HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow Waarom de S in BRICS?
Waarom de S in BRICS?

Waarom de S in BRICS?

In 2001 lanceerde de econoom Jim O’Neill van Goldman Sachs de afkorting BRIC. Dit begrip staat voor de opkomende economieën van B(razilië), R(usland), I(ndia) en C(hina). Deze term is ondertussen erg populair en ingeburgerd in de financiële wereld.

Op 13 april 2011 werd Zuid-Afrika lid van de BRIC-landen op de bijeenkomst in Peking. Nu is er een S toegevoegd aan de afkorting BRIC. Men kan zich afvragen of Zuid-Afrika wel thuishoort bij de BRIC-landen.

Tijd voor een analyse dus...

Opzoeking in het CIA World Factbook (https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/index.html) leert dat het GDP van Zuid-Afrika nauwelijks 24% bedraagt van het minst economisch ontwikkelde BRIC-land.

Het lage groeipercentage van de Zuid-Afrikaanse economie (3%) wijst erop dat we hier eerder te doen hebben met een ontwikkelde economie.

Zuid-Afrika is echter het economisch zwaartepunt in zuidelijk Afrika. De invloed van Zuid-Afrika op de andere Afrikaanse landen is dan ook niet te onderschatten.

Er is dus geen economische reden voor de S in BRICS. Men kan de S alleen verklaren vanuit politieke overwegingen als een poging van (vooral) China om greep te krijgen op het grondstoffenrijke continent Afrika.

Gepubliceerd door Frederik Liefooghe (http://www.beursprognoses.com/analist/4/Frederik-Liefooghe, http://fli73.beloggen.nl ) op 08/05/2011. Een opmerking of vraag? Stuur een bericht naar fli73 op het forum.

 
< Vorige   Volgende >

https://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.05099 seconden