HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow Globaal gezien lijkt ook 2017 een goede start te maken !
Globaal gezien lijkt ook 2017 een goede start te maken !

Globaal gezien lijkt ook 2017 een goede start te maken !
Vuurwerk_in_New_York_Wikimedia340x281.gif

Beste collega-beleggers,

Het jaar 2017 staat weer voor de deur en daarom wil ik u graag eerstens een heel gezond, gelukkig en hoog renderend nieuw jaar toewensen !


Geluk en gezondheid gaat boven geld, maar zonder geld kan de gezondheidszorg niet worden betaald en wordt het bereiken van geluk ook moeilijker, laat staan dat de pensioenen nog uitbetaald kunnen worden.

Het afgelopen jaar was een prachtig jaar voor de buy-and-hold beleggers (achteraf) en de actieve handelaren (vooraf).De AEX steeg ruim 9% en dat is hoger dan het gemiddelde wat aandelen doen op de lange termijn. En dat met de start van afgelopen januari !
In januari vielen de koersen in China als kaarten van een kaartenhuis ineen en de olieprijs zakte als een baksteen in een olievat. Goldman Sachs - ja, u weet wel, dezelfden die onze pensioenfondsen herverpakte Amerikaanse hypotheken verkocht in 2007, terwijl op dat moment zelf op hun handelsafdeling short gingen in deze pakketten en speculeerden op de huizencrisis - voorspelde een zelfs een prijs van $ 10 voor de olie. Deze prijs kwam niet uit, net zo trouwens toen Goldman Sachs in 2007 een olieprijs voorspelde van $ 200, terwijl deze rond de $140 stond.
De angst was zelfs zo groot dat de grote bank RBS uit Engeland een catastrofaal beursjaar voorspelde halverwege januari. Ze adviseerde haar klanten alle aandelen te verkopen en verwachtte dat de koersen tot 20% zouden dalen.

Hoe is het allemaal anders gelopen ! Ondanks de Brexit, de verkiezing van Trump en het Italiaanse referendum met "nee", zijn de koersen toch omhoog gegaan, en niet zo weinig ook.

Ook nu lees ik allemaal weer voorspellingen, o.a. op IEX site, in de Volkskrant en het Financiƫle Dagblad. Ik sla ze tegenwoordig over en lees ze niet meer, het heeft geen nut.
Niemand weet hoe de toekomst eruit ziet, ook de duur betaalde professional niet.

Gelukkig heeft de gewone belegger juist een voordeel t.o.v. de professional: hij kan technisch analyse (TA) toepassen, terwijl dit bij veel banken een nog steeds illustere manier van beleggen is.
Daar moet het verhaal vooral fundamenteel kloppen en worden toekomst visies -hoewel die dus bijna nooit uitkomen - breed uitgemeten.

En wat geeft de TA ons te kennen bij de jaarwisseling? Als we naar de grafieken kijken, zien we dat overal in Europa de aandelenindices zijn uitgebroken. Daarnaast is ook de grootste economie in de wereld, de USA, bezig met nieuwe highs neer te zetten. Alleen China is twijfelachtig, die kan eventueel nog voor terugslag zorgen, maar globaal gezien lijkt ook 2017 een goede start te maken !

Ik wens u op voor de korte termijn een volatiel (voor de actieve beleggers) en op de lange termijn een rustig jaar (voor de buy-and-hold beleggers) toe en hoop dat u onze symposia - in volle gezondheid - dit jaar weer bezoekt.

Met vriendelijke groet,
Frans Schreiber
Voorzitten Hcc groep Beleggen

 
< Vorige   Volgende >

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.0249 seconden