HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow De economie in vogelvlucht
De economie in vogelvlucht

Hoe staan we ervoor in Nederland?

Uit diverse persberichten van het CBS blijkt dat de inflatie licht stijgt, de economie uitbundig groeit en we lenen evenveel als in 2006. Ook de ECB schrijft in haar maandbericht van februari 2008 over de toename van de inflatie. 

 

Inflatie

De ECB stelt in haar maandbericht dat een toetsing van de uitkomsten van de economische analyse aan die van de monetaire analyse de beoordeling bevestigt dat er opwaartse risico’s voor de prijsstabiliteit op de middellange termijn bestaan, in een context van zeer krachtige groei van de geldhoeveelheid en de kredietverlening en gezonde economische fundamentals in het eurogebied.

Het persbericht van het CBS stelt dat de Nederlandse inflatie in januari 2,0 procent bedraagt. Dat is 0,1 procentpunt hoger dan in december. Toen was de prijsstijging op jaarbasis 1,9 procent. In januari is de inflatie voor het eerst in twee jaar niet onder de 2,0 procent uitgekomen. Dit blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer van het CBS. De Nederlandse inflatie ligt nog steeds ver onder de inflatie van de eurozone.

 

Economie groeit 3,5 procent in 2007 

De Nederlandse economie is in 2007 met 3,5 procent gegroeid. Dit is de hoogste groei na 2000. In 2006 groeide de Nederlandse economie met 3,0 procent. Dit blijkt uit de eerste raming van het CBS voor het vierde kwartaal 2007. De uitvoer leverde in 2007 opnieuw de belangrijkste bijdrage aan de economische groei, maar ook de investeringen en de consumptie droegen substantieel bij. De bouw en de commerciële dienstverleners lieten een bovengemiddelde productiegroei zien.

Economische groei vierde kwartaal liefst 4,4 procent

In het vierde kwartaal van 2007 groeide de Nederlandse economie met 4,4 procent. Dit is de hoogste groei in ruim zeven jaar. Het vierde kwartaal telde in 2007 een werkdag meer dan in 2006. In het vierde kwartaal van 2007 groeide de uitvoer opnieuw krachtig. De groei van de invoer was aanmerkelijk kleiner. Verder trok de consumptie van huishoudens sterk aan. Net als in het derde kwartaal gaf de aardgasproductie in het vierde kwartaal een flinke impuls aan de economische groei.

Kwartaal-op-kwartaalgroei 1,2 procent

De economie groeide in het vierde kwartaal met 1,2 procent ten opzichte van het derde kwartaal. Deze kwartaal-op-kwartaalgroei is de op een na hoogste in bijna vier jaar. Alleen in het derde kwartaal was de kwartaal-op-kwartaalgroei met 1,9 procent nog flink hoger. Lees hier het volledige persbericht.


Consumenten lenen evenveel als in 2006 

In 2007 hebben Nederlanders 10,4 miljard euro geleend. Dat is net zoveel als een jaar eerder. Opnieuw hebben Nederlanders meer afgelost dan geleend, waardoor de uitstaande schuld aan consumptief krediet verder daalde. Omdat de roodstand op betaalrekeningen weer verder toenam, is de totale consumptieve schuld van huishoudens wel iets gestegen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Meer afgelost dan geleend

Het bedrag aan nieuwe leningen schommelt al vanaf het begin van deze eeuw rond de 10,4 miljard euro. De aflossingen laten de afgelopen jaren een stijgende lijn zien. In 2007 hebben Nederlanders 12,4 miljard euro afgelost. Dit is meer dan het verstrekte krediet en de kredietvergoeding bij elkaar, zodat de uitstaande schuld op consumptief krediet in 2007 licht is gedaald. Lees hier het volledige perbericht.

 
< Vorige   Volgende >

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.0289 seconden