HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow presentaties van het 53ste HCC symposium
presentaties van het 53ste HCC symposium

Presentaties van het 53ste HCC Beleggen Symposium; "Beleggen, uitbesteden of zelf doen?"

Het symposium zit er weer op. Zowel de bezoekers, de sprekers, de standhouders en de organisatie zijn zeer tevreden. Op naar het 54ste symposium dat we op 10 april 2010 houden.

Voor de bezoekers van het symposium hebben wij hierna de gegeven presentaties als linkjes in de tekst opgenomen. We missen nog een paar presentaties die we later zullen toevoegen.

 Martine Hafkamp

Martine Hafkamp heeft een presentatie gegeven met de titel "Gelijk hebben of gelijk krijgen?"

Martine Hafkamp is oprichter, algemeen directeur en mede-eigenaar van Fintessa Vermogensbeheer. Zij zit inmiddels ruim 15 jaar in het beleggingsvak. Na haar studie bedrijfseconomie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam rondde zij de postdoctorale opleiding tot beleggingsanalist eveneens met goed gevolg af. Na een carrière bij Aegon Beleggingen en de beleggingsafdeling van Stad Rotterdam koos zij 9 jaar geleden voor particulier vermogensbeheer. Juist de combinatie van het kennen van je klanten en het zo goed mogelijk beheren van hun vermogen maakt het zo interessant. Als belegger maakt zij voornamelijk gebruik van fundamentele analyse en belegt ze zo veel mogelijk in individuele aandelen en obligaties en zo min mogelijk in beleggingsfondsen. Zij staat voor actief, gedegen, transparant en consistent vermogensbeheer waarbij de klant centraal staat.

Namens Fintessa Vermogensbeheer verzorgt zij wekelijks columns voor Belegger.nl en Nu.nl en op regelmatige basis ook voor Beursplaza en Cashtoday. Daarnaast geeft zij haar visie op de beleggingswereld en de kansen die er zijn in de tv-programma's Business Class op RTL7 en Beursbriefing en Beurstips van FTV. Ook geeft zij lezingen voor studie- en beleggingsclubs. In 2008 won zij De Gouden Stier als Beursvrouw van het jaar. Dit jaar was zij wederom genomineerd voor een gouden stier, deze keer in de categorie 'Beursidool'.


 Martien van winden

Martien van Winden (1957) is ruim 25 jaar actief als belegger en bekleedde op dat terrein directiefuncties bij o.m. Robeco en Theodoor Gilissen Bankiers.

Sinds 2006 is hij beheerder van Beleggingsfonds Hoofbosch. In 2000 publiceerde hij “Rijk Blijven”, over de Nederlandse economische geschiedenis. In 2001 volgde “Nederland De schatkist van Europa”, over het wel en wee van de Europese eenwording en de gevolgen voor financiële markten.

In 2003 publiceerde hij een studie over scenarioplanning: “Slag om de toekomst’ en was hij in 2008 mede-auteur van Bubbles, Market Crashes Throughout History. Van Winden is gastdocent strategisch Management aan de Vrije Universiteit.

De titel van de presentatie die Martien van Winden heeft gegegeven luidt: Nederlandse rente en aandelen in historisch perspectief, het wel en wee van de Europese eenwording en hoe nu verder met uw beleggingen

 

 Roelof Foppen

Roelof Foppen van WH Selfinvest heeft een presentatie  gegeven genaamd "Handelen op indices klok 24/24u met gegarandeerde stops".

Was uw rendement het afgelopen half jaar 50%?
De actieve belegger en met name de korte termijn swingtrader heeft de afgelopen periode uitstekende rendementen kunnen behalen. Voorwaarde is een stabiel en snel handelsplatform met realtime koersen en natuurlijk een betrouwbare broker, die u ieder moment met raad en daad van dienst kan zijn. Het analyse- en handelsplatform ProStation van WH Selfinvest geeft u die unieke mogelijkheden. Belangrijk is om zowel long als short te gaan en te profiteren van zowel korte stijgingen ´bear market rallyes`,  als short voor de snelle dalingen. CFD´s, Contracts for Difference geven ongekende mogelijkheden om op aandelen, indices, grondstoffen en valuta met een lage inleg en minimaal risico te kunnen handelen.

Tijdens de presentatie is het handels- en trading platform ProStation uitgebreid getoond. Het kiezen van het juiste instapmoment, bepalen van indicatoren,  opzetten van strategieën voor automatisch handelen en backtesten. Samen met de WHS Techscan heeft u een waardevol instrument om snel interessante fondsen te vinden voor succesvolle trades.

CFD´s zijn een succesvol alternatief voor Turbo´s, Speeders en Sprinters!

 

 Hendrik Oude Nijhuis

Value beleggen ‘meet & greet’

Deze sessie betrof geen presentatie maar bood de mogelijkheid andere (value-)beleggers te ontmoeten, beleggingsstrategieën te bespreken en ervaringen uit te wisselen.

Aanwezig waren onder meer drs. Hendrik Oude Nijhuis en ir. Björn Kijl, de auteurs van het boek ‘Leer beleggen als Warren Buffett’, de analisten achter de gewaardeerde beleggingsservice ValueSelections en de personen achter de veelgelezen Warren Buffett-nieuwsbrief die wekelijks aangeboden wordt.

De persoonlijke kennismaking werd gewaardeerd en ook de mogelijkheid om andere gelijkgestemde beleggers te kunnen ontmoeten. 

 

 Jean Paul Oudheusden

Wat is de Marketindex

Met de bewezen kwaliteit van mensen maar nu onder de vlag van Royal Bank of Scotland (RBS) gaat hetzelfde team dat vijf jaar geleden de Turbo introduceerde, onverminderd voor u op zoek naar wereldwijde rendementskansen. Met ons assortiment kunt u altijd inspelen op actuele thema’s en bieden wij u de mogelijkheid om te beleggen in moeilijk toegankelijke markten. Onze producten vallen in de categorie van ‘gestructureerde’ producten waardoor mogelijkheden bestaan als versneld profiteren van koersbewegingen (hefboom), de aanwezigheid van bepaalde garanties (hoofdsomgarantie) of een periodieke coupon uitkering.

Ook spelen wij in op de behoeften van de doe-het-zelf-belegger. Eén duidelijke behoefte is het tegen lage kosten kunnen uitvoeren van transacties op wereldwijde financiële markten. Dat is mogelijk via ‘Direct Beleggen’- of ‘Zelf-beleggen’-rekeningen bij banken of brokers. Dit terrein biedt ruimte voor innovatie, vandaar dat RBS Marketindex introduceert. Een handelsplatform waar de doorgewinterde belegger ruim 24 uur per dag, vijf dagen per week zonder transactiekosten kan handelen. Jean-Paul van Oudheusden, sinds mei 2007 verantwoordelijk voor de retailactiviteiten van RBS in ondermeer Nederland, verzorgde een presentatie over dit innovatieve on-line platform. Jean-Paul demonstreerde de werking van Marketindex en bood de bezoekers volop de gelegenheid om vragen te stellen. Ook werd de gelegenheid geboden om het platform zelf te bedienen en informatiemateriaal mee te nemen.

 

 Femke Bos

Femke Bos is sinds januari 2009 fondsmanger van Triodos Microfinance Fund, een van de vier gespecialiseerde microfinancieringsfondsen van Triodos Bank. De fondsen investering in microfinancieringsinstellingen in ontwikkelingslanden en in Oost-Europa via leningen en participaties in het aandelenkapitaal. Triodos Microfinance Funds is in maart 2009 gelanceerd en richt zich met name op institutionele investeerders. Een van de andere vier fondsen, te weten Triodos Fair Share Fund, is een beleggingsfonds dat openstaat voor particuliere beleggers in Nederland.

Daarnaast is Femke verantwoordelijk voor een aantal participaties in microfinancieringsbanken in Azië. Zij zit in de raad van commissarissen van ACLEDA Bank in Cambodja en ACLEDA Bank Lao in Laos. 

Femke Bos is in 2002 bij Triodos Bank begonnen als Senior Investment Officer Asia. Daarvoor heeft ze verschillende functies bekleed binnen ABN AMRO Bank Nederland. In 1994 heeft ze haar studie rechten aan de Universiteit van Amsterdam afgerond. Triodos Bank financiert bedrijven, instellingen en projecten met een meerwaarde op sociaal, milieu en cultureel gebied, daartoe in staat gesteld door spaarder en beleggers die kiezen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en een duurzame samenleving.

Femke heeft een presentatie gegeven over Beleggen in Microfinanciering.

 

 Triodos Bank

Workshop Beleggen in Microfinanciering
Microfinanciering is een verzamelnaam voor leningen, spaardiensten, verzekeringen en andere financiële producten voor mensen met een laag inkomen. In haar presentatie is Femke Bos, fondsmanger bij Triodos Bank, ingegaan op de vele facetten van microfinanciering in ontwikkelingslanden. Over het belang om als kleine ondernemer toegang te hebben tot krediet om een bedrijfje te starten of uit te breiden. Maar ook hoe belangrijk het is voor mensen om spaargeld veilig weg te kunnen zetten. Bijvoorbeeld te sparen voor het schoolgeld van hun kinderen of om een buffer te creeren voor tegenslagen, zoals ziekte of misoogst. Femke Bos reist met grote regelmaat naar Azië en heeft in haar presentatie verteld over haar ontmoetingen met ondernemende mensen in dit continent en het belang van een goed ontwikkelde microfinancieringssector. Daarnaast is ze ingegaan op de mogelijkheden om te beleggen in microfinanciering.
 
Na afloop van de presentatie heeft Femke een workshop gegeven waarin zij de verdere vragen over dit onderwerp heeft beantwoord.

 

 Gerard Jager

Gerard Jager heeft een presentatie gegeven over "Alternatieven voor sparen, obligaties en vastgoedbonds"
 
De rente op spaarrekeningen en staatsleningen is dramatisch gedaald de laatste maanden. De recente hype in bedrijfsobligaties heeft ertoe geleid dat ook op dit soort beleggingen thans een rente wordt vergoed van niet meer dan 3 à 4%. Een halfjaar geleden nog 6 tot 8%. Voor het defensieve deel van een beleggingsportefeuille is het dus raadzaam te gaan zoeken naar alternatieve spaar- en beleggingsvormen.

Hedgefunds lijken een optie. Echter, deze bevatten geen hoofdsomgarantie van een grootbank en zijn daarom buiten beschouwing gelaten. Vastgoedobligaties blijken in de praktijk grote risico's te bevatten. Óf de aanbieder is niet te vertrouwen, óf de belegger zit met een kater omdat het onderliggende vastgoed in waarde is gedaald. Uitsluitend de hypotheekbank blijkt er dan nog zonder kleerscheuren uit te kunnen stappen. Jager laat u zien wat zijn zoektocht aan alternatieven heeft opgeleverd...
 
Gerard Jager is eigenaar van Advance Beleggen en vermogensbeheerder bij OVG. Onlangs is de website volledig vernieuwd met tal van bruikbare menu's voor zelfstandige beleggers.

 

 Ronald Kok

Ronald Kok van Analist.nl heeft een presentatie gegeven met de pakkende titel "Het failliet van de technische analyse".

Nog steeds zijn er beleggers die geloven in causale verbanden tussen historische en toekomstige koersen. Dit is het grondvest van de failliete technische analyse. Vele onderzoekers bestrijden een rechtvaardig bestaansrecht van de technische analyse.

Ronald Kok prikte de belangrijkste zeepbellen van de technische analyse door en heeft uitgelegd waarom technische analyse failliet is.

 

 Ton Winter

Ton Winter, directeur en eigenaar GoodLife Trader heeft een presentatie gegeven over Beursonafhankelijk beleggen.

De fondsen uit de selectie van GoodLife Trader(GLT) zijn beursonafhankelijk en het resultaat van een intensief en voortdurend onderzoek naar de beste beleggingsfondsen ter wereld. Beste ook in die zin dat bescherming dient te worden geboden in slechte beursjaren. De (meestal buitenlandse) fondsen die aan de criteria voldoen zijn normaliter niet toegankelijk voor particuliere beleggers. Zij zijn bestemd voor professionals en vergen over het algemeen een hoog startkapitaal; vaak een miljoen of meer.

Omdat de door GLT geselecteerde fondsen echt top prestaties leveren heeft De Veste, op initiatief van GLT, deze beursonafhankelijke fondsen omgevormd tot Nederlandse beleggingsfondsen. Sinds 2008 kan ook vanaf € 10.000 worden gestart.

Het gemiddeld rendement van deze fondsen (sinds oprichting) is ca. 22% per jaar. Daar zitten flinke variaties in. In 2007 was het gemiddeld rendement 36% en in het jaar van de kredietcrisis 2008 nog altijd 0,3%. 

 

 Willem van Heemskerck Düker

Willem van Heemskerck Düker is ingegaan op het maken van een recovery CD en een geslipstreamde installatie-CD.

Tegenwoordig bevatten nog maar weinig PC’s een diskettestation, de opstartbare diskette zal dus in veel gevallen vervangen moeten worden door een opstartbare CD. Het maken van een recovery CD kan uitkomst bieden voor dit probleem. Maar hoe maak je een recovery CD? Waar moet je op letten? En wat moet je juist niet doen bij het maken van zo'n CD? Dat en andere wetenswaardigheden over het maken van een recovery CD behandelt Willem in zijn presentatie.

Daarnaast ging Willem in op het maken van een geslipstreamde installatie-CD. Met deze CD is het namelijk mogelijk extra onderdelen en instellingen in de Windows installatiebestanden te integreren waardoor het aantal noodzakelijke handelingen tijdens én na de installatieprocedure aanzienlijk wordt beperkt. Nadat het slipstreamen is afgerond, kunnen de nieuwe installatiebestanden op CD worden gebrand. Deze CD kan vervolgens als vervanging voor de originele Windows installatie-CD worden gebruikt. 

 

 Eppo R. Kooi

HCC Beleggen lid Eppo Kooi heeft in voorgaande jaren meerdere presentaties verzorgd over fundamentele analyse met behulp van de NAIC-methode.

Voor leden van HCC Beleggen was het onderwerp deze keer extra interessant, omdat zij gebruik kunnen gaan maken van een verzameling van zogenaamde SSG-bestanden met financiële bedrijfsgegevens die benodigd zijn voor fundamentele analyse. Sinds het voorgaande HCC Beleggen Symposium is er namelijk een samenwerking tussen leden van HCC Beleggen en de NCVB tot stand gekomen in de vorm van een werkgroep die o.a. tot taak heeft de verzameling met SSG-bestanden actueel te houden en uit te breiden.

Enkele tientallen leden van HCC Beleggen hebben reeds toegang tot de verzameling, maar dat aantal zeker toenemen. Eppo heeft daarom voor geïnteresseerden een presentatie gegeven over de NAIC-methode en hoe gebruik te maken van de beschikbare bedrijfsgegevens.

 

 V.S. Goudzoeker

V.S.Goudzoeker heeft voor daytraders een voortgezette presentatie van Ninjatrader gegeven. Op onze downloadpagina staan 13 Word documenten die een relatie hebben met deze presentatie en zijn te downloaden.

Het ging deze keer over de mogelijkheden van BASETRADING ofwel handelen op grond van minstens 3 voorwaarden uit een set van ongeveer 10, alle op 1 minuutbasis. Op de site stonden de laatste weken enkele trades uitgewerkt. Veel bijzonderheden ervan zijn in bijlagen op het forum te vinden, bij de presentatie worden er nog enkele onthuld.

Niet alleen vanwege privacy heeft de presentator voor een pseudoniem gekozen, ook wordt er mee aangegeven op welk terrein met geduld en oplettendheid rendement te behalen is: de VS-futuremarkten. Veel deelnemers waren al enigszins bekend met Ninjatrader.

 

 Nyse Euronext

Medewerkers van het Corperate Actions Team van NYSE Euronext hebben een presentatie gegeven over De invloed van corporate actions op de derivatenmarkt

Het Corporate Actions Team van NYSE Liffe heeft een presentatie gegeven over Corporate Actions en de invloed van deze bedrijfseconomische gebeurtenissen op de derivatenmarkt. Wat gebeurt er met derivaten? Welke methoden hanteert het Corporate Actions Team om derivaten aan te passen?
Wat betekent dit voor een derivatenpositie? Wat is het risico?

Vraagstukken die belangrijk zijn voor zowel professionals als particulieren met een derivatenpositie.

 

 
< Vorige   Volgende >

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.02993 seconden