HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow Daling vermogen beleggingsfondsen
Daling vermogen beleggingsfondsen

Verdere daling vermogen Nederlandse beleggingsfondsen door beursmalaise

In het vierde kwartaal van 2008 daalde het fondsvermogen van de Nederlandse beleggingsfondsen vooral als gevolg van beleggingsverliezen met ruim 5 procent naar EUR 172 miljard, zo blijkt uit voorlopige cijfers van de Nederlandsche Bank.

Beleggers legden nog wel netto EUR 0,9 miljard in Nederlandse fondsen in, maar het positieve effect hiervan was klein in vergelijking met het negatieve effect van de afwaarderingen van de beleggingen (- EUR 11 miljard). Het koersverlies op aandelen, die eind vierde kwartaal ongeveer een derde van de beleggingen uitmaakten, was de voornaamste oorzaak van deze waardedaling. Een ruwe schatting wijst er op dat de Nederlandse beleggingsfondsen sinds het begin van de kredietcrisis – dus in het afgelopen anderhalf jaar – een kleine 30 procent van hun fondsvermogen verloren door beleggingsverliezen en netto onttrekkingen.

De Nederlandse fondsen boekten in het vierde kwartaal een koersverlies van 25 procent op hun beleggingen in aandelen (grafiek). Dat is in lijn met de verliezen op de aandelenbeurzen, die in oktober een zeer hevige koersval boekten, na het eerdere faillissement van zakenbank Lehman Brothers. De uiteindelijke daling van de MSCI World-index over het gehele kwartaal bedroeg 21 procent. Het verlies op aandelen sinds de zomer van 2007 komt uit op 46 procent (MSCI World-index - 42 procent), mede door eerdere forse verliezen in het eerste en het derde kwartaal van 2008. Op obligaties boekten de fondsen in het vierde kwartaal juist een koerswinst, net als in het kwartaal ervoor. Deze winst van een kleine twee procent is echter volledig te schrijven op het conto van de overheidsobligaties, waarvan de waarde steeg met meer dan 5 procent. Op bedrijfsobligaties werd namelijk een verlies genoteerd van ruim 2 procent. Dat verschil duidt op een toegenomen voorkeur in de markt voor het veiliger geachte overheidspapier. In zes kwartalen bedroeg de daling van het fondsvermogen als gevolg van verliezen op de gehele beleggingsportefeuille volgens raming een kleine 20 procent. De netto inleg in Nederlandse fondsen kwam in het vierde kwartaal uit op 0,5 procent van het fondsvermogen. Pensioenfondsen legden EUR 1,1 miljard in en verzekeraars EUR 0,3 miljard. Huishoudens onttrokken EUR 0,3 miljard. Naar schatting daalde het fondsvermogen in anderhalf jaar met ruim 10 procent door netto onttrekkingen.
 
Image 
 
< Vorige   Volgende >

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.02486 seconden