HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow Bijkopen ??
Bijkopen ??

Bijkopen ??
Bron:  Jan Kolkman, 24 februari 2017
stockpicker-signaal-250x41gr.gif

Jan-Kolkman-wt120x160.gif

Jan Kolkman, 

oprichter van Stockpicker-signaal
heeft tientallen jaren ervaring opgedaan met de belegging in aandelen bij een grote beleggingsmaatschappij en hij heeft zich daarna, via cursussen, symposia en heel veel lezen, gespecialiseerd in technische analyse. Hij hanteert diverse algemeen gebruikte indicatoren en daarnaast ook signalen uit eigen koker.

Je kunt je afvragen of het bijkopen van aandelen op een behoorlijk gedaalde koers verstandig is.
Onlangs kwam ik een aandeel tegen, dat ik zelf niet had, dat behoorlijk gedaald was. Ik vroeg me dan ook af: is dat aandeel nu koopwaardig??.


Reverse Split
Zo zag ik in de grafiek ook de aanduiding dat er per 26 januari 2017 een reverse split had plaats gevonden van één nieuw aandeel voor dertig oude.
Zo’n omgekeerde splitsing zou je ook een samenvoeging kunnen noemen.
Dit is een maatrgel die wel eens wordt gedaan om de koers weer op een redelijker niveau te brengen.
De koers is nu, dus na de reverse split, $ 1,85. Want zonder die mutatie zou de koers amper 6 dollarcent zijn geweest. In geval van zo’n mutatie moeten alle koersgegevens van vóór de splitsingsdatum worden gecorrigeerd.
In dit geval moeten de oudere koers-gegevens dus met 30 worden vermenigvuldigd.


Real Goods Solar
Dat aandeel was Real Goods Solar, genoteerd op de NASDAQ in New York met de ticker RGSE.
20170301-Chart1_-_REAL_GOODS_SOLAR_CL_A_ORD-730x415.png
Maar die reverse split van januari dit jaar was niet de enige die Real Goods Solar de laatste jaren heeft doorgevoerd. Op 2 juni 2016 was er een van één nieuw aandeel op 20 oude evenals op 18 mei 2015 een van dezelfde omvang. Wanneer je dus in het voorjaar 2014 zo’n 12000 aandelen RGSE in portefeuille had met een koers van destijds 5,65 dollar met een totale waarde van 67.800 dollar, dan heb je nu één aandeel met een koers van minder dan twee dollar. Dat komt neer op een verlies van 99,73 procent in drie jaar tijd. Of anders uitgedrukt 97 procent per jaar!!.

Imtech
Om zo’n rampscenario mee te maken is het helemaal niet nodig naar Amerika te gaan.
Zo iets hebben we hier in Nederland ook meegemaakt, namelijk met Royal Imtech. Dat was toch jarenlang een aandeel om te houden en te koesteren!!
Maar wat hebben de aandeelhouders daar ook moeten bloeden. Wat zijn de aandeelhouders daar bedot met mooie verhalen, onder andere over een soort Disneyland in de buurt van de Poolse hoofdstad Warschau. De koers was in 2012 nog in de buurt van de 45 euro.
Bij Imtech (ik noem het maar geen Royal Imtech meer) was dan wel geen sprake van herhaalde reverse splits, maar wel herhaaldelijk zware aandelen-emissies.
Zo was er in de eindfase een emissie waarbij het bezit van één aandeel Imtech het recht gaf om op 131 nieuwe aandelen in te schrijven voor 1 cent per aandeel. Inmiddels is op 13 augustus 2015 Imtech in staat van faillissement verklaard.
20170301-Chart2_-_ROYAL_IMTECH_ORD-730x414.png
Hoeveel mag een aandeel naar jouw mening in waarde dalen voordat je in actie komt?En wat is dan die actie?
Bijkopen of toch maar verlies nemen. Als acceptabel dalingspercentage zie ik 8 procent ten opzichte van zijn recent gemaakte hoogste koers. Ik geef toe dat ik ook zelf wel eens aandelen met een groter percentage zie dalen en dan toch niet verkoop. Maar het is goed dan ernstig te overwegen of je actie moet ondernemen. Ik laat het dan vooral afhangen van de stand van de indicatoren wat te doen.

Met deze voorbeelden is het duidelijk, dat het bijkopen van aandelen – puur omdat de koers zo gezakt is – niet zo verstandig is.
Het komt er op neer dat we er goed aan doen te letten op diverse indicatoren, want die geven een indicatie (het woord zegt het al !!) hoe de koers zijn weg waarschijnlijk zal vervolgen. Achteraf geredeneerd zeggen we allemaal dat we short hadden moeten gaan in die aandelen of een positie hadden moeten innemen door put opties te kopen of call opties te schrijven. Maar dat is een kwestie van voorschrijdend inzicht. Maar laten we blij zijn dat de indicatoren niet een long positie aanraadden.

Waar doe je goed aan?
Ja je twijfelt, als belegger, allemaal wel eens of je er goed aan doet dat ene aandeel in je portefeuille aan te houden. In zo’n geval is het wijs om te bedenken of je het op deze prijs zou willen kopen als je ‘m nog niet had. Is het antwoord positief? Houd dat aandeel dan maar in portefeuille.
En bij een negatief antwoord: verkoop dat stuk dan maar ! Ook al is het dan met verlies.

 
< Vorige   Volgende >

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.03814 seconden