HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow herschikken beleggingsportefeuilles
herschikken beleggingsportefeuilles

Grote pensioenfondsen kopen bij koersstijgingen

Als de koersen stijgen, doen grote pensioenfondsen precies het tegenovergestelde dan je zou verwachten: ze gaan aandelen bijkopen. Daarmee krijgen aandelen een steeds zwaarder gewicht in hun beleggingsportefeuille.

Eigenlijk zouden deze fondsen juist aandelen moeten verkopen, althans als ze het percentage aandelen in hun portefeuille gelijk willen houden. Kennelijk hebben de grotere fondsen echter een grote risicotolerantie, zeker in hoogtijdagen op de beurs. Zo blijkt uit DNB-onderzoek naar het beleggingsgedrag van pensioenfondsen.

Verder blijken alle pensioenfondsen hun portefeuilles aan te passen bij negatieve schokken. Als de beurzen inzakken, maken pensioenfondsen gebruik van de lagere koersen om aandelen bij te kopen, ook al is er sprake van maar een kleine daling.

Pensioenfondsen herschikken hun beleggingsportefeuilles niet volledig. Elk kwartaal herschikken pensioenfondsen gemiddeld 39% van het extra rendement op aandelen, zodat 61 procent daarvan in de portefeuille blijft. Herschikking van beleggingsportefeuilles heeft in beginsel een stabiliserende werking op de aandelenmarkten: bij koersstijgingen wordt verkocht, bij koersdaling gekocht. De grote Nederlandse pensioenfondsen doen bij stijgende koersen het tegenovergestelde. Kleine en middelgrote pensioenfondsen herschikken hun portefeuilles echter wel. Dit draagt (wat) bij aan de stabiliteit.

Deze en andere onderzoeksresultaten vindt u in het recente Working Paper 154: Stock market performance and pension fund investment policy: rebalancing, free float or market timing?

 
< Vorige   Volgende >

https://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.03142 seconden