HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow aandelen lenen
aandelen lenen

Buurman mag ik uw aandelen effe lenen?

U krijgt ze morgen weer terug. Voegen we er aan toe als het om een kopje suiker gaat. Als u aandelen bezit dan leent de bank ze uit. Klanten merken dit niet (zo gaat dat in de financiële wereld, aandelen zijn toch geen suiker!) maar ze worden echt uitgeleend. Tenzij u naast een hedgefund manager woont, is de kans klein dat uw aandelen worden uitgeleend aan de buurman. Waarschijnlijk worden uw aandelen door een Amerikaan of Engelsman "short" verkocht. Of uw aandelenkapitaal wordt ingezet voor dividend arbitrage.

Er is ook wel iets voor te zeggen, het alternatief is dat uw aandelen digitaal stof aan het vangen zijn. ING had ooit een reclame waarin “lui geld” aan het werk werd gezet. Dat doen ze dus ook met uw aandelen. Alleen jammer dat de opbrengst van het uitlenen niet in uw zak maar bij de bank terecht komt. Sterker nog: u betaalt ook nog bewaarloon voor aandelen die zelfs digitaal niet op de plank liggen. Een hedgefund manager die uw aandelen wil lenen van de bank en die graag betaald wordt voor het "bewaren" van aandelen wordt niet serieus genomen.

Sommige mensen gunnen hun bank deze extra inkomsten onder het mom "ik kan ze zelf toch niet uitlenen". Ik betwijfel of mensen die dit denken de misgelopen inkomsten goed inschatten. Mijn voorstel is dat uw bank haar lending (uitlenen dus) opbrengsten gewoon aan u overmaakt. En als u dan echt vindt dat uw bank recht heeft op dit geld kan de bank uw bewaarloon met dit bedrag verhogen. Banken zijn tegenwoordig dol op transparantie dus waarschijnlijk wordt u binnenkort geïnformeerd over deze nieuwe heldere werkwijze. Ik ben benieuwd of u inderdaad fluitend de leenopbrengsten aan de bank overmaakt. Mijn suggestie voor de omschrijving: "geen rare dingen mee doen, nee ook geen bonussen". Om het erger te maken zitten er ook nog risico's aan het uitlenen van aandelen en die komen wél voor uw rekening.

Uitleg over risico bij het uitlenen van aandelen kunt u vinden in de column van Maarten van Oirschot “en weg zijn uw aandelen” op de website www.indexinvestments.nl onder artikelen.

 
< Vorige   Volgende >

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.02671 seconden