HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow Vastgoed nog niet op dieptepunt
Vastgoed nog niet op dieptepunt

Rendement vastgoed fors teruggelopen

Diverse beleggers vrezen het ergste voor vastgoed. Zij verwachten dat de daling van de waarde nog niet zijn dieptepunt heeft bereikt en blijven daarom voorzichtig. Analisten zijn wisselend in hun opinie over de sector. De afgelopen maanden zagen vele vastgoedfondsen hun koers fors oplopen met gemiddeld 40% waardoor het verwachte rendement fors is teruggelopen.

Vrees

Grote beleggers verwachten dat de prijzen van Nederlands commercieel vastgoed in de komende maanden zal dalen. Deze onzekerheid zorgt ervoor dat de transactievolumes laag blijven. Sommige institutionele beleggers gaan uit van een afschrijving van 5-15%. In de afgelopen 2 jaar zijn de prijzen relatief weinig gedaald en wachten beleggers nu af totdat er een neerwaartse beweging ontstaat.

Waardedaling nihil

Jones Lang LaSalle, een vastgoeddienstverlener, verwacht dat het Nederlands vastgoed niet tot nihil in waarde zal dalen. Volgens de dienstverlener moest er in 2008 5% worden afgeboekt van de waarde, maar is de crisis op deze panden nu beperkt.

Jones Lang LaSalle stelt dat vastgoed nu wel aan een aantal eisen moet voldoen, zoals duurzaamheid, goede locatie en een goede bereikbaarheid. Volgens het concern zijn de rendementen aan het stabiliseren en is de leegstand in 2008 zelfs teruggelopen. Voor 2009 verwacht Jones Lang LaSalle geen slechte resultaten, aangezien er nog steeds 10-12 maal de huur wordt betaald.

In het slechtste scenario zal de waarde van Nederlands vastgoed dalen met 10%, aldus Jones Lang LaSalle. Dit gebeurt wanneer er in Nederland 33% extra leegstand is waarvan 30% in waarde zal moeten worden afgeboekt.

Wisselende opinies

De analisten van Royal Bank of Scotland hebben het advies voor Vastned Retail en voor Unibail-Rodamco verlaagd van buy naar hold vanwege de relatief sterke koersstijging in de afgelopen maanden. Daarnaast zien de analisten minder opwaarts potentieel. De zakenbank is neutraal tot positief over Europees commercieel vastgoed en stelt dat winkelhuurcontracten doorgaans langlopend zijn en voegt daaraan toe dat winkelruimte schaarser is dan kantoorruimte. De analisten verwachten geen instorting van de winstgroei maar slechts een korte negatieve groei volgend jaar. Daarnaast wijzen de analisten erop dat een terugkerende inflatie volgend jaar kan zorgen voor een positieve bijdrage. Wel verwachten de analisten een waardedaling van de vastgoedportefeuilles in de komende 2 jaar met 15%. Het advies voor Corio handhaven de analisten op buy.

Zakenbank Société Générale is positiever geworden over de Europese vastgoedsector en mede daarom heeft het diverse opwaartse bijstellingen gedaan voor vastgoedfondsen. Zo werd het advies voor Unibail-Rodamco en Corio verhoogd van hold naar buy, waar het advies voor Wereldhave werd verhoogd van sell naar hold. Voor de sector in zijn algemeenheid heeft de zakenbank nu een neutraal advies uitstaan. De koersdoelen zijn door de analisten gemiddeld genomen verhoogd met 35%. Voor Unibail-Rodamco staat het koersdoel nu op 130 euro, voor Corio op 39 euro en voor Wereldhave op 57 euro.

De 4 hiervoor genoemde vastgoedfondsen (Vastned Retail, Unibail-Rodamco, Corio en Wereldhave) worden hieronder nog eens extra belicht.

Vastned Retail

Voor het aandeel staan op dit moment (donderdag 18 juni 2009) 4 koop- en 5 houdadviezen uit. Geen van de analisten heeft een verkoopadvies uitstaan, waardoor de consensus voor het aandeel overwegend positief is. Het gemiddeld koersdoel staat momenteel op 39,20 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 744%. De koers van het aandeel is sinds zijn dieptepunt in begin maart 2009 op ongeveer 26 euro gestegen naar ongeveer 36,50 euro nu. Dit betekent dat het aandeel in de afgelopen r maanden met ruim 40% is gestegen.

Unibail-Rodamco

Op dit moment staan er voor het aandeel 14 koop-, 6 houd- en 5 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus overwegend positief is. Het gemiddeld koersdoel bedraagt momenteel 123,38 euro, wat een verwachte outperformance oplevert van 12,68%. Ook dit aandeel beleefde begin maart 2009 zijn dieptepunt op ongeveer 90 euro. Sindsdien is de koers gestegen tot een hoogtepunt van bijna 130 euro begin mei. Dit betekende een stijging in 2 maanden tijd van ruim 44%. Vlak daarna is de koers van het aandeel weer sterk gedaald tot ongeveer 110 euro en heeft zich nu op dit niveau gestabiliseerd. Momenteel staat de koers op 109,50 euro.

Corio

Er staan voor het aandeel momenteel 10 koop-, 8 houd- en 3 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Het gemiddeld koersdoel bedraagt op dit moment 42,28 euro, wat een verwacht rendement creëert van 23,05%. Sinds het dieptepunt begin maart van dit jaar op 25 euro heeft de koers zich opgetrokken tot een niveau rond de 35 euro, oftewel een stijging van 40%.

Wereldhave

Voor het aandeel staan op dit moment 7 koop-, 6 houd- en 4 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Het gemiddeld koersdoel bedraagt op dit moment 63,42 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 15,71%. De koers van het aandeel beleefde zijn dieptepunt begin maart van dit jaar op ongeveer 46 euro. De koers is daarna opgelopen tot het huidige niveau van bijna 55 euro, een stijging van ongeveer 20%. Wereldhave is dus van de vastgoedfondsen die in dit artikel worden vergeleken in de afgelopen maanden procentueel gezien het minst gestegen.

 
< Vorige   Volgende >

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.02983 seconden