HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow Column 28072007
Column 28072007

Uw pensioen en verschil in perceptie


Een ding waarover deskundologen het eens zijn als uw en mijn pensioenplannen opduiken: De puinhoop die de mensen jonger dan 55 jaar van hun pensioenoverzicht maken, is fameus. Er is dus duidelijk een verschil in benadering door de mate van urgentie. Geen interesse totdat ik er achter kom dat pensioen in zicht komt. 

 

Risicoperceptie verandert

Uw risicoperceptie past u vanzelf wel aan naarmate uw leeftijd vordert en vergeet vooral niet om de situatie door te praten met uw partner. Mijn betere helft heeft geen interesse in ons geld, maar had wel een paar heel goede ideeën toen wij de zaken op een rijtje zetten. Want tegengestelde karakters trekken elkaar aan en uw partner heeft een andere hoek van zien waar u beiden voordeel uit kunt halen.

 

Welgemeend advies

Mijn advies: Als u geen interesse in pensioenzaken kunt opbrengen, doe dan waar u sterk in bent. Laat de lopende pensioenzaken lekker lopen en bedenk dat het beleg op uw latere boterhammetjes uit uw eigen inspanningen moet komen. Zelfs als u weet dat beleggen niet uw echte interesse heeft maar dat u het ziet als een noodzaak, kunt u het beleggen beter in eigen hand houden. Zolang de pijltjes gooiende aap het beter doet dan de beheerder met zijn “ goede spreiding van risico’s “ kan ik mijzelf het meest plezieren met zelf beleggen.

 

'Onafhankelijke' adviseur

De adviseur van de bank die hun huisfondsen aanbeveelt, is niet bereid te garanderen dat de kosten van die fondsen zijn berekening volgen. Want, en niemand kan dat ontkennen, de eerste 8 % winst van die fondsen is voor de bank, daarna bent u aan de beurt. Niet waar?

 

Het verlies is voor u

Het is nog erger. Het hele verlies van die fondsen is allereerst voor u en niet voor de bank, dan betaalt u nog 8% beheerskosten en daarna ziet u op het eind van het jaar waarop het is uitgedraaid. Een keiharde conclusie, maar na 7 jaar Robeco loop ik nog steeds 10% achter op mijn oorspronkelijke inleg. Commentaar Robeco: “ Mijnheer, u heeft toch belastingaftrek gehad? “

Het pyramidefonds van Wijs en Oostveen vermeldde zwart op wit gekochte putopties. Toch ging onze investering jaar na jaar achteruit.  Smadelijk?  Jazeker, ik daag de fondsen uit mij voor de rechter te brengen.

Conclusie van dit alles: Doe waar je goed in bent.

 

Stenen kunt u niet eten

Laat lopende pensioenen lopen en probeer hooguit bij een overstap van baan naar een pensioenfonds als ABP of PGGM te muteren, dit in verband met de goede indexatie die zij hanteren. Bedenk dus dat het betere beleg op uw boterham uit uw eigen handelen moet komen. Steeds een duurder huis kunnen kopen is prima, alleen als u bereid bent te verkopen als de behoefte van consumptie ontstaat. Met een klein pensioen in een duur huis wonen geeft honger, want uw stenen kunt u niet eten.

 

Dus beleg zelf.

Houd aanvankelijk een verdeling van uw kapitaal aan van 40% vastrentende waarden, 10% contanten en 50% aandelen. Koop die aandelen niet, maar verwerf ze door puts te schrijven. Schrijf bij de huidige lage volatiliteit puts en calls voor minstens drie maanden. Schrijf alleen puts op geld dat u bezit en calls op de aandelen in uw bezit.

 

Neem tijdig winst

Neem rücksichtslos winst als u aan 15% zit, aarzel daar niet mee maar doe het. Echt waar, na de internethype van 7 jaar geleden heb ik een zwager zien huilen omdat hij 50% winst niet pakte want het kon nog meer worden. Hij bleef zitten, want het kon nog wel even lijden en leverde uiteindelijk veel in. Iedere Nederlander weet van die ene vogel in de hand en die tien in de lucht. Bedenk dat door het schrijven van calls u extra winst kunt mislopen, maar dat is iets anders dan verlies lijden en u hebt de premie al wel in de zak en kunt daar al mee handelen.

 

Begin tevreden aan uw pensioen

Als laatste punt, laat de verdeling tussen vastrentende waarden en aandelen glijden naarmate uw leeftijd stijgt. Met 55 jaar kunt u rustig 50% hoog renderende obligaties hebben, met 60 jaar zelfs 60% en gedurende de laatste twee jaren nam ik zelf nauwelijks nog risico. Mijn oprechte wens is, dat u net als ik, in financieel opzicht met een tevreden gevoel aan uw pensioen begint.

Tot na de vakantie!
Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 
< Vorige   Volgende >

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.02294 seconden