HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow Rare Earth Elements (REE)
Rare Earth Elements (REE)

Investeren in mijnbouwfirma's actief in zeldzame aardmetalen

 

De laatste tijd verschijnen er meer en meer artikelen over deze zeldzame aardmetalen- Rare Earth Elements -REE. Exploratie en productie vinden al vele jaren plaats, voornamelijk in China. Echter door het sterk stijgende verbruik en verlaging van export quota door China is er een verhoogde belangstelling ontstaan voor deze materialen. In dit artikel zal vooral op de investeringsmogelijkheden worden ingegaan.

 

Toepassing en voorkomen

De REE worden toegepast in consumenten elektronica als i-pods, mobiele telefoons, laptops, platte tv's, verder voor groene energie in elektrische auto's, batterijen, zonnepanelen, windturbines, lage energie lampen en in defensiesystemen.

 

Volgens diverse bronnen is 95% of meer van deze materialen afkomstig uit China en heeft China vanwege het stijgende verbruik in 2009 de exportquota al een aantal keren verlaagd en bepaalde heffingen verhoogd en is men nu praktisch voor 100% afhankelijk van materiaal uit China, reden om buiten China deze materialen te gaan produceren.

 

Productie/consumptie

Ontginning is erg duur en commerciële productie is vaak alleen mogelijk in combinatie met andere ertsen of door op locaties te produceren waar hoge concentraties REE voorkomen. De wereldwijde consumptie is ongeveer 135,000 ton per jaar en de verwachting is dat de vraag de productie al in 2015 zal overtreffen. De prijzen van sommige materialen zijn de laatste drie jaar behoorlijk gestegen, andere juist gedaald. Zie tabel onderaan het artikel.

 

Investeringsmogelijkheden

De REE worden niet op grondstoffenbeurzen verhandeld, maar wel is het mogelijk om in de diverse exploratie bedrijven te investeren. Hieronder volgt een korte samenvatting:

 

Investeringsmogelijkheden buiten China

 

Australië

Australië telt 16 bedrijven welke actief zijn in de exploratie en het is mogelijk om van de meeste bedrijven aandelen te kopen. Zie Bronnen -Australian rare earth- stocks. Van deze bedrijven zijn er een paar met een marktkapitalisatie van minder dan AUD$ 15 MM. Verder zijn er een aantal in de fase van het boren en in de feasibility studiefase zoals Alkane Resources Ltd, marktkapitalisatie van AUD$ 92 MM met toekomstige zware REE productie, Navigator Resources Ltd, NAV. AX, marktkapitalisatie AUD$ 65 MM en Hazelwood Resources, Marktkapitalisatie AUD $34 MM met uitzicht op uranium en REE.

 

Van de 16 bedrijven zijn Lynas Corp. , Arafura Resources en Greenland Minerals&Energy de bekendste. Historische beurskoersen en gedetailleerde gegevens van de meeste van de 16 firma's zijn beschikbaar.

 

Lynas Corp, LYC.AX

Lynas, met een marktkapitalisatie van AUD $935 MM, bezit de rijkste deposits in de wereld in Mt Weld, W. Australie. Feasibility studies zijn afgesloten en toestemming voor projectontwikkeling is verkregen. De firma heeft de interesse van grote investeerders. De Chinese overheid heeft ook participaties in het bedrijf. Sommige installaties is men aan het afbouwen, en andere tijdelijk gestopt i.v.m. herfinanciering. Productie is gepland voor mid 2011.Productie van lichte REE. De aandelen koers varieerde in 52 weken van AUD $ 0.1-0.93, nu 0.57.

 

Arafura Resources,ARU.AX

Diverse feasibility studies zijn uitgevoerd, productie is gepland voor 2013.Ook in dit bedrijf heeft de Chinese overheid participatie. De aandelen koers varieerde in 52 weken van AUD$ van 0.245-1.285, nu 0.87.

 

Greenland Minerals &Energy, GGG.AX

Deze firma heeft de rechten verkregen om bepaalde gebieden in Groenland te ontwikkelen waar grote voorraden REE voorkomen. De productiekosten voor REE kunnen worden verlaagd door de winning van uranium. Productie van 50,000 ton/jaar is verwacht voor 2014, notering aan London Stockexchange begin 2010. De aandelen koers varieerde laatste drie maanden van AUD$ 0.16-0.92, nu 0.675.

 

Canada, VS en Zuid Afrika

In Canada zijn een aantal bedrijven actief in de exploratie.

De meeste firma's bevinden zich echter in de fase van boren, testing en studies zoals Rare Element Resources Ltd, RES waarbij men zowel uranium als REE heeft aangetroffen.

 

De onderstaande bedrijven zijn de bekendste:

 

Avalon Rare Metals Inc.AVL.TO

Marktkapitalisatie is CAD $250 MM. Het bedrijf is in de fase van exploratie en ontwikkeling van drie van de vijf sites.De sites hebben hoge concentraties aan zware REE. De aandelen koers varieerde in 52 weken van CAD$ 0.4-4.24, nu 2.4

 

Great Western Minerals Group Ltd, GWG.V

Marktkapitalisatie is CAD$60 MM, er zijn zes productiesites in ontwikkeling in Canada, de VS en Zuid Afrika. Verder heeft men een winstgevende firma gekocht (LCM), welke speciale legeringen fabriceert, waarbij REE wordt toegepast. Economische productie is gepland voor 2012/2013.Men concentreert zich op het heropenen van een oude mijn in Zuid Afrika. De aandelen koers varieerde in 52 weken van CAD$ 0.06-0.46, nu 0.28.

 

Neo Material Technologies Inc. NEM.TO

Marktkapitalisatie is CAD$ 540 MM. Het bedrijf heeft productie en kantoren in 10 landen waaronder China,1400 employees. Het bedrijf is in 1993 opgericht en produceert "specialty products "o.a.neodymium-ijzer-boron magneet poeders voor toepassing in magneten, harde schijven en produceert ook REE materiaal. De firma is winstgevend. Aandelen koers varieerde in 52 weken van CAD$ 1.00-5.05, nu 4.3

 

Molycorp Minerals (Verenigde Staten)

Met een marktkapitalisatie van US$ 450MM heeft Molycorp de noodzakelijke vergunningen om de mijn Mountain Pass in Californie te exploiteren. Deze mijn bevat grote reserves aan REE materiaal en is onder andere firma namen in productie sinds 1952.In 2008 heeft een groep investeerders deze mijn gekocht. De mijn is zo rijk aan REE dat deze niet continu hoeft te produceren. De productie is nu 2000 ton/jaar en de planning is de capaciteit te verhogen naar 20,000 ton/jaar in 2012.De productie is lichte REE. Het proces zal concurrerend zijn volgens analisten. Verder heeft de firma een samenwerkingsverband met Arnold Magnetic om rare earth magneten te fabriceren.

Het aandelen verloop over een periode is me niet bekend.

 

Conclusie

Er zijn vele mogelijkheden om in bedrijven te investeren welke actief zijn in de exploratie van REE materiaal. Voor verdere informatie is het aan te bevelen om de individuele websites van de bedrijven te bekijken. Verder is de beweeglijkheid van de koersen hoog en is het verschil tussen de hoogste en laagste koers in 52 weken erg groot. Van belang is welke zeldzame aardmetalen men produceert, en tegen welke kostprijs. Ook is het belangrijk het juiste instapmoment te bepalen en gefaseerd te kopen.

 

Bronnen

* Seeking Alpha

- Rare earth materials will spike higher in 2010-Jan 05, 2010

- China's rare earth metals, destructive mining techniques and a new trend-Dec30, 2009

* http://www.australianrareearths.com/rare-earth-stocks.html

* NRC -Chinezen beheersen de zeldzame aardmetalen,16Febr,2010

* Effect2 -Vereniging van Effectenbezitters- Zeldzame aardelementen niet zeldzaam, 23 Jan. 2010

* De diverse websites van de genoemde firma's

* http://Finance.yahoo.com

* http:/www.tischendorf.com

 

 

Prijsontwikkeling van enige materialen in US$/kg

 

 materiaal  20072008 mid 2009 
 Ceriumoxide     2.50     4.35     4.50
 Lanthanum oxide     3.10     7.75     6.25
 Praseodymium oxide   28.00   27.00   14.00
 Neodymiumoxide   29.00   27.00   14.00
 Europium oxide 300.00 475.00 450.00
 Terbium oxide 555.00 650.00 350.00
 Re Carbonate (45%REO)     5.25   10.25     8.00

 

 

 
< Vorige   Volgende >

https://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2021 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.02547 seconden