HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow TA AEX
TA AEX

Technische analyse AEX

De komende periode ga ik wat dieper in op de AEX. Ik doe dat aan de hand van de drie timeframes en ik begin met de maandgrafiek.

Hieronder staat de maandgrafiek van de AEX met een koershistorie terug tot eind 1986. Als beleggingsadviseur krijg ik wel eens te horen dat het geld beter op een spaarrekening had gestaan i.p.v. te beleggen. Wel, hierboven kunt u door de jaren precies aangeven wanneer dat het beste had geweest. Van 2000 tot 2003 en van 2007 tot 2009 zijn daar twee voorbeelden van. Het afgelopen jaar had u daarentegen beter in aandelen gezeten. Hier komt het timingaspect tegenover Buy & Hold andermaal duidelijk naar voren.

 maandgrafiek AEX

                                                Lijngrafiek maand

 

Maar wat nu? Gaat de AEX nu verder omhoog of zal die weer naar beneden draaien? Om te proberen die vraag te beantwoorden kijk ik naar de twee voorgaande toppen en bodems. Na de bodem van 2003 wist de AEX schitterend te herstellen, maar de top in 2007 haalde bij lange na niet de eerdere top van het jaar 2000. De bodem van 2009 lag ook nog eens onder die van 2003. Als deze trend doorzet - het lijkt op een dalende trend - dan zou het volgende scenario werkelijkheid kunnen worden:

De AEX stijgt door tot een punt dat u en ik nog niet weten, maar wel weer lager dan de voorgaande top. Daarna draait de index naar beneden en zet een lagere bodem neer dan in 2009.

U mag best weten dat dit het scenario is waar ik op moment van schrijven rekening mee houd. Dit zal ik vasthouden totdat de grafiek mij het tegendeel bewijst. Een ontwikkeling die mij dat scenario aan de kant doet schuiven is bijvoorbeeld een hogere top dan in 2007.

Ik verwacht nu dus een verder herstel (nog 1 of 150 punten) en vervolgens een draai naar beneden. Binnen niet al te lange tijd zal ik de weekgrafiek uitgebreider behandelen.


Analyse van 19-03-2010 door Marcel Bronner, CMT. Meer analyses op zijn website.

Denk aan het milieu voordat u deze pagina afdrukt.
 
< Vorige   Volgende >

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.02793 seconden