HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow Japan en de olieprijs
Japan en de olieprijs

Japan en de olieprijs

De volledige invloed van de aardbeving en de vloedgolf in Japan en de daarop volgende nucleaire ramp is moeilijk in te schatten. Zeker is, dat het verlies in beleggingsportefeuilles niet te vergelijken is met het menselijk leed.
- Japan kan voldoende financiële middelen vrijmaken om de schade te herstellen.
- Op korte termijn weegt de ramp op de Japanse economische groei, maar op langere termijn zullen de noodzakelijke herstellingen en infrastructuurwerken de groei ten goede komen.
- De getroffen regio is goed voor 6% van het Japanse bbp, Japan op haar beurt is goed voor 8% van de wereldeconomie. Als alle activiteit er drie maanden volledig wegvalt, betekent dat (tijdelijk) 0,12% minder groei op wereldvlak.

Hoogconjunctuur

We gaan ervan uit dat de ramp in Japan het producenten- en het consumentenvertrouwen binnen en buiten Japan niet fundamenteel beroert. Andere factoren zoals de olieprijzen hebben een grotere invloed. De gevolgen voor de wereldeconomie zullen dus beperkt zijn. We blijven bij onze groeivooruitzichten voor 2011. Een bbp-groei van 4 à 4,5% voor de wereldeconomie is haalbaar.
- Amerikaanse indicatoren van het consumenten- en producentenvertrouwen suggereren een hogere groei, maar we blijven voorzichtig. De Amerikaanse arbeidsmarkt houdt een risico in.
- De economische groei in Europa zal rond 1,5 à 2% liggen. De (groei)verschillen binnen Europa blijven groot.
- Azië blijft de onbetwistbare groeipool van de wereld. Uitvoer, investeringen in infrastructuur en consumptie vullen elkaar aan. China stak in 2010 de VS voorbij als belangrijkste automarkt.

In de schaduw van de boortorens

Sinds begin 2011 heeft de politieke onrust in Noord-Afrika en het MiddenOosten voor een forse risicopremie in de olieprijs gezorgd. Vandaag schommelt die rond 115 dollar per vat.
- De hogere olieprijs heeft de wereldconjunctuur (nog) niet aangetast.
- Het risico op een fundamenteel gebrek aan olie is heel beperkt. Allicht is de risicopremie dan ook tijdelijk van aard. Tegen eind 2011 verwachten we een olieprijs rond 100 USD per vat.
- De negatieve invloed op de economische groei blijft allicht beperkt, maar de prijs aan de pomp kan het consumentenvertrouwen wel drukken.

 
< Vorige   Volgende >

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.02963 seconden