HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow data exdividend
data exdividend

Dividend en aandelen

Een aandeel is niets anders dan een (verhandelbaar) bewijs van deelname in het kapitaal van een onderneming. Wanneer je een aandeel koopt, wordt je dus voor een deel eigenaar van een bedrijf. Als aandeelhouder heb je daardoor inspraak tijdens aandeelhoudersvergaderingen en deel je mee in de eventuele winst van het bedrijf. Door aandelen te verhandelen kun je winst maken, maar ook verlies.


Het rendement van een aandeel bestaat uit twee delen:

  • Dividendrendement: Maakt het bedrijf waarin je investeert winst, dan deel je daar als aandeelhouder in mee. Je krijgt een winstuitkering in de vorm van dividend, uitgedrukt in een percentage van de koers van het aandeel. Wanneer in een jaar een dividend uitgekeerd wordt van € 10,- en de koers van het aandeel bedraagt € 100,- dan is het dividendrendement: (10/100)*100%= 10%. Dividend kan worden uitbetaald in contanten (cashdividend) of in nieuwe aandelen (stockdividend). De hoogte van het dividend is afhankelijk van de winst en van de payout-ratio!
  • Koersresultaat:  De waarde van een aandeel is gebaseerd op de winst en de winstverwachting van een bedrijf. Hoe hoger de verwachte winst, hoe hoger de prijs van een aandeel. De prijs van aandelen komt tot stand op de beurs, in Nederland is dat de Euronext Amsterdam. De koersen kunnen flink schommelen, daarom is timing cruciaal.

 

Vormen van dividend

Interim dividend
Een tussentijds dividend, dat een gedeelte vormt van het totaal uit te keren dividend over enig boekjaar.

Stockdividend
De onderneming keert dividend uit in aandelen. Er wordt dan gerekend met een dividendpercentage over de aandelen die de belegger in bezit heeft. Wanneer een belegger 1000 aandelen Fortis heeft en Fortis een stockdividend van 4% uitkeert, krijgt de belegger er 40 aandelen Fortis bij.

Cashdividend
De onderneming keert dividend uit in contanten. 

 

Ex-dividend

Op de dag dat een fonds ex-dividend gaat, wordt de koers van het aandeel minder waard in verband met de door de onderneming beschikbaar gestelde dividend. De daadwerkelijke uitkering van het dividend vindt altijd later plaats dan de datum dat een fonds exdividend gaat. Om recht te hebben op het dividend moet het aandeel op de dag dat het aandeel ex-dividend gaat in het bezit zijn van de belegger. Beleggers die het aandeel, dat dividend uitkeert, op de dag dat het aandeel ex-dividend gaat of later kopen, hebben geen recht op de dividenduitkering.

 

Payout-ratio

De dividend payout-ratio is de dividenduitkering als percentage van de winst per aandeel.

 

Meer informatie

Via deze link zijn de belangrijke data omtrent de uitkering van dividend van de Nederlandse aandelen te vinden.

 

 

 
< Vorige   Volgende >

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.02362 seconden