HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow Randstad en nu?
Randstad en nu?

Wisselende reacties op cijfers Randstad

Randstad presenteerde vrijdagmorgen 24 april 2009 zijn resultaten over het eerste kwartaal van 2009 en gaf daarnaast zijn verwachtingen voor het volgende kwartaal. De uitzender is somber over het tweede kwartaal ondanks dat het een stabilisatie zag in de Verenigde Staten. Analisten hadden wisselende reacties op de resultaten en dit is terug te zien in de consensus.

Somber

In het eerste kwartaal van 2009 boekte Randstad een omzet van 3,06 miljard euro, wat een daling betekende van 36%. Mede door de integratie van het vorig jaar overgenomen Vedior leed het een verlies van 52,6 miljoen euro. Wanneer de integratiekosten van deze branchegenoot niet zouden worden meegenomen boekte Randstad een winst van 8,8 miljoen euro, wat evengoed nog 90% lager is dan wat het een jaar eerder nog realiseerde.

Het onderliggende bedrijfsresultaat daalde met 75% tot 49,2 miljoen euro. In Nederland ging de omzet met 16% achteruit en de operationele winst met 36%. Toch blijft Nederland één van de steunpilaren voor Randstad vanwege de sterke positie die het concern hier heeft.

Cijfers Randstad

Volgens Randstad is er in de Verenigde Staten een klein lichtpuntje waarneembaar. In de Amerikaanse maakindustrie daalde de omzet in de afgelopen 5-6 weken niet verder. Het concern waarschuwt er echter voor dat er nog niet kan worden gesproken van een bodem. Door de diverse stimuleringen die nu worden gedaan is het volgens Randstad niet verwonderlijk dat er op diverse plekken stabilisatie ontstaat. Randstad haalt ongeveer 10% van zijn omzet uit de Verenigde Staten, waarvan een belangrijk deel uit de industrie en de logistiek.

Wisselende opinies

De analisten van ABN AMRO stellen dat Randstad onder zeer moeilijke marktomstandigheden toch redelijke resultaten heeft weten te boeken. De daling van de brutomarge van slechts 30 basispunten was beter dan de analisten hadden voorzien. De analisten zien in aandelen Randstad aantrekkelijke kansen voor beleggers die willen anticiperen op een economisch herstel. Het is volgens de analisten nog wel wat vroeg daarvoor, maar de uitzendbranche is bij uitstek vroeg-cyclisch en binnen de sector is Randstad de favoriet, aldus de analisten. Zij blijven dan ook bij hun koopadvies voor het aandeel.

Analist Thijs Berkelder van effectenhuis Petercam vond de resultaten van Randstad solide, wat volgens hem vooral te danken is aan de sterke positie van het concern in Nederland. De analist verwacht dat wanneer Randstad de marges in Nederland kan behouden op het huidige niveau investeerders niet het vertrouwen zullen verliezen in het concern. De analist handhaaft echter vooralsnog zijn reduce-advies voor het aandeel.

De onderliggende resultaten waren voor analiste Nathalie Sierens van KBC Securities beter dan verwacht. De analist stelt dat Randstad de afgelopen periode de kosten goed onder controle wist te houden. Als de analiste echter vooruit kijkt is ze van mening dat grotere kostenbesparingen niet genoeg zullen zijn om een scherpe omzetdaling te compenseren. Mede daarom ziet de analiste nog voldoende neerwaarts potentieel. Voorlopig blijft analiste Sierens bij haar hold-advies met een koersdoel van 14 euro.

Voor analist Frank van Wijk van SNS Securities waren de resultaten licht onder zijn verwachtingen. De outlook die het concern afgaf is iets negatiever dan waarop Van Wijk op had geanticipeerd, maar hij wijst erop dat het management zijn kostenstructuur aan het aanpassen is aan de marktomstandigheden. Volgens de analist zullen macro economische cijfers de katalysator zijn voor de koers van het aandeel. In dat licht bezien verwacht de analist dat de macro economische cijfers uit Amerika meer positief dan negatief zullen zijn, wat dus een positieve trigger kan zijn voor de koers van het aandeel. Mede op basis van het voorgaande handhaaft de analist het koopadvies voor het aandeel met een koersdoel van 17,50 euro.

Voor het aandeel staan momenteel 9 koop-, 11 houd- en 6 verkoopadviezen uit. De consensus voor het aandeel is zodoende gematigd positief. Het gemiddeld koersdoel bedraagt momenteel 15,69 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 0,71%. Dit toont aan dat analisten gemiddeld genomen het aandeel ‘fair value’ waarderen.

Meer nieuws over Randstad is te vinden op de website van analist.nl

 

 
< Vorige   Volgende >

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.03221 seconden