HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow dividendrendementportefeuille 30-05-2008
dividendrendementportefeuille 30-05-2008

Einde van de maand, dus tijd om onze modelportefeuille onder handen te nemen.

Op 2 mei schreven wij al dat de benchmark –de AEX-index- het beter doet dan onze portefeuille. "Wie of wat stopt onze benchmark" luidde dan ook de noodkreet. Voorlopig stopt niets of niemand onze benchmark want het rendement is thans 12,35 %. Dat is een prima rendement, want er gaan jaren voorbij dat de AEX dat rendement niet haalt en nu is dat nette resultaat behaald vanaf 8 februari 2008, de start van onze modelportefeuille.

Rendement van onze portefeuille

Onze portefeuille maakt 4,95 %. Daarmee kunnen we vaststellen dat het rendement in de maand mei gelijk is gebleven. Aan het begin van deze maand stonden we immers op 4,98 %. Maar de maand mei is wel de dividendmaand en dat is de kurk waar onze portefeuille op drijft, dus hoe doen we het inclusief het uitgekeerde dividend. Dan halen we 9,24 %, een acceptabel rendement, maar onze benchmark verslaat onze portefeuille wel met ruim 3 %. Maar goed, ruim 9 % is niet slecht en zeker niet als je daarbij in ogenschouw neemt dat we het dividend in de pocket hebben. Over het ontvangen dividend van € 7,01 lopen we geen risico meer.

Kanttekening bij ons handelssysteem

We lopen ook geen risico meer over de koerswinst van € 1,72 die we hebben ontvangen bij de verkoop van het aandeel Macintosh. Overigens legt de verkoop van dat aandeel het zwakke punt in ons systeem weer. De website van de Analist hanteert de dividenden van het voorgaande jaar als berekeningsgrondslag voor het komende jaar. Zelfs als er al een dividendvoorstel is gedaan, maar nog niet is uitgekeerd dan gebruikt de Analist.nl het ‘oude’ dividend. Bij Macintosh bedroeg het dividend in over 2006 € 0,83 en dat is in 2007 verhoogd naar € 1,00. Daardoor is het dividendrendement dat na 11 april is uitgekeerd nu weer gestegen naar 4,89 % en dat was op 11 april jl. 4,37%. Dat rendement ligt onder de rente die wij op een spaarrekening kunnen krijgen. Ook waren de analisten niet overwegend positief. Dat zijn ze nu nog niet en daarom kopen wij het aandeel niet terug. Er zijn immers vier houden adviezen en ‘maar’ drie koopadviezen en dat voldoet niet aan ons aankoopcriterium.

Nieuwe aankopen

Wel voldoen Arcadis en Wavin aan onze koopcriteria en deze aandelen zijn vandaag in portefeuille genomen. Degene die onze strategie checken op de website van de Analist zullen wellicht zien dat Unilever ook een koopkandidaat is. Maar Unilever is sectorgenoot van Wessanen en dat aandeel hebben we al in portefeuille, dus komt Unilever er niet bij.

Image

Dividendrendementportefeuille per 30 mei 2008 (in kolom slotkoers genoemde koers is de koers per 30 mei en niet per 11 april 2008)

We spreiden onze portefeuille goed

Met de opname van Arcadis hebben we nu ook een positie in de sector Bouw/Infrastructuur. Door Wavin in portefeuille op te nemen is de sector Constructiematerialen nu ook in onze portefeuille vertegenwoordigd. Al met al krijgen we een gediversifieerde portefeuille, terwijl dat geen onderdeel is van de handelsstrategie. Nu maar afwachten of het zijn vruchten af gaat werpen, dus door de benchmark te verslaan.


Eerder verschenen artikelen uit deze serie:
Disclaimer:
Alhoewel deze modelportefeuille met de grootste zorg en aandacht wordt gemaakt, blijft het analyseren van economische waarden / koersen geen absolute wetenschap. De Modelportefeuille is een voorbeeld van hoe men zou kunnen beleggen en niet bedoeld als advies. De inhoud is dan ook geheel vrijblijvend en u bent zelf verantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt voor uw beleggingen. De schrijver(s) van de Modelportefeuille en het bestuur van de IG Beleggen en/of de Redactie van de Nieuwsbrief zijn derhalve niet aansprakelijk voor eventuele verliezen. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren, behaalde resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.

 
< Vorige   Volgende >

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.0581 seconden