HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow pas op met beleggen in AEXTRA
pas op met beleggen in AEXTRA

VEB waarschuwt voor AEXTRA

Persbericht van de VEB| 30-01-2008

Na de debacles rond Royal Dubai en Golden Sun Resort en de inval bij Palm Invest zouden beleggers nu wel gewaarschuwd moeten zijn. Toch zijn er nog altijd aanbieders die mensen proberen te verleiden om te beleggen in producten van meer dan 50.000 euro die niet onder toezicht staan. Zo ook Partrust, die zelfs met reclamespotjes bij de publieke omroep het grote publiek warm wil maken voor haar nieuwe product: AEXTRA. Partrust biedt al jarenlang risicovolle obligaties aan, maar komt nu met een wel zeer opmerkelijke variant.

Als u 80.000 euro belegt krijgt u niet alleen een vaste rente van 7,2 procent, maar ook nog eens gegarandeerd de verandering van de AEX uitgekeerd ongeacht of de index stijgt of daalt. Dit is in de ogen van de VEB een constructie die in de huidige marktomstandigheden volstrekt niet samen te stellen is. Partrust slaagt er niet in duidelijk te maken hoe zij dit rendement denkt te gaan realiseren.

Er zijn natuurlijk soortgelijke producten in de markt die profiteren van zowel een stijging als een daling van de AEX, maar die kunnen op dit moment onmogelijk een vast rendement van 7,2 procent bieden, laat staan in combinatie met de volledige stijging of daling van de AEX. Op de beurs zou alleen de optieconstructie momenteel al snel 30 procent van de inleg kosten. Hiermee zou het restant meer dan 20 procent per jaar moeten renderen. Waar het vermogen in belegd wordt om een dergelijk rendement te bereiken blijft op basis van de folder (Partrust noemt het prospectus) onduidelijk.

Inmiddels heeft de VEB Partrust om opheldering gevraagd. Directielid Eddie Peijer gaf aan dat 95 procent van de inleg zal worden belegd in bedrijven en producten binnen dezelfde groep waartoe Partrust behoort (SWP Holding). SWP Holding zou een breed scala aan activiteiten bezitten, waaronder Apogee (secretariële ondersteuning) en de Damwand Centrale. Overigens behoort teakaanbieder Ecogarant ook tot deze holding.

Veel meer duidelijkheid kon hij de VEB vooralsnog niet verschaffen, behalve dat de beloofde 7,2 procent niet is gegarandeerd. ”Als we dat zouden kunnen garanderen dan gaan we boven alle spaarrentes van Nederland uit en dan loopt het geld met miljarden binnen.” aldus Peijer. De VEB raadt in het algemeen beleggers af om in producten te beleggen die onvoldoende inzicht geven waarin precies belegd wordt, wat de risico’s zijn en daarbij niet ook nog eens niet onder toezicht staan. Dat is in het geval van de AEXTRA zeker aan de orde.

Partrust blijkt bovendien een goede bekende van AFM te zijn. Op dit moment loopt er een rechtszaak tussen beiden waarin Partrust om opheldering vraagt waarom AFM aan ING en Fortis rekeningafschriften heeft opgevraagd en of AFM de afdeling ‘Illegale Financiële Activiteiten’ heeft genoemd bij het verzoek. Wie ondanks alles toch in AEXTRA wil beleggen doet er goed aan te wachten tot er duidelijkheid is omtrent de risico’s die men loopt.
 
< Vorige   Volgende >

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.06821 seconden