HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow de long straddle
de long straddle

Strategieën met opties: de long straddle

In dit artikel bespreken wij in welke marktomstandigheden het opportuun kan zijn om een long straddle op te zetten. De “long straddle” is een strategie die u opzet wanneer u neutraal bent wat de richting betreft waarin de onderliggende waarde zal evolueren (stijging of daling), maar wanneer u er echter wel van overtuigd bent dat er een forse koersbeweging op til is.

 

Beweging koers = verhoogde volatiliteit

Deze forse koersbeweging zal een verhoogde volatiliteit met zich meebrengen en dat is precies waar u met deze strategie op wilt anticiperen. U zet deze strategie op wanneer de actuele impliciete volatiliteit laag is en u een hevige koersbeweging van de onderliggende waarde verwacht in om het even welke richting. Deze strategie kunt u bijvoorbeeld toepassen bij een te verwachten overname of voor de bekendmaking van de resultaten. Een positief of negatief onthaal van deze resultaten kan een forse koersbeweging teweeg brengen, waar u via uw long straddle van kan profiteren.

De long straddle bestaat uit een at-the-money put en koopt tegelijk een at-the-money call, beide met dezelfde expiratiedatum.

 

De voordelen van de long straddle zijn:

  • U betaalt een premie voor beide longposities van uw strategie. Aangezien het om een combinatie gaat van long posities, impliceert dit dat uw risico beperkt is tot de initieel geïnvesteerde premie.
  • Bij een forse koersbeweging in positieve of negatieve zin, is uw mogelijke winst ongelimiteerd.

 

Laten we even de long straddle bekijken aan de hand van een concreet voorbeeld.

Asml noteerde op 12 oktober circa € 22,- (gesloten op € 21,97). Dit was 5 dagen voordat Asml de derde kwartaal resultaten bekend maakte. Als optiebelegger verwacht u dat de bekendmaking van de resultaten van Asml een forse koersbeweging teweeg zal brengen.

 

Hoe zet u in dit geval concreet een long straddle op?

Wij kunnen op 12 oktober call € 22,- met de ultra korte looptijd tot 19 oktober 2007 kopen op € 0,50 (laagste koers € 0,40 en de hoogste € 0,55) en de put € 22,- op € 0,65 (laagste koers € 0,55 en de hoogste € 0,70). De totale investering bedraagt € 115,- exclusief kosten.

Op de dag na bekendmaking van de cijfers over het derde kwartaal 18 oktober kunnen wij de call verkopen op € 2,55 (laagste koers € 2,25 en de hoogste € 2,85) en put wordt op 18 en 19 oktober niet meer verhandeld en levert dus niets meer op.

De totale waarde van deze strategie bedraagt € 255,- en daardoor heeft u € 140,- per contract verdiend. Dat is bijna 122 % in 6 dagen!

 

Toch moeten er wel een paar kantekeningen bij deze strategie worden geplaatst:

  • U betaalt een hoge kostprijs voor beide longposisties in deze strategie. De onderliggende waarde moet een forse koersbeweging ondergaan voordat we winst maken.
  • De tijd werkt in ons nadeel en dat gaat erg snel aan het einde van de looptijd van de opties. Indien de onderliggende waarde niet beweegt dan lopen beide longposisties waardeloos af en zijn we de totale inleg kwijt.

Conclusie

Al met al is dit een strategie met een enorm hoog risicoprofiel. Indien we een langere looptijd van de opties kiezen dan hebben we meer tijd om te anticiperen op de koersbeweging of het uitblijven ervan.

 
< Vorige   Volgende >

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.03215 seconden