HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow Sell in May and go away?
Sell in May and go away?

Sell in May and go away” en “Come back in September”,

zijn veelgehoorde termen in beleggers-kringen. Waar of niet waar?

Om dit te weten te komen heb aan de hand van grafieken van de AEX sinds 1983 de zaken geanalyseerd.

Wat blijkt?

In de maanden mei tot en met augustus komt het ongeveer net zo vaak voor dat de beurs daalt als dat hij stijgt. Wat dat betreft is er dus geen reden om uit de markt te blijven. Wat verder opvalt is dat in de maanden oktober en met name september de beurs 4 x zo vaak daalt als stijgt.

Een factor dus om in de gaten te houden. Ook hier klopt de term “And come back in September” niet. Dat moet zijn in de loop van oktober. Goed nieuws voor eindejaars beleggers. Sinds 1983 is de beurs in november t/m januari  11 x gestegen en slechts ca 3 x gedaald. De meeste kans op succes heeft u indien tijdens september-oktober de beurs flink weggezakt is geweest.

Voor beleggers met lef misschien wel een reden om aandelen met geleend geld dan wel in combinatie met long callopties te kopen, mits de beurstrend positief is.Ook in de maand februari is de verhouding nog altijd 10:6 in het voordeel van de stijgers. In maart zwakt dit voordeel af naar 7:5 .

Kunnen wij hier iets uit af leiden voor wat betreft de komende zomermaanden. Helaas niet.

Immers, per saldo zou het  - statistisch bezien - alle richtingen uit kunnen gaan. Wij zullen dus tot september onze overige beleidsinstrumenten moeten gebruiken. De vaste stemming op de beurs deze week (de week van 17 april) gaf mij het gevoel alsof de beurs nog maar aan het begin van een krachtige hausse staat. Eigenlijk te mooi om waar te zijn. Feit is dat beleggers, die in de jaren 2000 tot 2004 de aandelenmarkt verlaten hebben, nog maar voor een deel zijn teruggekeerd. Het gaat om vele miljarden euro’s, die nog op spaarrekeningen staan tegen een rentevergoeding van 2,5 à 3%. Wanneer ik dit percentage corrigeer voor 2,5% inflatie en 1,2% forfaitaire rendementsheffing dan resteert een negatief rendement van min 0,7 tot min 1,2%.  Niet om vrolijk van te worden. Aan de andere kant moeten wij niet blind zijn voor het feit dat tal van koersen flink gestegen zijn sinds maart 2003 (AEX 220) en dat deze inmiddels een flink voorschot hebben genomen op toekomstige winstgroei bij de betreffende beursfondsen.

Conclusie: vol belegd blijven in aandelen met de vinger aan de pols.

Gerard Jager
 
< Vorige

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.0397 seconden