HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow Strategie ING
Strategie ING

ING splitst zich op

Donderdagmorgen 9 april 2009 kwam ING met een strategische trading update tijdens zijn investeerdersdag, waarin het aankondigde ingrijpend te zullen reorganiseren en niet kern-activiteiten in de verkoop te zullen zetten. Analisten waren niet verrast door de update en vinden over het algemeen dat ING op de goede weg is, maar hebben nog geen mutatie in hun advies doorgevoerd.

Focus

Donderdag maakte ING op zijn jaarlijkse investeerdersdag bekend dat het zich wil gaan richten op zijn kernactiviteiten. Hieronder vallen onder meer de activiteiten in de Benelux. Bestuursvoorzitter Jan Hommen stelde dat het concern zich wil richten op minder, maar meer transparante producten. ING wil zich focussen op de markten waar het de beste posities heeft.

Verder gaf het concern aan dat het de bank- en verzekeringsactiviteiten in aparte entiteiten wil onderbrengen. Bij de bankdivisie zou de focus komen te liggen op Europa, met selectieve groei in andere gebieden. ING wil vooral de nadruk leggen op de retail-activiteiten in de Benelux. Daarnaast zullen deze zelfde activiteiten in Polen, Roemenië en Turkije worden uitgebouwd. Tot slot zal ING vasthouden aan ING Direct en het dus absoluut niet op de nominatie te zetten voor verkoop. De Amerikaanse Internetspaarbank ING Direct was de bron van de problematische hypotheekproducten waarvoor de Nederlandse staat in januari 2009 een garantie moest afgeven. Volgens Hommen boort deze tak tot de activiteiten waarmee het concern verder wil.

De verzekeringstak van ING zal zich met name gaan richten op leidende posities in Leven en Pensioenen. Hierbij zal de divisie zich voornamelijk gaan uitbreiden in de Benelux, de Verenigde Staten, Centraal-Europa, Latijns-Amerika en Azië-Pacific. In de Verenigde Staten wil de divisie zich richten op individuele levensverzekeringen en pensioenen.

Besparen van kosten

ING liet verder weten dat de kostenbesparingsmaatregelen op schema zijn. Het concern gaat onder meer wereldwijd 7000 banen schrappen en stopt na dit seizoen met de sponsoring in de Formule1. Daarnaast maakte het concern bekend meer activiteiten zal gaan verkopen. Waar het concern eerst streefde naar een opbrengst tussen de 2-3 miljard euro, zal het nu 10-15 bedrijven extra in de etalage zetten, waardoor de totale opbrengst uit verkopen zal oplopen tot 6-8 miljard euro. Met deze ingrepen wil ING 4 miljard euro aan kapitaal vrijmaken.

Beter kwartaal

ING zei tot slot dat het in het eerste kwartaal van 2009 beter heeft gepresteerd dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. Bestuursvoorzitter Jan Hommen zei hier het volgende over: ”Ik kan alleen zeggen dat de resultaten significant beter waren in het eerste kwartaal dan in het vierde kwartaal.” In het vierde kwartaal van 2008 realiseerde ING nog een verlies van 3,7 miljard euro, waardoor ING over heel 2008 in de rode cijfers terechtkwam.

Goede spoor

Zakenbank Royal Bank of Scotland kondigde woensdag al aan dat ING donderdag met een strategische update zou komen. Volgens analist Thomas Nagtegaal zou de kostenbesparing door de integratie van INg en Postbank, welke destijds werd geraamd op 280 miljoen euro tot en met 2011, met 110 miljoen euro worden verhoogd. De analist heeft momenteel een houdadvies uitstaan met een koersdoel van 3,50 euro.

Analist Rudy De Groodt van Fortis Bank Volgens de analist is het geen verrassing dat de eerste kwartaalresultaten van 2009 beter zullen zijn dan de resultaten behaald in het vierde kwartaal van 2008. De vermindering van de risico’s, de kosten en de leverage van de groep vindt de analist mooi op schema liggen. De Groodt is van mening dat de concentratie op markten en regio’s met een sterke positie gekoppeld aan een verhoogd desinvesteringsprogramma ING opnieuw op het juiste spoor zetten. Mede daarom herhaalt de zakenbank het buy-advies voor het in hun ogen ondergewaardeerde aandeel.

Volgens de Franse zakenbank Société Générale bevat de strategische update van ING geen grote verrassingen. Wel verwacht analist Michael van Wegen dat het de transparantie ten goede zal komen en het risico zal verkleinen. Momenteel heeft de zakenbank een buy-advies uitstaan met een koersdoel van 8,50 euro.

De analisten van ABN AMRO vinden het positief dat ING een aantal niet-kernactiviteiten wil verkopen. ING verwacht dat dit de komende jaren 6-8 miljard euro moet opleveren, waar het eerder nog uitsprak voor 2 miljard euro aan onderdelen te willen afstoten. De analisten vinden dit positief, maar verwachten dat het in deze tijd moeilijk zal worden om activiteiten te verkopen. Daarnaast wijzen de analisten op de mededeling dat de bank- en verzekeringsactiviteiten geheel gescheiden zullen worden aangestuurd. Volgens de analisten wakkert dit de geruchten aan dat het concern zich op termijn wil opsplitsen. Aangezien ING zich met haar bankactiviteiten op Europa wil richten, verwachten de analisten dat ING Direct zal worden afgeslankt. De analisten besluiten door te stellen dat het verlagen van het risico en het aanscherpen van de focus positief zijn. Daarnaast zal het voor ING belangrijk worden om het vertrouwen van beleggers te herwinnen. De analisten blijven vooralsnog bij hun houdadvies omdat zij verwachten dat de resultaten voorlopig onder druk blijven staan.

Voor het aandeel staan momenteel 21 koop-, 15 houd- en 10 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus voor het aandeel overwegend positief is. Het gemiddeld koersdoel van de laatste 10 afgegeven koersdoel bedraagt 6,55 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 13%.

Meer nieuws over ING is te vinden op de website van analist.nl

 
< Vorige   Volgende >

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website






De laadtijd van deze pagina is: 0.03095 seconden