kans op de meeste koerswinst.

 

Ook grondstoffen lucratief

Bij een belegging in aandelen kan de stelling worden gehanteerd dat gemiddeld stijgende bedrijfswinsten en dividenden door de jaren heen aandelenkoersen doen oplopen. Bij grondstoffen ligt dat complexer. In de afgelopen decennia waren er voldoende mijnen en boeren om de bevolking in de wereld te voorzien van grondstoffen (metalen en landbouwproducten). De snelle toename van de welvaart in landen als China, India en Rusland met gezamenlijk meer dan 2,5 miljard inwoners heeft de grondstoffenmarkt “ sinds 2003 vleugels” gegeven. In de jaren negentig viel er geen droge boterham te verdienen met een belegging in goud. Zelfs in tijden van oorlog kocht men dollars in plaats van goud. De bevolking in India en Azië is dol op gouden sierraden. Liefst 400 miljoen Chinezen zullen naar verwachting meer welvaart krijgen in de komende jaren. Dus wordt het eigen huis verbouwd (zink, koper, lood, aluminium) en de brommer vervangen door een auto (ijzer, olie). Naar alle waarschijnlijkheid zal de vraag naar dit soort grondstoffen veel groter zijn dan het huidige en toekomstige aanbod. Sinds enige jaren is beleggen in gronstoffen dus weer actueel geworden. En terecht.

Ook hier zijn er risico’s. Van tijd tot tijd worden de grondstoffenmarkten opgeschrikt door mislukte speculaties van grotere omvang door handelaren. Koper bijvoorbeeld in 2006. Ook in zijn algemeenheid worden de prijzen af en toe te fors omhoog gedreven waardoor de risico’s op de korte termijn toenemen. Het omgekeerde gebeurt ook. Zo is de olieprijs in januari jl. gedaald tot $ 48 per vat tegenover $ 80,- een halfjaar eerder.

 

Alternatieven

Zowel een belegging in emerging markets als die in grondstoffen is dus kansrijk en bevatten meer dan gemiddelde risico’s. Om dat laatste te omzeilen kunt u gebruik maken van kansrijke beleggingsproducten van banken met een hoofdsomgarantie. Alternatieven in dit verband zal ik noemen tijdens mijn lezing op 21 april in Culemborg.

Voorts adviseer ik u een abonnement te nemen op de nieuwsbrieven van Advance. HCC Beleggen heeft een collectief abonnement op Advance afgesloten. Voor leden van HCC Beleggen is het abonnement voortaan gratis. Besparing € 230,- per jaar. Aanmelden via www.amail.nl

 

 
< Vorige   Volgende >

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.03597 seconden