HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow Wat brengt 2012
Wat brengt 2012

Wat brengt 2012?

In 2011 groeiden de problemen in de rand van de eurozone uit tot een existentiële crisis van de muntunie. Europa heeft zichzelf begin 2010 vier jaar de tijd gegeven om de obligatiemarkten te stabiliseren en een nieuwe architectuur rond de euro uit te tekenen. Ondertussen moeten tijdelijke en/of permanente steunmechanismen verder uitgebouwd worden. 2012 wordt dus allicht een jaar van crisismanagement. De noodzakelijke besparingsplannen zullen onvermijdelijk op de economische groei wegen. In Europa zijn zelfs een aantal kwartalen van negatieve groei mogelijk. Dat zorgt voor een crisisgevoel bij Europese beleggers.

Nochtans is de wereldeconomie er beter aan toe dan veel Europeanen denken. Er komt in 2012 geen nieuwe wereldwijde recessie. De Amerikaanse economie presteerde in de voorbije maanden sterker dan verwacht. De ontwikkeling van de arbeidsmarkt blijft wel een aandachtspunt. Onder meer dankzij de sterke groei in de (Aziatische) opkomende markten moet de wereldeconomie in het komende jaar in staat zijn met ongeveer 3 tot 3,25% te groeien.

In de loop van 2012 zal de inflatie snel beginnen dalen. Dat zal de koopkracht van de gezinnen en dus ook het economische herstel de nodige zuurstof geven. Het vooruitzicht van een lagere inflatie laat de centrale banken toe de rente laag te houden of ze, in het geval van de Europese Centrale Bank (ECB), verder te verlagen. Dat kan de economische groei ondersteunen.

Volgens KBC bieden obligaties uit de opkomende markten, maar ook Belgische overheidsobligaties kansen. Ze blijven ook geloven in het potentieel van aandelen. Op basis van de waardering zijn aandelen zonder twijfel de interessantste belegging. Het dividendrendement van aandelen zorgt veelal voor een hogere opbrengst dan een belegging in obligaties of liquiditeiten. Maar ook in 2012 blijven de risico’s en de onzekerheid groot.

 
< Vorige   Volgende >

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.03429 seconden