HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow daling fondsvermogen aandelenfondsen
daling fondsvermogen aandelenfondsen

Daling fondsvermogen Nederlandse beleggingsfondsen houdt aan

In het eerste kwartaal van 2009 zette de daling van het fondsvermogen van de Nederlandse beleggingsfondsen zich voort. Het fondsvermogen daalde ten opzichte van het voorgaande kwartaal door onttrekkingen (EUR 3,9 miljard) en beleggingsverliezen (EUR 4,0 miljard) met ongeveer 5 procent naar EUR 159 miljard, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandsche Bank.

Dit was grotendeels terug te voeren op de ontwikkelingen bij de obligatiefondsen en de aandelenfondsen, die respectievelijk ongeveer de helft en een derde van het totaal uitmaken. De afname betekende een voortzetting van de daling van het fondsvermogen sinds het begin van de kredietcrisis (medio 2007), al was deze kleiner dan in het voorgaande kwartaal (bijna 6 procent). Naar schatting is het fondsvermogen van de Nederlandse fondsen sinds het begin van de kredietcrisis als gevolg van beleggingsverliezen en onttrekkingen met ruim 30 procent gedaald. Bij deze schatting is rekening gehouden met een wijziging in de door DNB verzamelde data: deze betreffen tot en met het derde kwartaal van 2008 enkel onder toezicht staande fondsen, en vanaf het vierde kwartaal van 2008 alle beleggingsfondsen in Nederland.

De afname van het fondsvermogen van de obligatiefondsen bedroeg in het eerste kwartaal van 2009 ruim 4 procent door een forse netto uitstroom (EUR 3,3 miljard) en een beleggingsverlies van EUR 0,2 miljard. De uitstroom was voor een aanzienlijk deel van incidentele aard, aangezien een institutionele belegger voor een groot bedrag obligatiefondsen verwisselde voor direct aangehouden obligaties. Het beleggingsverlies in het eerste kwartaal stond in tegenstelling tot de beleggingswinst van een kwartaal eerder. In het eerste kwartaal verloren overheidsobligaties aan waarde, terwijl hun koersen in het vierde kwartaal juist waren gestegen. In totaal is het fondsvermogen van de Nederlandse obligatiefondsen vanaf het begin van kredietcrisis door een netto uitstroom in elk kwartaal in combinatie met wisselende beleggingsresultaten met 21 procent afgenomen.

Het fondsvermogen van aandelenfondsen daalde in het eerste kwartaal met meer dan 6 procent door een beleggingsverlies van EUR 2,9 miljard en een netto uitstroom van EUR 0,4 miljard. Het beleggingsverlies was in het eerste kwartaal kleiner dan in de twee kwartalen ervoor doordat de aandelenbeurzen, na aanvankelijke koersdalingen, begin maart opveerden. De totale afname van het fondsvermogen van aandelenfondsen heeft door beleggingsverliezen en netto uitstroom sinds het begin van de kredietcrisis 48 procent bedragen.

Fondsvermogen aandelenfondsen

 
< Vorige   Volgende >

https://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.02832 seconden