HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow bericht van 24 mei 2008 over voedselprijzen
bericht van 24 mei 2008 over voedselprijzen

INSPELEN OP STIJGENDE VOEDSELPRIJZEN

In het artikel van afgelopen week hebben we de factoren opgesomd die hebben geleid tot de gestegen prijzen van 'zachte grondstoffen'. Deze week staan we allereerst stil bij het type bedrijven dat hiervan de nodige tegenwind ondervindt. Vervolgens komen een drietal bedrijven aan bod die bij uitstek gepositioneerd zijn te profiteren van stijgende prijzen van mais, rijst, granen en andere landbouwgewassen.

Bedrijven die tegenwind ondervinden van de opgelopen prijzen van landbouwgewassen zijn ALLE bedrijven die dergelijke zachte grondstoffen inkopen. Hogere wereldmarktprijzen betekenen simpelweg ook hogere inkoopprijzen. Zoals dit voor de consument een bedreiging vormt (vooral in arme gebieden waar de dollar als geldstandaard gehanteerd wordt), geldt dit eveneens voor bedrijven waarvoor de inkoop van voedingsmiddelen van 'levenbelang' is.

De grote vraag is hier in hoeverre dergelijke ondernemingen deze gestegen inkoopprijzen kunnen doorbereken aan hun afnemers - zoals steeds groter wordende supermarktketens als Wal-Mart en Carrefour. Vooral aan de kant van de kopers (de supermarktketens) ligt de nodige 'marktmacht'. Door oplopende inkoopprijzen en het slechts beperkt kunnen doorberekenen van deze prijsverhogingen zullen bij bedrijven die zich bezighouden met voeding (maar deze zelf niet produceren) de marges onder druk komen. Aanvankelijk kan dit wellicht opgevangen worden door kostenbesparingen, maar dat houdt een keer op.

Enkel bedrijven in de voedingsmiddelenbranche die beschikken over sterke merknamen zullen naar verwachting de gestegen prijzen grotendeels kunnen doorbereken. We denken hierbij bijvoorbeeld aan Pepsico met merken als Lay's (chips) en Lipton (ijsthee).

Onderstaand treft u een korte beschrijving van een drietal bedrijven welke naar ons oordeel bijzonder zullen profiteren van de hoge prijzen van zachte grondstoffen.

=====
MONSANTO (MON)

Beurswaarde: US $ 66 miljard
Website: http://www.monsanto.com

Degenen die zelf over een tuin beschikken kennen dit bedrijf wellicht van het onkruidverdelgingsmiddel Roundup. Het bedrijf houdt zich o.a. bezig met het genetisch modificeren van gewassen met als doel de resistentie van deze gewassen tegen ziekten te verbeteren en tevens de totale oogstopbrengst van landbouwers te verhogen. Op de genetisch gemodificeerde gewassen worden patenten aangevraagd.

Boeren die de zaden wensen te gebruiken dienen deze jaarlijks bij Monsanto te kopen (overhouden van zaden is verboden - Monsanto is immers patenthouder). Het bedrijf is tevens bezig dieren genetisch te modificeren (bijvoorbeeld voor een hogere melkproductie). Ook hierop zullen patenten worden aangevraagd. Beleggen in een bedrijf als Monsanto met haar patenten op voedselbronnen brengt dan ook zeker ethische afwegingen met zich mee.

=====
POTASH CORPORATION OF SASKATCHEWAN (POT)

Beurswaarde: US $ 62 miljard
Website: http://www.potashcorp.com

's Werelds grootste producent van kunstmest. Met de grotere vraag naar landbouwgewassen - en de hogere prijzen die daarvoor betaald worden - wordt het steeds interessanter voor boeren om kunstmest te gebruiken om hiermee hun productie te kunnen verhogen. Dit uiteraard vooral in gebieden waar eerder nog geen of nauwelijks kunstmest gebruikt werd - hier is het marginale nut immers het hoogst.

=====
DEERE & COMPANY (DE)

Beurswaarde: US $ 39 miljard
Website: http://www.JohnDeere.com

Producent van landbouwmachines. Hogere prijzen van 'zachte grondstoffen' zullen een stimulans zijn voor de vraag naar landbouwmachines.

---------

Operationeel zullen de hierboven genoemde bedrijven naar verwachting sterk kunnen profiteren van blijvend hoge prijzen van zachte grondstoffen. Voor de komende jaren worden dan ook reeds stevige winststijgingen voorzien.

Qua waardering zijn al deze bedrijven momenteel helaas reeds flink aan de prijs. Voor wie toch in zachte grondstoffen wil beleggen lijkt het aan te raden eerst een correctie af te wachten. Gezien de dunne markt, de nodige media-aandacht en de vele speculanten lijkt dit slechts een kwestie van tijd.

Vanwege de onderliggende fundamentele factoren gaan we ervan uit dat zachte grondstoffen als maïs, graan en rijst op termijn verder in prijs zullen stijgen, hoewel we wel rekenen op stevige prijsfluctuaties tussentijds.


Dit artikel is op 24 mei 2008 geschreven door Hendrik Oude Nijhuis MSc. Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ’s werelds beste beleggers en is tevens oprichter van www.warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.

 
< Vorige   Volgende >

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.03606 seconden