HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow Koers/winst-verhouding
Koers/winst-verhouding

Koers/winst-verhouding
Bron:  Jan Kolkman, 30 december 2016  
Shiller-PE-ratio-chart-1900-2016-450x194.gif


De koers/winst-verhouding van de Standard & Poor’s 500 Composite Index staat nu rond de 26.

Je kunt je afvragen of dat duur is.

Als je het historisch bekijkt is een niveau van 26 op zich wel hoog.

Daarbij zijn we gewend om een vergelijking te maken met andere beleggingsvormen.Een vorm waarmee dikwijls vergeleken wordt is een belegging in obligaties. Dus als het effectief rendement op obligaties bij voorbeeld op 4 procent staat, dan zet men daar zo’n 2 procent bovenop als risico-premie, want bij aandelen loop je risico. Dan ga je dus uit van 6 procent winst-rendement voor aandelen. Dit wordt ook wel earnings yield genoemd.
De reciproke, de Duitsers noemen het zo mooi Kehrwert, is dan 100 / 6 = 16,7. Dat zou dan bij een effectief obligatie-rendement van 4 procent een normale K/W voor aandelen zijn.

Nu het rendement op obligaties (kunstmatig!) zo extreem laag is bij een Amerikaanse 10-jaars rente, ticker symbol ^TNX, van 2,48 procent is het min of meer logisch dat ook de earnings yield kager wordt gesteld. Wanneer we dat in de zelfde verhouding doen, dat wil zeggen de helft van het obligatie-rendement als risico-premie hanteren, dan komen we uit op 2,48 + 1,24 = 3,72 procent.

stockpicker-signaal-250x41gr.gif

Jan-Kolkman-wt120x160.gif

Jan Kolkman, 

oprichter van Stockpicker-signaal
heeft tientallen jaren ervaring opgedaan met de belegging in aandelen bij een grote beleggingsmaatschappij en hij heeft zich daarna, via cursussen, symposia en heel veel lezen, gespecialiseerd in technische analyse. Hij hanteert diverse algemeen gebruikte indicatoren en daarnaast ook signalen uit eigen koker.
Berekenen we daarvan de reciproke dan komen we uit op
100 / 3,72 = 26,9. Zo geredeneerd is dan een huidige koers/winst-verhouding mooi in lijn.
Daarom zie ik, ondanks het feit dat alle drie de grote indices in Amerika op topniveaus staan geen reden voor paniekverhalen, die suggereren dat aandelen nu extreem duur zijn. Daar kun je tegen aanvoeren dat als de rente gaat stijgen, de aandelenmarkt een gevoelige tik zou kunnen oplopen. De korte termijn rente zal mijns inziens fors kunnen stijgen en dan gaat de lange termijn rente wel mee, maar niet met een zelfde procentuele verandering.
Nu de institutionele beleggers bereid zijn tientallen miljoenen euro’s voor een periode van dertig jaar uit te lenen met een rentepercentage van een half procent, zie ik de lange rente de komende jaren nog wel op een, voor de lener, aantrekkelijk niveau blijven schommelen.

Wanneer je kijkt naar de Europese rentes, dan is de situatie ook extreem. De tienjaars rente staat op 0,6 procent en de twintigjaars op 1 procent. Indien we daarop een zelfde exercitie los laten, dus 1 procent en de helft daarvan als risico-premie, dan zou je uit kunnen gaan van een earnings yield van 1½ procent. Daaruit is een koers/winst-verhouding te berekenen van 100 / 1,5 = 66,7. Het zal een ieder duidelijk zijn dat dit, voor een markt als geheel, een absurde verhouding zou zijn.

Wat is de oorzaak van die absurditeit?

Dat is de extreme handelwijze van de centrale banken, die jarenlang elke maand opnieuw voor tientallen miljarden obligaties opkopen. Waar draait dat uiteindelijk allemaal op uit?

Of moeten we uitgaande van de 1 procent op een 20-jarige lening en de oude 2 procent risico-opslag bijtellen. Dan komen we dus op een earnings yield van 3 procent. De reciproke daarvan is 100 / 3 = 33,3. Dit cijfer is fors hoger dan de huidige K/W!!
Ik wil niet beweren dat we dus nog 33,3 / 26,9  = 24 procent koersstijging tegoed hebben voordat de markt aan een forse correctie toe is. Want we weten allemaal dat de beurs niet in een rechte lijn omhoog (of omlaag!) gaat.
We hebben altijd weer te maken met winstnemingen en die geringe dalingen worden door sommige beleggers gezien als het begin van een grotere daling, waardoor ook zij besluiten te verkopen.

Want Lao Tse, de Chinese wijsgeer, zei het al:

A journey of thousand miles begins with a single step,


maar we doen er goed aan te bedenken dat niet iedere ‘single step’ het begin is van een reis van duizend mijl.

Ik bedoel: hoe wordt dat ooit opgelost? Mijn gedachten gedachten gaan uit naar een periode van hyperinflatie, maar ik ben geen macro-econoom of monetair expert. Pas geleden hoorde ik iemand zeggen dat je niet vreemd moet opkijken wanneer je een keer op maandagmorgen, na een supergeheim top-overleg ergens op de hei, het bericht leest dat op alle tegoeden 40 procent wordt afgeschreven.
Moet je juist dan aandelen hebben?? !!

 
< Vorige   Volgende >

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.03576 seconden