HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow Biotech, moet je daar nu nog in beleggen?
Biotech, moet je daar nu nog in beleggen?

Biotech, moet je daar nu nog in beleggen ?
Bron:  Jan  Kolkman, 20 juni 2016
Gene_therapy-SH400x295.jpg


Je kunt je afvragen of je er nog goed aan doet te beleggen in aandelen in de biotechnologie.  Ik ben van mening dat er nog steeds goede mogelijkheden zijn.

Het is wel een bedrijfstak waarin de volatiliteit groot is, dat wil zeggen dat de koersen forse uitslagen laten zien.


Wat is de oorzaak dat er in de selectie van interessante aandelen zo vaak bedrijven zitten die medicijnen ontwikkelen met dikwijls de focus op kanker ?
Over kanker in een volgend artikel meer. We worden steeds ouder. En hoe ouder een lichaam, hoe groter de kans op biologische afwijkingen die tot kanker kunnen evolueren. De strijd daartegen is de laatste jaren versneld en dat zal de levensverwachting de komende jaren gevoelig verlengen. In het Belgische tijdschrift Knack schreef Michel Vandersmissen onlangs een interessant artikel met de titel ‘In de toekomst zullen veel mensen twee of drie kankers krijgen èn overleven’.


Waardoor worden die felle prijsfluctuaties veroorzaakt ?
Bedrijven in de biotech komen nogal eens met spectaculair nieuws, waardoor een bepaalde ziekte beter behandelbaar zal zijn. Maar dit soort bedrijven doet dan ook duizenden proeven in hun zoektocht naar een goed medicijn. En de praktijk leert dan zo’n 92 procent van die proeven niet succesvol is. Van de tests die wel aan de verwachtingen voldoen bereikt slechts een klein deel het stadium dat er zeg maar meer dan 1 miljard dollar omzet per jaar kan worden gerealiseerd.
Wanneer een test niet succesvol is, dus niet wordt goedgekeurd voor toelating op de markt door de FDA, de Amerikaanse toezichthouder, dan zien we dat een koers volledig kan instorten, zoals een aantal jaren geleden gebeurde met Prosensa, dat een medicijn tegen Spierdystrophie van Duchenne ontwikkelde, en is het soms het einde van de company. Prosensa was in feite een one-product-company, waar het risico dus extra groot is.

Een tegenvallend bericht kan dus de oorzaak zijn van een koersval, al kan ook een algehele beursmalaise een relatief grote koersdaling in een sector als biotech veroorzaken. Dit is speciaal het geval als de koers van zo’n aandeel het recentelijk heel goed heeft gedaan, want dan zit iedereen op winst.
Daardoor komt men in de verleiding winst te nemen, terwijl je bij de verkoop van een ander element uit de portefeuille een verlies zou realiseren.

stockpicker-signaal-250x41gr.gif

Jan Kolkman-wt120x160.gif

Jan Kolkman, 

oprichter van Stockpicker-signaal
heeft tientallen jaren ervaring opgedaan met de belegging in aandelen bij een grote beleggingsmaatschappij en hij heeft zich daarna, via cursussen, symposia en heel veel lezen, gespecialiseerd in technische analyse. Hij hanteert diverse algemeen gebruikte indicatoren en daarnaast ook signalen uit eigen koker.
Een bedrijf als Galapagos is een biotech met een breed ontwikkelingsprogramma, zeg maar een brede pijplijn.
Een kandidaat-medicijn van Galapagos dat momenteel erg in de belangstelling staat is Filgotinib tegen reumatoïde artritis (RA). Het grote voordeel van Filgotinib, ten opzichte van de gangbare medicijnen tegen reuma, is dat je kunt volstaan met één pilletje per dag en daardoor verlost bent van al die vervelende injecties.

Een belangrijk punt in de publicaties van een bedrijf in de biotech is de cashpositie, in feite veel belangrijker dan de gangbare omzet- en winstontwikkeling. Want een biotech met weinig cash, maar een goede pijplijn, is een makkelijke prooi voor een farmaceut die goed in de slappe was zit.

Zo’n biotech die niet voldoende cash heeft om zijn onderzoek te voltooien kan dan zo maar voor een prikkie worden weggekaapt. Je kunt stellen dat dit leuk is voor de aandeelhouder, maar ik ben van mening dat het interessant is voor de korte-termijn-belegger, maar een belegger met een wat langere horizon ziet liever dat het bedrijf NIET wordt overgenomen, of pas in een later stadium. Om de eenvoudige reden dat dan de overnameprijs aanmerkelijk hoger ligt.

Galapagos is een bedrijf met een brede, maar vooral interessante pijplijn voor onder meer Filgotinib voor de behandeling van RA en voor de Ziekte van Crohn (een aandoening aan het spijsverteringskanaal) en nog een kandidaat-medicijn tegen taaislijmziekte of Cystic Fibrosis (CF).
Per 31 maart 2016 had Galapagos een bedrag van 979 miljoen euro in kas. Dat is 21.35 euro per aandeel. Dit kwam door een succesvolle introductie op de NASDAQ en een deelname van de Amerikaanse farmaceut Gilead van 14,7 procent in het aandelenkapitaal van Galapagos.

Met ingang van maandag 20 juni 2016 is het aandeel is  opgenomen in de AEX-index in Amsterdam. Dit kan interessant zijn omdat index-beleggers dan in het aandeel gaan beleggen en dat meer analisten het aandeel gaan volgen.
Als nadeel voor de medicijnfabrikanten in het algemeen wordt nogal eens genoemd het feit dat Hillary Clinton in haar campagne voor het presidentsschap aankondigt wat te gaan doen aan de hoge prijzen van bepaalde medicijnen. En niet te vergeten onze eigen Minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, pleit ook voor lagere medicijnprijzen. En toch ben ik van mening dat zij goed werk doen, want door een lagere prijs wordt de gevraagde hoeveelheid groter en 22 patiënten, die 600 dollar voor een pil betalen, leveren meer op dan 10 patiënten van 1000 dollar. Bovendien worden meer patiënten geholpen en is de ziektekostenverzekering dan meer bereid dat medicijn in het vergoedingspakket op te nemen.
 
< Vorige   Volgende >

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.02749 seconden