HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow Nieuwsbrief20120901
Nieuwsbrief20120901

HCC Beleggen Logo aankondiging HCC Beleggen Symposium 10 nov 2012 in De Bilt_truck432x76.gif
inhoud:    HCC Beleggen Nieuwsbrief 20120901Wisselmarkten: euro gered door de ECB? 
Bron: Belfius.be
De euro verloor heel wat terrein tegenover de USD ingevolge de zeer gespannen Spaanse en in mindere mate Italiaanse schuldencrisis. Hij viel terug tot  het laagste peil sinds meer dan 2 jaar en niet weinig marktoperatoren anticipeerden reeds een koers van minder dan 1,20 USD.

Euro_ecb380x806.jpgToch is dit niet gebeurd, met dank aan de ECB die beloofd heeft om alles te doen binnen haar bevoegdheid om de eurozone te redden. Welke onconventionele maatregelen al dan niet snel zullen worden uitgevaardigd is nog niet gekend. Toch bleek dat engagement een onwaarschijnlijk sterk signaal zodat de rust terugkeerde tijdens de politieke vakantie. De euro kon zich herstellen en opklimmen tot 1,24 USD.

Het is duidelijk dat er tijd wordt gewonnen om de Europese politici de gelegenheid te geven hun ambitieuze plannen omtrent de bankenunie en het meer gecoördineerd economisch en budgettair beleid snel  te concretiseren, goed te keuren en een geloofwaardige timing voor de implementatie met duidelijke tussenstops uit te werken.

De centrale banken zullen in het najaar niet werkloos kunnen toekijken. Zij zullen ongetwijfeld een heropflakkering van de nervositeit moeten bestrijden met bijkomende liquiditeiten die niet alleen de financiële sector ten goede zullen komen maar die vooral de reële economie voldoende zuurstof bieden ten einde een herhaling van de recessie van 2009 te voorkomen. Politici staan met de rug tegen de muur: het is ofwel meer Europa ofwel chaos.

Een vlucht uit de euro is geenszins evident want de zg. grondstofmunten zoals bijv. AUD en NOK zijn reeds fors duurder, zo ook de vluchtheuvel munten zoals JPY en CHF. De exotischer munten van de groeilanden zijn misschien verleidelijke alternatieven maar de verzwakkende wereldeconomie hypothekeert zeker hun groeipotentieel in de komende kwartalen. Blijft dus de USD, de reservemunt bij uitstek. De relatieve sterkte van de USD is vooral toe te schrijven aan de intrinsieke flauwte van de euro. Trouwens de VS stevenen af op een begrotingsclash en een torenhoge staatsschuld bij gelijkblijvend beleid. De volgende VS president zal hoe dan ook forse besparingen moeten uitvaardigen met een flinke rem voor de VS economie in 2013 en later. Indien dat beleid succesvol is dan zou de USD daar kracht kunnen uit putten. Maar het is zeer de vraag of dat lukt. Het contrast in visie hieromtrent tussen de twee presidentskandidaten is zeer groot.

Ondertussen is er volgens de ECB geenszins een vlucht uit de euro. Het aandeel van de euro in de wereldreserves bedroeg in 2011 25% of amper 0,4% minder dan in 2010. Maar in 2009 was dat toch nog 27,7%, het hoogste peil sinds 1999. Voor de USD is dat nog steeds 62,1%. Vrijwel status quo met 2010, maarreeds fors lager dan in 2002 toen 67,1% werd opgetekend.

De rol van de euro op de obligatiemarkt brokkelde af tot 25,5% tegenover 26,5% in 2010 en 29% in 2009. Voor de USD zijn de cijfers resp. 38,6%, 38,1% en 38,9%. Het aandeel van de USD bedroeg in 2000 nog liefst 47,9%.
Terug naar  Inhoud


RG_NH_ad_201109_753x202.jpg

Beursgang Facebook of de kroniek van een aangekondigde mislukking
Bron: Peter-Jan Engelen, 2012, www.mejudice.nl
zuckerberg_facebook500x282.jpg
Facebook is met veel bombarie naar de beurs gebracht en heeft binnen korte tijd er voor gezorgd dan beleggers in dit aandeel zich gepakt voelen. De introductieprijs was veel te hoog en de zakenbank Morgan Stanley heeft flink van zijn reputatie verloren. Toch hadden ook de beleggers die de prospectus goed hadden gelezen en de ervaringen van soortgelijke internetbedrijven hadden meegewogen voorzichtiger moeten zijn, aldus de Utrechtse econoom Peter-Jan Engelen.

Half augustus dook de koers van Facebook, Inc. onder de psychologische drempel van 20 euro. Op 16 augustus werd het aandeel voor het eerst verhandeld aan 19 euro, exact de helft van haar introductieprijs drie maanden daarvoor. Ten opzichte van de hype vooraf, eindigde de beursintroductie (initial public offering of IPO) van Facebook dus op een grote sisser. Ook al zijn sociale media alom tegenwoordig, ook al is Facebook in het leven van sommigen sterk verweven, of ook al is het een sterk merk, dat betekent niet automatisch dat dit een goede belegging is. Zoals Warren Buffett altijd zegt: niet de merknaam bepaalt het rendement van een belegging, wel de prijs die je voor het aandeel betaalt.
facebook20120821.45_629x383.jpg
Figuur 1: Verloop beurskoers Facebook, 18 mei- 21 augustus 2012 (dagelijkse slotkoersen)

Bepaling introductieprijs
Het bepalen van de introductieprijs van een IPO is daarom cruciaal. Meestal verloopt dit proces in ruwweg twee stappen. In een eerste stap waardeert een zakenbank het bedrijf, bijvoorbeeld een aandeel is 26 euro waard. Vervolgens bepaalt het bedrijf in samenspraak met de zakenbank hoeveel een belegger voor een aandeel moet betalen bij intekening, bijvoorbeeld 24 euro. Deze uitgifteprijs hoeft dus niet gelijk te zijn aan de waarde van het aandeel. Meestal wordt een bedrijf 15% onder de waarde naar beurs gebracht. Dit is een bekend fenomeen en wordt in de literatuur met de term underpricing aangeduid. Uit een eigen studie over ongeveer 3000 bedrijven uit 21 landen bleek dat de gemiddelde underpricing rond 25% ligt (Engelen en van Essen, 2010). De prijsdiscount voor technologie- of internetaandelen ligt meestal nog gevoelig hoger (Ritter, 1984). Deze prijsdiscount is immers een compensatie voor het risico dat beleggers lopen (Beatty en Ritter, 1986). Voor biotechbedrijven die enkel producten in ontwikkeling hebben of internetbedrijven zonder winst is het risico immers groter dan voor een voedingsproducent. Bovendien dekt de prijsdiscount bedrijven in tegen ongunstige koersontwikkelingen tijdens de eerste beursdagen en dus tegen rechtszaken wegens foutieve informatie in het prospectus (Drake en Vetsuypens, 1993).

Allicht waren er veel beleggers in de markt die op korte termijn snel winst wilden maken (Fishe, 2002). Aggarwal (2000) laat zien dat 60 tot 70% van de onderschreven aandelen op de eerste handelsdag van hand wisselen (ook gekend als flipping). Misschien hoopten vele flippers zelfs op een verdubbeling van introductieprijs. Dat was immers het geval voor die andere sociale netwerksite LinkedIn dat van $45 naar maar liefst $94.25 schoot op de eerste beursdag. Toch is dat niet evident. Groupon steeg weliswaar 30% op de eerste dag, maar noteerde op het moment van de Facebook IPO 40% onder zijn introductieprijs. Zynga verloor op de eerste dag zelfs 5% om dan 30% onder de offerteprijs te zitten. Anticiperen op een snelle winst op Facebook aandelen was dus niet een vanzelfsprekendheid.

Op 3 mei maakte het bedrijf een indicatie van de prijsrange bekend van $28-$35. Net voor de introductie verhoogde het bedrijf op 15 mei deze ‘prijsvork’1 plots tot $34-$38 per aandeel en bood het 50 miljoen extra aandelen aan.  Uiteindelijk werd het aandeel aan de bovenkant van de verhoogde prijsvork gelanceerd. Hiermee was eigenlijk al elk stijgingspotentieel uit het aandeel gehaald. Op de eerste beursdag op vrijdag 18 mei sloot het aandeel af op haar introductieprijs van $38. Zonder steunaankopen van de zakenbank Morgan Stanley zou de koers allicht onder de introductieprijs gezakt zijn (Aggarwal, 2000). Dit suggereert al dat de introductieprijs te hoog lag. “Never try to catch a falling knife,” luidt dan ook het beursgezegde. Na het weekend dook het aandeel verder naar beneden om op maandag op $34 en op dinsdag op $31 te eindigen. De markt waardeert een Facebook-aandeel dus duidelijk lager dan het bedrijf zelf.

Te veel gevestigde belangen
Me Judice economen in debat- logo

peterjanengelen120x160.jpgPeter-Jan Engelen


Universiteit van Utrecht
Peter-Jan Engelen is universitair hoofddocent aan de Universiteit van Utrecht en is lid van het Tjalling C. Koopmans Onderzoeksinstituut. Hij promoveerde met een proefschrift over 'Remedies to Informational Asymmetries in Stock Markets', waarvoor hij de Belgische Albert Beken-award kreeg in 2004. In 2002 werd hij bekroond met de prestigieuze Europese Josseph de la Vega prijs van de Federation of European Securities Exchanges (FESE) en in 2006 werd hij bekroond als beste onderzoeker in Economie aan de Universiteit Utrecht.
Waarom dan toch het aandeel aan de bovenkant van de prijsvork uitgeven? Het prospectus is erg verhelderend, ook al leest geen hond dit document. Hoewel het bedrijf 180 miljoen nieuwe aandelen uitgaf om toekomstige investeringen te financieren, werden er tegelijk ook 158 miljoen bestaande aandelen aangeboden. Opbrengsten op de verkoop van bestaande aandelen vloeien niet naar het bedrijf, maar naar de bestaande aandeelhouders (Huyghebaert en Van Hulle, 2006). Er moesten duidelijk vele bestaande investeerders en fondsen langs de kassa passeren en die willen graag een hoge prijs voor hun aandelen krijgen. Denk aan Accel Partners, Elevation Partners (zeg maar Bono) of Sean Parker (van Napstar). Een IPO waar zoveel bestaande aandelen worden aangeboden moet beleggers altijd tot voorzichtigheid gebieden.

Kwestbaar verdienmodel
Bovendien legt het prospectus ook mooi de kwetsbaarheden van het bedrijf bloot. Zo kan men enerzijds vragen stellen bij het ondernemingsmodel en anderzijds bij het bestuursmodel van de onderneming. Hoewel Facebook een sociale netwerksite is, blijkt dat meer dan 80% van de omzet uit reclame komt. Afgemeten aan het kasstroomgenererend vermogen is Facebook dus een reclamebedrijf. De rest van de omzet komt van apps en online games. NYU professor Aswath Damodaran waardeerde het bedrijf op $29 per aandeel. Hierbij veronderstelde hij dat de omzet elk jaar groeit met 40% (hetzelfde als Google) en dat er een winstmarge van 35% gehaald wordt (hetzelfde als Apple). Om de uitgifteprijs van $38 te rechtvaardigen moet Facebook dus veel sterker groeien en rendabeler zijn dan de beste leerlingen van de klas. Dat is niet evident nu de helft van haar gebruikers Facebook-en op een mobiel toestel waar geen reclameboodschappen zijn en dus ook geen inkomsten voor Facebook. Ook de concurrentie op markten buiten de VS is hard: vKontante in Rusland, Mixi in Japan, Renren in China. Dat het niet evident zal zijn om zo sterk te groeien mag ook blijken uit het feit dat analisten (inclusief die van Morgan Stanley) blijkbaar hun groeiprognoses naar beneden hebben bijgesteld in de aanloop naar de introductie, zonder dit echter aan het grote publiek kenbaar te maken. Rekening houdend met de hobbelwegen waar nagenoeg elke jong beursgenoteerd bedrijf te maken krijgt, betekent dit dat een meer realistische waarde zelfs lager dan $29 zal liggen.

Macht Zuckerberg
Mark_Zuckerberg120x160.jpgMark E. Zuckerberg
(White Plains (New York), 14 mei 1984)Computer- programmeur en ondernemer.
Tijdens zijn studie aan de Harvard-universiteit richtte Mark Elliot Zuckerbergsamen met Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz en Chris Hughes in 2004 de social-networkingsite Facebook op. Tegenwoordig is hij algemeen directeur (CEO) van dit populaire sociale netwerk op het internet.

Softwarefirma Microsoft nam op 25 oktober 2007 een aandeel van 1,6 procent in Facebook en telde daar 240 miljoen dollar voor neer. Door deze transactie werd Facebook op papier ineens 15 miljard dollar waard.

Eerder had Zuckerberg een soortgelijk bod van Google Inc. afgeslagen en een bedrag van één miljard dollar geweigerd dat Yahoo! wilde betalen om Facebook in handen te krijgen.

In september 2011 stond de toen 27-jarige Mark Zuckerberg op nummer 14 van de Forbes lijst van rijkste Amerikanen met een vermogen van 17,5 miljard dollar netto.
Immers, een beursintroductie is geen doel op zich, maar een overgangsfase die een bedrijf erg op de proef stelt. Vaak zien we immers dat oprichters niet de beste managers zijn voor een bedrijf dat sterk moet groeien na de IPO. Dit legt meteen ook het risico in het bestuursmodel van Facebook bloot. Oprichter Mark Zuckerberg behoudt via een juridische constructie ongeveer 58% van de stemrechten in het bedrijf. Hij controleert dus alle beslissingen van het bedrijf. Of dit voor beleggers die intekenen op Facebook aandelen het beste is, is nog maar de vraag. “As a stockholder, even a controlling stockholder, Mr. Zuckerberg is entitled to vote his shares, and shares over which he has voting control as a result of voting agreements, in his own interests, which may not always be in the interests of our stockholders generally”, aldus het prospectus. Kan het nog duidelijker zijn? Facebook geeft zelf aan dat een van de risicofactoren van een belegging in haar bedrijf erin bestaat dat alle macht is geconcentreerd in een persoon die tegelijk oprichter, CEO, voorzitter van de Raad van Bestuur en controlerende aandeelhouder is. Als slecht voorbeeld van corporate governance kan dit tellen. En de overname van Instagram was een goed voorbeeld: een volledige solo actie van Zuckerberg zonder de rest van het bedrijf, de raad van bestuur of andere aandeelhouders te raadplegen. Zuckerberg vraagt dus aan beleggers een blanco cheque zonder dat beleggers ook maar iets te zeggen hebben in zijn bedrijf. Of dat bestuursmodel de beste waarborg is dat de juiste beslissingen in een sterk groeibedrijf zullen genomen worden is twijfelachtig.

Rol van zakenbank
De rol van Morgan Stanley is nog onduidelijk. Heeft de zakenbank geblunderd? Dat lijkt me overdreven. Er zijn weinig speler op de markt die meer ervaring hebben in bedrijven naar de beurs te brengen. Ongetwijfeld heeft Morgan Stanley ook een fundamentele waardering van het bedrijf gemaakt. Maar hielp dat wel? Waardering is een zaak, prijszetting een andere (Engelen, 2003). Na de waarderingsoefening haalt een zakenbank informatie uit de markt door af te tasten hoeveel (institutionele) beleggers interesse hebben en tegen welke prijs. De zakenbank moet hierbij dermate positieve indicaties gekregen hebben dat de prijsvork drastisch werd opgehoogd en uiteindelijk een introductieprijs aan de bovenkant van de verhoogde prijsvork werd gekozen. Waarschijnlijk werd de zakenbank hierin ook nog eens sterk gepusht door Facebook. Allicht hebben Morgan Stanley en Facebook het momentum van de hype verkeerd ingeschat en viel het keerpunt net voor de eerste beursdag. Dat is zoals een topsporter die piekt net voor de Olympische Spelen en daardoor buiten de medailles valt. Mocht het keerpunt enkele weken later optreden, dan was de zakenbank een grote winnaar. Toch nam Morgan Stanley een enorm risico door de prijsvork te verhogen. In principe verwachten beleggers dat een dergelijk zakenbank net enorm sterk is in een bedrijf aan de juiste introductieprijs te lanceren (Titman en Trueman, 1986; Megginson en Weiss, 1991).  Het valt moeilijk in te zien dat de winst die de zakenbank uit deze deal haalt, opweegt tegen de reputatieschade van de mislukte Facebook introductie (Pollock, Porac en Wade, 2004; Reber en Fong, 2006).

Verliezers
Vele beleggers voelen zich inmiddels gepakt. Verschillende gespecialiseerde advocatenkantoren hebben intussen een rechtszaak tegen het bedrijf en de zakenbank gelanceerd. Uiteindelijk kent deze IPO vele verliezers: beleggers die ingetekend hebben op de IPO, Morgan Stanley’s reputatie als zakenbank, Nasdaq die de orderstroom niet aan kon tijdens de introductiedag (een ongeluk komt nooit alleen), en Facebook omdat de bittere nasmaak bij beleggers een toekomstige kapitaalverhoging veel moeilijker zal maken.

Voetnoot:
(1) Een prijsvork geeft de minimum- en maximumprijs aan waartegen het aandeel verkocht zal worden. De precieze prijs wordt normaal kort voor de introductie bekendgemaakt.

Referenties
- Aggarwal, R., 2000. “Stabilization activities by underwriters after initial public offerings”, Journal of Finance 55, 1075-1103.
- Beatty, R.P., Ritter, J., 1986. “Investment banking, reputation, and the underpricing of initial public offerings”, Journal of Financial Economics 15, 213-232.
- Cornelli, F. and Goldreich, D. (2003), “Bookbuilding: How Informative Is the Order Book?”, The Journal of Finance, 58: 1415–1443.
- Drake, Philip D. and Michael R. Vetsuypens (1993), “IPO Underpricing and Insurance against Legal Liability”, Financial Management, Vol. 22, No. 1, 64-73.
- Engelen, P.J. (2003), “Underpricing of IPOs – Belgian Evidence”, European Review of Economics and Finance, vol.2, nr.1, 53-69.
- Engelen, P.J. and M. van Essen (2010), “Underpricing of IPOs: Firm-, Issue- and Country-Specific Characteristics”, Journal of Banking and Finance, vol.34, 1958-1069.
- Fishe, R.P.H., 2002. “How stock flippers affect IPO pricing and stabilization”, Journal of Financial and Quantitative Analysis 37, 319-340.
- Huyghebaert, N. and  C. Van Hulle (2006), “Structuring the IPO: Empirical evidence on the portions of primary and secondary shares”, Journal of Corporate Finance, Volume 12, Issue 2, 296-320.
- Megginsn, W.L. and Weiss, K.A. (1991), “Venture capitalist certification in initial public offerings”, Journal of Finance, Vol. 46, 879–903.
- Pollock, T., Porac, J., Wade, J. 2004. “Constructing deal networks: Brokers as network "architects" in the U.S. IPO market and other examples”,  Academy of Management Review, 29, 50-72.
- Reber, F. and Fong, C. (2006), “Explaining mispricing of initial public offerings in Singapore”, Applied Financial Economics, Vol. 16, 1339–1353.
- Ritter, J.R. (1984). “The Hot Issue Market of 1980,” Journal of Business, 57, 215-240.
- Ritter, J.R., Welch, I., 2002. “A review of IPO activity, pricing, and allocations”,  Journal of Finance 57, 1795-1828.
- Titman, S., Trueman, B. 1986. “Information quality and the valuation of new issues”, Journal of Accounting and Economics, 8, 159-172.
Terug naar  Inhoud

advertentie Forest Bergen

Madrid wil schoonmaak Spaanse bankensector versnellen
Bron: 29 augustus 2012 Presseurop Cinco Días
120829cincodias_400x556.jpg
“Schiet op met die 'slechte bank”,
schrijft Cinco Días. De eurogroep eiste op 20 juli de oprichting van een instantie die zich kan ontfermen over de 'giftige' bezittingen van de Spaanse banken, met name op het terrein van vastgoedbeleggingen, als voorwaardevoor het verlenen van toegang aan Spanje tot een noodfonds van100 miljard euro voor de bankensector.
Maar de ingewikkeldheid van het project dreigt de tenuitvoerlegging ervan, die voor eind augustus was voorzien, te vertragen, aldus de zakenkrant.


De Spaanse regering heeft een ontwerpdecreet voor de oprichting van de 'slechte bank' naar de Europese Commissie in Brussel gestuurd en onderhandelt met de Spaanse banken om het proces van de overdracht van bezittingen te versnellen, zodra de nieuwe instantie een feit is.

Madrid wil zijn 'slechte bank' in een kortere periode oprichten dan de twee jaar die Ierland destijds nodig had om zijn eigen instantie voor 'giftige' bezittingen in het leven te roepen.

Nu Luis Maria Linde, de president van de Spaanse nationale bank, eist dat alle gegevens over de bankbezittingen zo snel mogelijk in kaart worden gebracht, denkt de krant dat deze periode inderdaad “aanzienlijk bekort kan worden”
120829cincodias_0.jpg

Cinco Días

Madrid
Taal : Spaans

Oplage : 31.000

Cinco Días ("vijf dagen")  opgericht in 1978 is het oudste economische dagblad in Spanje. Sinds 1989 behoort het blad toe aan de persgroep Prisa, die ook het centrumlinkse dagblad El País uitgeeft.

Volgens de Spaanse accountantsvereniging hebben de vier betrokken banken – Bankia, Novagalicia, Catalunya Caixa en Banco de Valencia – voor 67 miljard euro aan vastgoedbezittingen vergaard. 

Deze 'giftige' bezittingen zouden binnen drie maanden kunnen worden klaar gemaakt voor overdracht aan de 'slechte' bank.


Intussen meldt The Daily Telegraph dat er in juli voor 74 miljard euro is opgenomen bij de Spaanse banken, aldus gegevens van de Europese Centrale Bank.
20120828DailyTelegraph150x199.jpg

The Daily Telegraph is opgericht in 1855 en is de toonaangevende conservatieve krant van ‘Middle England’. De krant heeft de bijnaam "Torygraph" vanwege zijn hechte banden met de conservatieve partij en is van huis uit Eurosceptisch en Atlantisch georiënteerd.  Het is het eerste Britse dagblad dat in 1994 een website heeft gelanceerd. Sinds 2006 maakt één redactie zowel de krant als de website. Aan de traditionele inhoud zijn vele podcasts, video’s en blogs toegevoegd.
 
Dit is twee maal het record van een maand eerder.

Het dagblad voegt eraan toe:

"Het is onduidelijk welk deel van dit bedrag te kenschetsen is als kapitaalvlucht – naar Duitse banken of andere 'veilige' bestemmingen zoals vastgoed in Londen. Volgens de Spaanse nationale bank wordt het cijfer vertekend door effecten die zich altijd in juli voordoen. Namelijk belastingbetalingen en het aflopen van gesecuritiseerde leningen".
Terug naar  Inhoud


FlevoEnOverijsel753x200.jpg

Laatste kans voor Athene
Bron: Presseurop, 27 augustus 2012 
Het zal nog tot eind september duren voordat duidelijk wordt of het diplomatieke offensief van de Griekse premier vruchten heeft afgeworpen. Samaras probeert momenteel om twee jaar uitstel te krijgen (van 2014 tot 2016) voor een terugkeer naar begrotingsevenwicht in zijn land. De premier had op 24 en 25 augustus een ontmoeting met zowel bondskanselier Merkel als de Franse president Hollande, maar geen van beiden heeft zich over de kwestie uitgelaten. Ze hebben allebei aangegeven te willen wachten totdat de trojka van EU, IMF en ECB met zijn rapport komt over de mate waarin de structurele hervormingen in Griekenland voortschrijden.

“We zullen de komende weken concreet zien wat het specifieke resultaat van de ontmoeting tussen Merkel en Samaras is", luidt het commentaar van Polimis Sifis in de Griekse krant To Vima:
To_Vima150x208.jpg

To VimaAthene
Taal : Grieks

To Vima
Oplage : 116.000

De geschiedenis van deze krant (‘Forum’ genaamd) weerspiegelt in bepaalde zin die van Griekenland. In 1984 was het opgericht als centrumlinks weekblad en in 1996 werd het een dagblad met een zondagseditie die een zeer grote bijlage had. In 2011 werd To Vima echter opnieuw door de crisis genoodzaakt een weekblad te worden. Op de website staat wel gewoon dagelijks nieuws.


Het lijkt echter wel of de sfeer van Koude Oorlog, die de afgelopen dagen steeds sterker voelbaar werd in de Duitse hoofdstad – en niet alleen daar trouwens -, niet doorzet. Samaras en zijn coalitiepartners lijken nu een laatste kans te hebben om het land op het juiste pad uit de crisis te zetten, door zich te verzekeren van het noodzakelijke uitstel voor de pijnlijke begrotingsmaatregelen, waarbij ze bovendien hun verloren geloofwaardigheid hervinden.

To_Ethnos150x209.jpg


To Ethnos

Athene
Taal : Grieks

To Ethnos

Oplage : 42,475

Sport en samenleving, dat is de succesformule van deze 'Volkskrant', een populair dagblad dat in 1980 werd opgericht en het juweel werd van de Pegasus-Groep van de ondernemersfamilie Bobolas.

De website van de krant is helaas verre van compleet en wordt ook niet regelmatig bijgehouden.
Giorgios Delastik is duidelijk minder optimistisch en schrijft in To Ethnos dat:

de sfeer in de Duitse publieke opinie steeds vijandiger wordt ten aanzien van een aanblijven van Griekenland in de euro: 61% van de mensen die door de Duitse televisiezender ZDF werden ondervraagd, zei te wensen dat Griekenland uit de euro zou worden gezet en maar 31% van hen vond dat Griekenland in de euro mocht blijven.
Terug naar  Inhoud


Noordbeleggen753x244.jpg

Vacatures HCC Beleggen 2012
Bron: Bestuur HCC Beleggen
m onze doelstellingen zo goed mogelijk vorm geven zijn we op zoek naar leden die een bijdrage willen leveren aan de activiteiten van onze vereniging.

Dat hoeft niet meteen een grote klus te zijn, maar leden die een deeltaak willen verrichten -die relatief weinig tijd kost- zijn  zeer welkom. Met meer mensen kunnen we immers meer doen en dat maakt het bovendien ook veel gezelliger. Enkele voorbeelden van deeltaken waarvoor wij mensen zoeken zijn:

  • het op ad-hoc basis een artikel schrijven voor onze website of een cursus willen geven over alle vormen van beleggen, de analysemethodieken, emotie en beleggen etc.
  • beleggingssoftware beoordelenactieveleden_gezocht_sh400x236.gif
  • CD samenstellen met software, koersen, links etc.
  • het actueel houden van (een deel van) onze website/ons forum
  • webmaster voor en meewerken aan de nieuwe inrichting van onze website
  • het coördineren en organiseren van onze HCC Beleggen symposia
  • het verrichten van (deel)taken tijdens onze HCC Beleggen symposia en/of beurzen
  • een bestuursfunctie.

Uiteraard mag u zich aanmelden in groepjes. Dus als u, eventueel samen met medebeleggers, onze vereniging wilt helpen laat het ons dan weten.
Trefwoorden hierbij zijn: vele handen maken licht werk, het moet vooral leuk blijven, zo doe je ook nog eens interessante contacten op.

Denk ook eens aan het geven van een aardige lezing, met anderen handelsstrategieën uitwerken, software onder de knie krijgen of gewoon een groep vormen waarmee je samen de markt analyseert/bespreekt.

Lijkt het u iets om actief te worden? Heeft u vragen over de functies of heeft u goede ideeën voor onze vereniging? Klik Hier of meld u zich dan via de website ... een echte vereniging kan niet zonder u als actief lid.
Terug naar  Inhoud


daytradingad_753x240.jpg

Agenda
Bron: HCC Beleggen redactie
De HCC Beleggen Kalender op onze website en  deze Agenda zijn inmiddels een begrip onder beleggers in Nederland en België geworden. Voor veel andere sites zijn wij de de facto bron van informatie.
Toch zijn nog niet alle events in onze Agenda opgenomen. Daarom willen we ook aanbieders van seminars, cursussen en beleggersbijeenkomsten in de gelegenheid stellen, zelf hun events aan te kondigen, zowel op ons forum als in onze nieuwsbrieven. Plaatsing van (vrij toegangkelijke) educatieve bijeenkomsten zijn kostenloos.
(Bijeenkomsten met een educatief karakter welke niet gratis toegankelijk zijn danwel
bijeenkomsten met een niet uitsluitend educatief karakter kunnen onder voorwaarden ook in onze agenda opgenomen worden. Wilt u meer weten neemt u dan even contact  op met de redactie)
Terug naar  Inhoud


Disclaimer: Deze publicatie komt tot stand op de redactie van beleggersonline.nl de website van de HCC IG Beleggen. Noch de mate waarin de berichten, voorgestelde scenario’s, risico’s en voorspellingen de marktverwachtingen weerspiegelen, noch de mate waarin zij in de realiteit zullen tot uiting komen, kunnen worden gewaarborgd. De voorspellingen zijn indicatief. De gegevens in deze publicatie zijn algemeen en louter informatief. Ze mogen niet worden beschouwd als beleggingsadvies. De schrijver(s) van deze publicatie en het bestuur van de HCC IG Beleggen en/of de Redactie van de Nieuwsbrief zijn derhalve niet aansprakelijk voor eventuele verliezen. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren, behaalde resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.
 
< Vorige   Volgende >

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.02655 seconden