HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow Visie KBC Bank februari 2012
Visie KBC Bank februari 2012

De eurocrisis: ook trage vooruitgang is vooruitgang

Najaar 2011 werden verregaande hervormingen beslist op twee Europese topbijeenkomsten. De uitvoering ervan laat evenwel op zich wachten. De agenda om de belangrijke deadlines van 2012 te halen wordt met de dag zwaarder. Er wordt wel vooruitgang geboekt, maar het gaat allemaal heel traag. In de eerste maanden van 2012 staan onder meer op de agenda: de Griekse financieringsnoden, het opstarten van het permanente ESM steunfonds, de verankering van begrotingsdiscipline in de grondwet van elk euroland, de herkapitalisatie van de Europese banken.

De kracht van lagere inflatie

In 2011 liep de inflatie fors op onder druk van stijgende olie-, voedings- en grondstoffenprijzen. Die prijzen piekten al in het voorjaar van 2011. Dat vertaalt zich nu ook in lagere inflatiecijfers. In de komende maanden zal de inflatie verder afnemen. Bij een stabiele olieprijs rond het huidige niveau van 115 USD per vat daalt de inflatie in de eurozone tot ongeveer +1,4% tegen het einde van 2012. Pas als de olieprijs verder stijgt tot 135 dollar blijft de inflatie rond 3% schommelen. In 2012 krijgen de gezinnen dus allicht de koopkracht terug die hen vorig jaar ontnomen werd. Meer koopkracht voor de gezinnen betekent ook meer zuurstof voor de economie.

Amerikaanse economie uit de gevarenzone

Het conjunctuuroptimisme van begin 2011 sloeg al snel om in conjunctuurpessimisme. Die beweging is veel te ver gegaan. De Amerikaanse conjunctuurindicatoren kwamen in de voorbije maanden sterker uit dan verwacht. De vertrouwensindicatoren tonen aan dat bedrijven en consumenten veel optimistischer gestemd zijn. Niet toevallig valt het herstel van de conjunctuurbarometers samen met de ontwikkeling van de inflatie. Ook in de VS zal de inflatieafkoeling de economische groei aanzwengelen. Het ziet er dus naar uit dat de VS-economie uit de gevarenzone van een recessie is geklommen. In Europa ziet het economische plaatje er anders uit. Het Oude Continent stevent af op een aantal kwartalen van negatieve groei. Vertrouwensindicatoren zijn in 2011 vrij fors gedaald en lijken pas sinds kort wat te stabiliseren.

 
< Vorige   Volgende >

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.03354 seconden