HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow Verkoopstrategieën
Verkoopstrategieën

Wanneer de beste beleggers verkopen

Over strategieën voor de aankoop van aandelen zijn talloze boeken beschikbaar. Over het moment van verkoop daarentegen, is nauwelijks informatie beschikbaar. Terwijl die informatie voor de belegger misschien wel net zo belangrijk is. Dit is dan ook de reden om eens stil te staan bij een aantal verkoopstrategieën. In dit artikel geven we een bondige weergave van de verkoopstrategieën van een drietal uiterst succesvolle beleggers: Warren Buffett, Joel Greenblatt en Mohnish Pabrai. De uiteenlopende verkoopstrategieën van deze beleggers leveren wellicht een bijdrage voor het aanscherpen van uw eigen verkoopstrategie.

Warren Buffett

Bij het bespreken van verkoopstrategieën is Warren Buffett eigenlijk geen goede kandidaat om mee af te trappen. Buffett’s investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway beschikt namelijk over zoveel vermogen dat zij de grootste moeite hebben om nieuwe posities in te nemen.

Vandaar dat Buffett enkel nieuwe posities aangaat met de intentie ze voor altijd aan te houden. Overigens geen verkeerde intentie, aangezien daarmee het aankoopbeleid verder aangescherpt wordt.

Aangekochte aandelen worden, bij wijze van spreken, voor 'altijd en eeuwig' in portefeuille gehouden. Op overgewaardeerde aandelen in portefeuille zal daardoor jarenlang nauwelijks rendement gemaakt worden. Voor de belegger met een kleinere investeringsportefeuille lijken daarom betere verkoopstrategieën beschikbaar.

Joel Greenblatt

De uiterst succesvolle value-belegger Joel Greenblatt werd slechts enige jaren geleden bekend bij een groter publiek met de publicatie van zijn werk 'The Little Book That Beats The Market'. In dit boek bespreekt Greenblatt een uiterst simpele beleggingsstrategie die in een periode van 20 jaar jaarlijks gemiddeld meer dan 30% rendement heeft opgeleverd.

De strategie bestaat eruit relatief goede aandelen (bedrijven) aan te schaffen, wanneer die relatief laag gewaardeerd zijn. De achterliggende gedachte daarbij is dat de relatieve onderwaardering op termijn zal ophouden te bestaan.

Greenblatt adviseert daarbij een wat groter aantal aandelen in portefeuille te houden, om daarmee het effect van individuele aandelen op de totale portefeuille beperkt te houden. Omdat het vinden van goede verkoopmomenten voor menigeen erg lastig is, raadt Greenblatt aan aandelen simpelweg na exact één jaar te verkopen, en te vervangen door andere, relatief ondergewaardeerde aandelen.

Deze verkoopstrategie voorkomt extra werk en onzekerheid en biedt een eenduidig antwoord op het moment van verkoop. Of deze verkoopstrategie de meest gunstige verkooppunten biedt valt te bezien, vooral voor beleggers die bereid zijn de nodige inspanning te leveren.

Mohnish Pabrai

Pabrai is een nog relatief onbekende value-belegger, hoewel zijn resultaten al jarenlang indrukwekkend zijn. Zijn recent verschenen werk 'The Dhandho Investor' is eigenlijk essentiële kost voor iedere beleggers die zijn visie op beleggen verder wil aanscherpen.

Wat Pabrai doet is het volgende: hij tracht allereerst een bedrijf zo goed mogelijk te waarderen, om daarmee een zo correct mogelijk beeld van de intrinsieke waarde te krijgen. Vanaf 40% onderwaardering schaft Pabrai aandelen aan. Vanaf een niveau van 90% van de door hem berekende intrinsieke waarde, worden aandelen verkocht.

Pabrai mist daarmee vanzelfsprekend vaak de absolute topkoersen, maar beschikt met deze strategie wel over een duidelijke verkoopstrategie. Het kan daarbij zijn dat hij aandelen jarenlang in portefeuille houdt, maar ook dat hij stukken al na enige maanden verkoopt, wanneer de beurskoers in korte tijd flink is opgelopen.

In dit artikel zijn de verkoopstrategieën van een drietal uiterst succesvolle value-beleggers bondig besproken. Allen houden een eigen verkoopstrategie aan. Uiteenlopende strategieën die u wellicht kunnen helpen uw eigen verkoopstrategie aan te scherpen. Want, het hebben van een goede verkoopstrategie is wellicht net zo belangrijk als het hebben van een goede strategie bij de aankoop van aandelen!


Dit artikel is beschikbaar gesteld door Hendrik Oude Nijhuis, opsteller van het Warren Buffett E-Book. U kunt het Warren Buffett E-Book momenteel gratis aanvragen via: www.warrenbuffett.nl

 
< Vorige   Volgende >

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.02866 seconden