HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow Berkshire Hathaway
Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway

Beleggers doen er in het algemeen verstandig aan hun beleggingen te focussen op groeiende bedrijven met sterke competitieve posities. Immers, enkel bij dit type bedrijf creëert groei ook daadwerkelijk aandeelhouderswaarde. Door te beleggen in aandelen van dit soort bedrijven werkt de tijd in uw voordeel. De intrinsieke waarde loopt immers gestaag op. Vroeg of laat volgt de beurskoers dan vanzelf.

Een voorbeeld van zo'n groeiend, waardecreërend bedrijf is Berkshire Hathaway. Het bedrijf waaraan Warren Buffett en zakenpartner Charlie Munger leiding geven. Berkshire Hathaway is een enorm conglomeraat met enerzijds belangen in allerlei andere beursgenoteerde bedrijven, zoals Coca-Cola en Wal-Mart, en anderzijds in een groot aantal, heel uiteenlopende dochterbedrijven. Dochterbedrijven die soms zelf vele (tientallen) miljarden waard zijn.

Deze dochterbedrijven sturen hun overvloedige winsten allemaal naar Omaha, Nebraska - hier zetelt het hoofdkantoor van Berkshire Hathaway. Dit geld wordt vervolgens door Buffett en Munger weer gebruikt om nieuwe investeringen te kunnen doen. Vaak in een heel andere sector dan waar het geld vandaan kwam. Nieuwe investeringen die hun overvloedige winsten vervolgens ook weer naar Omaha zullen overboeken...


Schatting intrinsieke waarde

De actuele beurskoers van Berkshire Hathaway bedraagt momenteel circa $ 114.000,-. Er bestaan echter ook zogeheten 'B-aandelen' met een koers van rond de $ 76,-. Een prijs die voor heel wat meer beleggers toegankelijk zal zijn.

Grote vraag is uiteraard wat nu 'de echte waarde' van Berkshire Hathaway eigenlijk is. Hiervoor passen we een vrij eenvoudige waarderingsmethode toe. Een methode gebaseerd op enkele eerdere uitspraken van Warren Buffett over de waardering van zijn Berkshire Hathaway.

Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen 1) de waarde van de aandelenbeleggingen van Berkshire Hathaway en 2) de waarde van de dochterbedrijven. Die aandelenbeleggingen (inclusief cashreserves) zijn nu $ 97.405,- per aandeel waard. Dat weten we dus alvast.

Voor het schatten van de waarde van de vele dochterbedrijven ligt de zaak ietwat gecompliceerder. In ieder geval geldt dat voor dit jaar van deze dochterbedrijven een winst verwacht wordt van US $ 7.200,- per aandeel Berkshire Hathaway.


Uitspraken uit het verleden...

Uit uitspraken uit het verleden valt summier op te maken dat Warren Buffett een waardering van circa 12 keer de winst redelijk acht voor de dochterbedrijven van Berkshire Hathaway. Per aandeel zouden deze dochterbedrijven daarmee een waarde van $ 86,400,- (12 keer 7.200) vertegenwoordigen.

Beide bedragen kunnen vervolgens worden opgeteld. Daarmee komt de geschatte waarde van Berkshire Hathaway uit op circa $ 183.805,- ($ 97.405,- plus $ 86.400,-). De huidige beurskoers bedraagt echter $ 114,150,- (21 juli 2011). Daarmee lijkt voor aandelen Berkshire Hathaway momenteel een koerspotentieel aanwezig van dik 60%.


Steeds meer waard

Het leuke van het beleggen in bedrijven als Berkshire Hathaway is dat de onderliggende intrinsieke waarde continu verder stijgt. Bij een onveranderde beurskoers betekent dit dat het bedrijf eigenlijk goedkoper wordt. Op wat langere termijn (minimaal enkele jaren) leidt dit er toe dat, uitgaande van de stelling dat markten op termijn efficiënt opereren, de beurskoers zelf ook gaat stijgen.


Dit artikel is op 23 juli 2011 geschreven door Hendrik Oude Nijhuis MSc. Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ’s werelds beste beleggers en is tevens oprichter van www.warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.

 
< Vorige   Volgende >

https://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2021 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.02469 seconden