HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow Nieuwe producten NYSE Euronext
Nieuwe producten NYSE Euronext

Strategische indices

Om de neerwaartse risico’s van het indexbeleggen te beperken maar toch van de voordelen te kunnen profiteren, zijn begin deze zomer twee strategische indices ontwikkeld. Ze zijn gebaseerd op een marktindex maar hebben een aangepast risico-rendementprofiel. Ze heten Covered Call en Protective Put en, de namen zeggen het al, hun performance wordt mede door een optiestrategie bepaald. Covered Call en Protective Put combineren allebei een marktindex met een optiestrategie, waardoor een nieuwe, zelfstandige index ontstaat.

 

Covered Call index

De Covered Call wordt ook wel buy / write genoemd. Beide namen verwijzen naar de optiestrategie die aan deze strategische index ten grondslag ligt. Die strategie, het gedekt (= covered) schrijven van callopties, heeft een buy- en een write-component: men koopt eenaandeel en schrijft (of verkoopt) een op dat aandeel genoteerde optie. Het verkopen van een optie levert geld op, maar men verplicht zich de onderliggende aandelen voor een bepaalde prijs (de ‘uitoefenprijs’) te verkopen als daar om wordt gevraagd. Om die aandelen zalalleen worden gevraagd als de koers van het aandeel hoger is dan de uitoefenprijs; als de koers lager is, is het voordeliger om die aandelen gewoon op de beurs te kopen.
Er is gekozen voor callopties met een resterende looptijd van een maand en een uitoefenprijs die op het moment van verkoop ongeveer 5% boven de stand van de index ligt. Dat wil zeggen dat de index in de maand na verkoop van de optie vijf procent (plus de ontvangen optiepremie) mag stijgen voordat de winst wordt afgetopt. Bij een grotere stijging van de index blijft de winst steken. Omdat de looptijd van de optie maar een maand is, zal dit niet zo heel vaak voorkomen. In de maanden waarin de onderliggende index met minder dan vijf procent stijgt, dus ook op gelijk niveau blijft of daalt,zijn de opties bij expiratie waardeloos en geldt de ontvangen optiepremie als inkomsten en extra rendement voor de Covered Call.

 

Vergelijking Covered Call index met onderliggende marktindex

• Als de onderliggende index met minder dan 5% in een maand stijgt, kan de ontvangen optiepremie als extra rendement worden beschouwd, en presteert de Covered Call dus beter dan de onderliggende index.
• Als de onderliggende index in een maand met meer dan 5% plus de ontvangen premie stijgt, wordt de winst boven dat niveau afgetopt. De onderliggende index presteert in dat geval beter.
• Als de onderliggende index op ongeveer hetzelfde niveau blijft bewegen, genereert de Covered Call inkomsten uit de verkochte call, en presteert dus beter dan de onderliggende index.
• Als de onderliggende index daalt, geldt hetzelfde: door de inkomsten uit de verkochte call presteert de Covered Call altijd minder slecht. Als de onderliggende index sterk daalt, daalt de Covered
Call index trouwens in hetzelfde tempo mee, de extra inkomsten van de optie zorgen dat het verlies minder groot is.Om het verschil tussen Covered Call en marktindex visueler te maken, hier een tabel en een grafiek waarin de prestaties van beide indices tegen elkaar worden afgezet. De tabel meet de prestatie van de AEX Covered Call bij verschillende AEX-standen, tijdens expiratie van de call. Beginstand van de AEX was 535. De geschreven call had een uitoefenprijs van 560, en er is € 2 voor ontvangen.

Image

 

Protective Put index

De Protective Put is een marktindex gecombineerd met een andere optiestrategie, in dit geval een gekochte putoptie. Deze strategie is sterk op kapitaalbescherming gericht. Koopt men een putoptie, dan stelt men de verkoopprijs van zijn aandelen als het ware veilig. Een put geeft een belegger het recht om zijn aandelen voor de uitoefenprijs van deze put te verkopen. Wanneer de aandelenkoers sterk daalt biedt een put daarom een uitstekende bescherming: hoe ver de daling ook doorgaat, de put compenseert deze vrijwel helemaal.
Men kiest voor putopties met een resterende looptijd van drie maanden. Er vindt dus vier keer per jaar wisseling van opties (in optiejargon ‘doorrollen’ genoemd) plaats. Dat betekent dat er vier keer per jaar een optie expireert en er op hetzelfde moment (fictief) een nieuwe wordt gekocht die drie maanden later expireert.De puts die worden gekocht hebben een uitoefenprijs die ongeveer 5% onder de stand van de onderliggende marktindex ligt. Dat houdt ze betaalbaar, maar het betekent wel dat de koers van de onderliggende index minstens vijf procent moet dalen wil de Protective Put zijn beschermende werking doen. De verzekering die de put biedt beschermt dus tegen behoorlijke koersdalingen, kleine correcties neemt de belegger voor lief.

 

Protective Put vergeleken met de onderliggende marktindex

• Als de onderliggende index met meer dan 5% in drie maanden daalt, is de Protective Put in het voordeel: deze zal nooit verder dalen dan 5% (plus de betaalde premie), hoe ver de onderliggende index ook zakt.
• Als de onderliggende index met minder dan 5% (plus de betaalde premie) daalt, dan is de Protective Put in het nadeel, omdat de put dan waardeloos afloopt en de investering voor niets is geweest.
• Als de onderliggende index per saldo niet stijgt of daalt, dan is de Protective Put eveneens in het nadeel door de aankoopprijs van de put.
• Als de onderliggende index stijgt, dan stijgt ook de Protective Put. De stijging wordt niet afgetopt, alleen moet van de winst de betaalde premie van de optie worden afgetrokken.
Op de derde vrijdag van een willekeurige maand staat de AEX index op 535. Geheel volgens de regels wordt er een put gekocht met als uitoefenprijs 510 (ongeveer 5% lager), en een resterende looptijd tot de derde vrijdag van drie maanden later. Deze put kost 6. In de tabel hieronder ziet u de gevolgen bij de expiratie van de put, drie maanden later, in verschillende marktomstandigheden.

Image

Artikel is een samenvatting van het artikel opgenomen in Next Update van november 2007 dat is te downloaden van de website van NYSE Euronext.

 

 

 
< Vorige   Volgende >

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.02329 seconden