HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow Cijfers Q1 2009 ING
Cijfers Q1 2009 ING

Gemengde reacties op cijfers ING

Woensdagmorgen 13 mei 2009 kwam ING met zijn eerstekwartaalresultaten naar buiten die tot gemengde reacties leidde bij analisten. Waar de bankdivisie beter presteerde dan waar analisten op hadden geanticipeerd, waren de resultaten bij de verzekeringsdivisie teleurstellend. Diverse analisten zullen hun ramingen voor het aandeel gaan aanpassen maar voorlopig blijft de consensus voor het aandeel positief.

Verlies

In de eerste 3 maanden van 2009 leed ING een nettoverlies van 793 miljoen euro, waar analisten gemiddeld genomen rekenden op een verlies van 450 miljoen euro. De bankentak van ING realiseerde een nettowinst van 443 miljoen euro, waar de verzekeringstak een nettoverlies leed van 1,3 miljoen euro. Dit laatste onderdeel had vooral last van de waardedaling van beleggingen.

Image 

Bos dividend

Wouter Bos kon gisteren weer lachen. ING maakte namelijk 425 miljoen euro over aan de minister van Financiën. De betaling vloeit voort uit de steunoperatie van afgelopen jaar. Voor het lopende jaar heeft ING zich ten doel gesteld om de kosten verder in te dammen en de risico’s te reduceren.

Moeilijk jaar

Analist Rudy De Groodt van Fortis Bank verwacht dat ING een moeilijk jaar tegemoet gaat. De analist wijst erop dat het nettoverlies in het eerste kwartaal slechter was dan waarop de markt had geanticipeerd. De analist benadrukt daarnaast de sterke tradinginkomsten binnen de winstgevende bankenpoot e de zwakke resultaten door vooral hogere afboekingen en reserveversterking binnen de verzekeringstak. De Groodt vindt het hoopgevend dat het onderliggende nettoverlies in het afgelopen kwartaal afnam tot 305 miljoen euro, waar dit in het laatste kwartaal van 2008 nog 3 miljard euro bedroeg. De analist concludeert door te stellen dat de onderliggende resultaten wel degelijk te nomen waren en dat de outlook voor 2009 voorzichtig is. Op korte termijn verwacht de analist dat beurskoers van ING na de hausse van de afgelopen weken wat zal afkoelen. Het buy-advies blijft door de analist gehandhaafd op basis van de nog steeds aantrekkelijke waardering.

De analisten van ABN AMRO vonden het verlies groter dan verwacht. Waar de consensus op -450 miljoen euro stond bedroeg deze daadwerkelijk -783 miljoen euro. Het verlies exclusief bijzondere posten kwam overeen met de verwachting van de analisten. Daarnaast presteerden de bankactiviteiten beter dan verwacht, maar was het verlies dat de verzekeringstak realiseerde voor de analisten teleurstellend. Kortom, de resultaten van ING werden met gemengde gevoelens ontvangen door de analisten. De rest van het jaar zal volgens de analisten uitdagen zijn. Toch stellen de analisten dat ING vooruitgang boekt met het afbouwen van schulden, kostenbesparingen en herstructureringen, waardoor zij bij hun houdadvies blijven.

Voor analist Thomas Nagtegaal van Royal Bank of Scotland waren de slechte leningen van ING een negatieve verrassing. Het gaat hierbij om de non-performing loans en met het oog op de voorzieningen voor slechte leningen blijft de analist daarom voorzichtig over ING. De onderliggende in het eerste kwartaal was mede dankzij uitzonderlijk sterke resultaten van de Financial Markets bij Wholesale Banking beter dan de analist had verwacht. De analist voorziet een verdere toename van de slechte leningen en is van mening dat de dekking voor eind 2011 naar 50% zou moeten. Op dit moment heeft de analist een houdadvies uitstaan met een koersdoel van 6 euro.

Analist Maarten Altena van SNS Securities is teleurgesteld in de resultaten van de verzekeringstak van ING, waar de bankactiviteiten de analist verraste. Het verlies van 793 miljoen euro was slechter dan de 614 miljoen euro waar de analist op had gerekend. De analist stelt dat de ratio’s van de zakenbank zijn verbeterd voornamelijk door het reduceren van Risk Weighted Assets. De verliezen op leningen waren hoger dan de analist had verwacht en mede op basis van het voorgaande zal de analist zijn verwachtingen voor het aandeel verlagen. Het accumulate-advies blijft door de analist gehandhaafd maar het koersdoel van 5,50 euro is onder herziening gezet.

Analist Klaas Kruijer van Fortis Bank Nederland vond de onderliggende resultaten redelijk in lijn liggen. De eerstekwartaalresultaten waren wat slechter dan de analist had verwacht, vooral door hoger dan ingeschatte verliezen op beleggingen en amortisatie bij verzekeringsdivisies. De bankdivisie deed het beter dan Kruijer had verwacht vanwege een betere rentemarge en sterke instroom van spaargeld bij onder andere ING Direct. Fortis Bank Nederland heeft een houdadvies uitstaan met een koersdoel van 7,50 euro.

Bij KBC Securities vonden ze de resultaten slechter dan verwacht Analist Dirk Peeters stelt dat het nettoverlies 78 miljoen euro zijn verwachtingen uitkwam. Volgens de analist waren de activiteiten in de Verenigde Staten en ING Real Estate de oorzaak van de slechte resultaten. De onderliggende resultaten waren in lijn met de verwachtingen van Peeters, alleen het verlies bij de activiteiten in de Verenigde Staten waren slechter dan verwacht. De analist blijft vooralsnog bij zijn koopadvies met een koersdoel van 12,50 euro.

Voor het aandeel staan momenteel 18 koop-, 16 houd- en 10 verkoopadviezen uit. Hierdoor is de consensus voor het aandeel overwegend positief. Het gemiddeld koersdoel bedraagt momenteel 8,80 euro, wat een verwacht rendement creëert van 12,82%. Voor 2009 rekenen de analisten gemiddeld op een winst per aandeel van 97 eurocent, wat een koers/winstverhouding oplevert van 8,04.

Meer nieuws over ING is te vinden op de website van analist.nl

 

 
< Vorige   Volgende >

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.0425 seconden