HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow optisch goedkope aandelen
optisch goedkope aandelen

Gebruikmaken van optisch goedkope aandelen

Onlangs lazen wij een artikel over dividendstrippen. Kort samengevat komt het er op neer dat men aandelen koopt voor de ex-dividenddatum en er na weer verkoopt. Als de markt is vergeten het dividend (volledig) in te prijzen dan verdient de dividendstripper geld.

Onze aandacht werd niet getrokken door het dividendstrippen, maar door de tekst over de inhaalslag die het aandeel daags na de ex-dividenddatum maakt. Een citaat uit het artikel:

"De praktijk

Toch blijkt de beurskoers op de ex-dividenddatum of de dagen erna een inhaalslag te maken. In dat geval wordt er wel winst gemaakt. De laatste jaren lopen beleggers steeds meer vooruit op dit fenomeen en kopen de aandelen geruime tijd voor de ex-datum. Ook daarvan kan geprofiteerd worden.


Voordeel

Blijkbaar zit hier een inefficiëntie in de markt. Veel bedrijven keren een ruim dividend uit, waardoor de koers op de ex-dividenddatum optisch goedkoop lijkt. De koers-winstverhouding lijkt ineens aantrekkelijker en datzelfde geldt voor de berekening van het nieuwe dividendrendement.
 
Feitelijk is er niets veranderd. Wie door de dividendstroom heen kijkt weet echt hoe duur of goedkoop een aandeel is en kan daar zijn voordeel mee doen. Analisten zijn dividendstrippers gunstig gezind. Bij de koersdoelen die zij afgeven lijken zij nauwelijks rekening te houden met de aankomende dividendbetalingen
."


Door handig gebruik te maken van de optisch goedkope aandelen kan dus geld opleveren.  
 
Om ‘zeker’ te zijn van een goed rendement kiezen we alleen aandelen die een dividendrendement kennen van meer dan 3,5%. Toegegeven, het is een prognose over het jaar 2010. We houden geen rekening met de al betaalde interim-dividenden.

Dan komen we tot de volgende lijstje aantrekkelijke aandelen:
 
Aandeel          Dividendrendement
BAM Groep            10,08 %
Wereldhave             6,47 %
KPN                         6,40 %
Corio                       5,50 %
Unibail-Rodamco     5,24 %
Royal Dutch Shell   4,71 %
Akzo Nobel              3,88 %
Reed Elsevier         3,87 %
Wolters Kluwer        3,80 %
VastNed Retail        7,39 %
Wessanen              7,07 %
Eurocommercial      5,19 %
USG People            3,71 %

Onze strategie bestaat uit de aandelen kopen op de ex-dividendatum (openingskoers) en ze twee dagen later tegen de sluitingskoers verkopen. We zijn benieuwd of we iets met deze -niet geteste- strategie geld verdienen.

Omdat we niet precies weten wanneer de voornoemde bedrijven ex-dividend noteren heb ik alerts ingesteld op de website dividendpagina.nl.

We zullen periodiek terugkoppelen over het rendement van onze portefeuille. We plaatsen op voorhand een kanttekening van deze actie; hij is eenmalig. Met andere worden, we kunnen deze test toevallig uitvoeren in een gunstig of ongunstig jaar. Dus wat de uitkomst van dit experiment ook mag zijn, het is geen conclusie uit een wetenschappelijk onderzoek. Dat neemt niet weg dat deze test wel interessant is en daarom doen we deze exercitie.
 
Zodra het eerste aandeel uit onze verlanglijst ex-dividend gaat melden wij ons op deze website.

 
< Vorige   Volgende >

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.03565 seconden