HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow Defensief beleggen met een meer dan gemiddeld rendement
Defensief beleggen met een meer dan gemiddeld rendement

Defensief beleggen met een meer dan gemiddeld rendement

gerard_jagerpass1_D96_120x160.gif Er zijn vele vormen van defensief beleggen. Ook zijn er beleggingsmogelijkheden die defensief ogen, maar het in werkelijkheid niet zijn. Nog mooier is het om te beleggen in obligaties, waarbij een rendement te behalen valt, dat kan concurreren met die van een aandelenbelegging. Tijdens het eerstkomend symposium van HCC Beleggen in De Bilt zal Gerard Jager diverse vormen van defensief beleggen in obligaties en aandelen beknopt behandelen, zoals:
- High Yield obligaties wereldwijd, al dan niet afgedekt in euro’s
- High Yield obligaties in opkomende landen
- Bijzondere garantieproducten van grootbanken met 100% hoofdsomgarantie
- Hoog Dividend aandelen Nederland
- Dividend Groei aandelen Nederland
- Vastgoedfondsen genoteerd aan de Amsterdamse beurs
- Aziatische vastgoedfondsen
- Hoog Dividend aandelen wereldwijd
- Hoog Dividend aandelen in opkomende landen

Één van deze vormen licht ik nu alvast toe, namelijk High Yield obligaties. High Yield obligaties zijn leningen van bedrijven en/of banken met een S&P rating van minder dan BBB, ook wel junkbonds genoemd. Deze term klinkt geladen maar hoeft dat helemaal niet te zijn, indien er op de juiste wijze mee omgegaan wordt.

De meeste pensioenfondsen mogen uitsluitend beleggen in obligaties met een S&P rating van AAA, AA, A en BBB. Verlaagt S&P de rating van een onderneming in BB of nog lager dan zijn beheerders van pensioenvermogens in rep en roer. Dan dient er immers verkocht te worden. Omdat er meerdere pensioenfondsen  zijn die moeten verkopen geschiedt de verkoop van de obligaties tegen fors lagere koersen. Onnodig, leert de geschiedenis. Ook debiteuren met een rating van B en BB blijken in de praktijk praktisch allemaal netjes aan hun rente- en aflossingsverplichtingen te voldoen.

Dus zijn er in de loop der jaren obligatiebeleggingsfondsen opgericht met als doel dit soort leningen te kopen tegen afbraakprijzen. Verzamelnaam: High Yield Bond funds.

Om de risico’s te spreiden beleggen dit soort funds in meer dan 200 debiteuren. Mocht er af en toe een debiteur omvallen dan wordt een verlies ruimschoots gecompenseerd door de extra koerswinst op de overige leningen bij aflossing. Doelrendement 10 à 15% per jaar gemiddeld. Dat is zelfs meer dan een gemiddelde aandelenbelegging.

Er zijn twee soorten High Yield  Bond funds. De ene vorm belegt conform een index. Uw rendement is ongeveer gelijk aan dat van de gewogen High Yield bond index. De andere soort zijn actief beheerde funds, die een nóg beter rendement er uit proberen te halen. Hoe gebeurt dat?

Het Deense Sparinvest (eigendom van een groep banken en pensioenfondsen) bijvoorbeeld, beschikt over een researchafdeling, die alle grotere ondernemingen in de wereld met uitgegeven obligaties, met een lage rating analyseert. Jaarverslagen en  kwartaalrapportages worden uitgeplozen. Vaak zit daar een onderneming tussen die een hogere waardering (BBB of meer) verdient dan tot nu toe gepubliceerd door S&P, Moody’s, enz.

Onmiddellijk worden de obligaties van deze debiteur gekocht, anticiperend op een upgrading door de grote ratingbureaus. U mag één keer raden wat er gebeurt zodra een debiteur een hogere rating krijgt. Precies, de obligatiekoers schiet omhoog. Bezitters van dit soort leningen zijn hier dus de winnaars. Zo kon het gebeuren dat bijvoorbeeld Sparinvest High Yield Value Fund dit jaar op een plus zit van 21%. Hierbij de kanttekening dat High Yield obligaties vorig jaar vanwege de eurocrisis per saldo niet hebben gescoord. Een hersteleffect dus. Met name in de sfeer van Europese bankobligaties.

Ondanks de enorme risicospreiding in de obligatieportefeuilles van High Yield Bond Funds dient u als belegger rekening te houden met grotere waardeschommelingen in uw portefeuille. Ten tijde van de bankencrisis ging bijvoorbeeld de koers van bovengenoemd fund van Sparinvest met 30% omlaag, om een jaar later met liefst 80% op te veren. Per saldo aanzienlijk meer forse plussen dan  minnen door de jaren heen. High Yield obligaties zijn minder geschikt voor voorzichtige beleggers. Defensief ingestelde beleggers daarentegen kunnen zich enig risico permitteren met als doel een fraai rendement op langere termijn.
 
Tip: bezoek onze stand in De Bilt voor meer informatie, of de stand van onze buurman Edward Loef, die u graag meer wil vertellen over het binnenkort op te richten Loef Technische Analyse Fund.
 
Graag tot 10 november in De Bilt!

 
< Vorige   Volgende >

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.18792 seconden