HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow Rente en actief beleggen in obligaties
Rente en actief beleggen in obligaties

Rente, en actief beleggen in obligaties

Het voordeel van beleggen in obligaties is dat van tevoren precies uit te rekenen is hoeveel rendement de belegging gedurende de looptijd gaat geven. De periodieke betaling van de coupon staat gedurende de looptijd vast en de obligatie wordt tegen de nominale waarde  afgelost. Dit geldt alleen als de obligatie ook daadwerkelijk tot het einde van de looptijd wordt aangehouden en de uitgevende instelling niet tussentijds in financiële problemen komt.

Obligaties kennen ook risico’s. Eén van de risico’s is al genoemd: het debiteurenrisico. Als een land of bedrijf in problemen komt, dan wordt de rating verlaagd en zullen beleggers dus een hoger rendement eisen op hun belegging. De koers zal een daling laten zien. Het kan zelfs zo ver komen dat de rente en/of de aflossing niet meer betaald wordt. Dat noemt men default. Bij een eventueel faillissement hebben obligatiehouders bij de liquidatie van een bedrijf wel voorrang op aandeelhouders.
 
Het andere risico dat beleggers lopen met obligatiebeleggingen is het renterisico. Als de marktrente stijgt, dan daalt de koers van de obligatie op de beurs en vice versa. Als de rente stijgt eisen beleggers een hogere vergoeding voor hun geld en zal een obligatie alleen verkocht kunnen worden tegen een lagere koers.

Een ander renterisico is het herbeleggingsrisico. Als de marktrente op de einddatum van de obligatie lager is dan de coupon op die obligatie, dan kan de investering alleen tegen een lager rendement worden herbelegd.
 
Ondanks de genoemde risico’s vormen obligaties vaak de basis in een beleggingsportefeuille. Ze genereren vaste inkomsten en zijn onder normale omstandigheden redelijk waardevast. Wilfried Steentjes, eigenaar van Steentjes Vermogensbeheer BV, vertelt u op 28 april 2012 alles over het beleggen in obligaties.

 
< Vorige   Volgende >

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.02672 seconden