HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Nieuwsbrief(archief) arrow Nieuwsbrief20171001
Nieuwsbrief20171001
..
HCC-Beleggen-Nieuwsbrief-logo.gif
Oktober 2017
..

Schrijf nu in voor het  69ste HCC Beleggen symposium,  28 oktober 2017


Geen dag het zelfde
Bron:  Frans Schreiber, HCC Beleggen.

Beste beleggers,
Markten gaan omhoog en naar benedenen  het lijkt altijd zo eenvoudig om winst te maken: gewoon kopen op lage koersen en verkopen bij hogere koersen.

Maar de 90% van de professionals kan niet eens de index bijhouden op wat langere termijn.
En dat zegt toch wel iets. .


HCC_logo.gif
Frans-Schreiber-120x160.gif
Frans  Schreiber RBA

Voorzitter HCC Beleggen,

Partner en bestuurder bij Elite Fund Management, deze instelling staat onder toezicht van de AFM en DNB.
Hij is sinds 1992 lid van HCC beleggen en een fanatieke belegger met behulp van de computer.
Frans is specialist in het ontwerpen en traden van automatische handelssystemen sinds 1992.

Het door hem beheerde All Markets Fund is geheel gebaseerd op deze automatische handelende computersystemen.
Daarnaast is hij beheerder van het Long/Short Fonds de Dutch Darlings, dat alleen handelt in aandelen op de Amsterdamse beurs. Beide fondsen hebben een vergunning van de AFM.

Opleiding: Faculteit Diergeneeskunde, aan de Universiteit Utrecht. Register Beleggings Analist, opleiding VU. Seminars TradeStation, Kaufman, Larry Williams, Schwager, Rafke. Lid van de Nevada Club, New York.
Slimme professionals voorspellen trends
Ik was afgelopen week op Fonds Event.

De energie is volgens de experts goedkoper dan kolen en olie, en wordt steeds goedkoper.
Dus is het afgelopen met de olie maatschappijen als Royal Dutch Shell en anderen. En ook met de leveranciers voor olieplatformen en onderzoekers van de bodem, om olie op te sporen, zoals Fugro.

Slimme professionals voorspelden de trends in de wereld.
Natuurlijk kwamen naast energie, de vergrijzing, water-management, elektrische auto's en wind- en zonne-energie aan bod. En dus, moeten we volgens deze experts beleggen in deze trends. Zij hebben daarvoor natuurlijk al thema- beleggingsfondsen opgericht. Echter als ik naar de resultaten van deze fondsen kijk, doen ze het soms ietsje beter, maar vaker ietsje slechter dan de index.

Hoe kan dat nou?
Het zijn toch de belangrijkste trends waarin wordt belegd? Alle investeerders zouden dat toch moeten kopen?

Het is dan ook niet zo zeer dat deze profs de nieuwe trends niet kunnen opsporen, maar dat de bedrijven die meedoen in deze trends, soms al extreem duur zijn; of toch af zullen vallen door de onderling grote competitie (er gaan bedrijven failliet); of dat er veel nieuwe opgerichte bedrijven onder zitten, met een weinig ervaren management.
Kijk naar een Tesla, misschien een geweldige auto, maar het is een bedrijf dat alleen maar verlies maakt en het de vraag is of de beleggers in deze trend uiteindelijk winst zullen maken op hun aandelen.

Dus beleggers, trends zijn leuk, maar houdt u hoofd koel.
Geen dag is het zelfde de beurs en pas op voor hypes (trends).

Het 69e symposium van Hcc Beleggen heeft een aantal gerenommeerde sprekers uitgenodigd, die u vertellen hoe het werkelijk zit en u kunt met hun in discussie, hoe u het beste kunt beleggen.
U mag het niet missen.

Klik hier om je nu in te schrijven voor dit HCC Beleggen Symposium
op zaterdag 28 oktober 2017 in de Bilt
Hcc leden: Gratis Entreekaart  -inschrijven verplicht
Niet leden: Entreeticket  à €15,= 


Doel, opzet, nut en resultaten van CoSA’s demo-portefeuille.
Bron:  HCC Beleggen CoSA-werkgroep
HCC_logo.gif

CoSA, Computerondersteunde Selectie van Aandelen, gebaseerd op fundamentele analyse van bedrijven. Er wordt primair gekeken naar omzet, nettowinst, eigen vermogen, dividenden en winst per aandeel om de kwaliteit van een bedrijf te bepalen. Pas als het bedrijf kwalitatief aan minimum eisen voldoet wordt er naar de koersen gekeken.

Indien u meer wilt weten over de activiteiten van CoSA, kunt u de voorlopige CoSA-webpagina (klik hier), raadplegen of contact opnemen met de voorzitter: Jan van der Meulen via Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
U kunt zich met hetzelfde mailadres aanmelden voor het ontvangen van informatie, zoals de wekelijks verschijnende CoSA-nieuwsbrief en voor het verkrijgen van toegang tot de voor CoSA-leden beschikbare Europese CoSA/SSG-verzameling.


Vanaf 2011 onderhoudt de werkgroep CoSA een demonstratieportefeuille om de CoSA-leden te laten zien hoe de door CoSA gepropageerde wijze van beleggen in de praktijk uitpakt.
Daartoe is de demo-portefeuille zo realistisch mogelijk opgezet, inhoudende dat transactiekosten bij koop en verkoop in de koop en verkoopwaarden worden verrekend. Ook worden de valutakosten bij koop en verkoop verrekend, zodat de invloed van valutawinsten of -verliezen zichtbaar is.


De Demo-portefeuille bestaat in feite uit drie deel-portefeuilles:
  •      KoersGroeibeleggen(KG),
  •      DividendGroeibeleggen(DG) en
  •      DividendHerbeleggen(DH).
Vanaf 2011 wordt de KG-portefeuille aangehouden en na het ontwikkelen van de methoden DG en DH hebben we daarvoor vanaf 2016 deel-portefeuilles toegevoegd.

De aan- en verkoop voor zo’n deelportefeuille wordt bepaald door de regels die gelden voor de betreffende methoden.
In eerdere artikelen zijn we nader ingegaan op deze methoden.

Wekelijks wordt de portefeuille bijgewerkt, waarbij de actuele waarde van een aandeel wordt berekend alsof het aandeel is verkocht op de slotkoers van de actuele week met in achtneming van de transactiekosten en de valutaverhouding, bijv. €/$.
Wekelijks worden de koersen, eventuele dividenduitkeringen en dividend- herbeleggingen verwerkt en de tabel aangepast. Een voorbeeld ziet u hieronder.

20171001-CoSA-Fig1-740x370-a1.png

Het kopen en verkopen van aandelen in de portefeuille vindt uitsluitend plaats op basis van de door de CoSA-programmatuur gegeven koop- en verkoopadviezen. Dit om de werking van de CoSA-programmatuur volledig tot uiting te laten komen in de resultaten die met de demo-portefeuille worden bereikt. Elke menselijke/emotionele inmenging wordt aldus voorkomen.

Koop in de portefeuille vindt plaatst met behulp van de CoSA-rangtabel en daarbij wordt het hoogst gerangschikte aandeel, dat nog niet in de portefeuille voorkomt, aangeschaft. Mits dit aandeel een koop-advies heeft. Uiteraard wordt eerst de Rangtabel gesorteerd naar de van toepassing zijnde methode KG, DG of DH.
Verkocht wordt een aandeel, als dit voor een of meer verkoopvoorwaarden een kwaliteitsgrens neerwaarts heeft overschreden.

De portefeuille bevat 15 aandelen, waarvan vijf koersgroeiaandelen (KG), vijf dividendgroeiaandelen (DG) en vijf herbeleggingsaandelen (DH). Het stelt ons in staat om de drie soorten aandelen met elkaar te vergelijken wat gedrag en resultaat betreft .
Grafisch zien we het verloop van de drie soorten aandelen in 2017 hier onder afgebeeld.

DemoPortefSep2017b-740x168-I15.png

Bij het bekijken van de grafiek moeten we ons realiseren, dat op 22-sep-2017 de €/$ 14,3% was gestegen t.o.v. 01-jan-2017. In de DG- en de DH-portefeuilles zit elk één aandeel genoteerd in de Euro, maar de overige 13 aandelen noteren in USD’s. Dus hebben deze twee sterke stijgingen van de Euro de rendementen negatief beïnvloed. We hebben er echter voor gekozen om het valutaeffect niet op enigerlei wijze te compenseren. Het ene jaar werkt het nadelig, maar een ander jaar heb je een voordeel. In 2015 daalde de Euro t.o.v. de USD met 10,3% en in 2016 met 3,6%.

Er is nog een tweede effect op het verschillende verloop van de KG-, DG- en DH-portefeuilles te zien. De verschillen worden veroorzaakt door de verschillende invloeden van enerzijds de koersen en anderzijds de dividenden.
De KG-portefeuille wordt primair bepaald door tenminste 12 %/jr koersgroei en secundair door de al of niet aanwezige dividenduitkeringen.
De DG-portefeille wordt primair bepaald door tenminste 2,6 %/jr dividendgroei en secundair door de koersgroei die minimaal de inflatie en belastingdruk compenseert.
De DH-portefeuille wordt primair bepaald door én tenminste 10 %/jr koersgroei én tenminste 5 %/jr dividendgroei.

We laten elke week ook het verloop van de resultaten vanaf 01-jan-2011 t/m 15-sep-2017 in een kanteelgrafiek zien.

DemoPortefSep2017c740x143-I15.png

Deze grafieken tonen het rendement per jaar per beleggingsmethode inclusief valutaeffecten.

Werkgroep CoSA
Indien u meer wilt weten over de activiteiten van CoSA, kunt u de voorlopige CoSA-webpagina (klik hier), raadplegen of contact opnemen met de voorzitter:Jan van der Meulen via Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken   U kunt zich met hetzelfde mailadres aanmelden voor het ontvangen van informatie, zoals de wekelijks verschijnende CoSA-nieuwsbrief en voor het verkrijgen van toegang tot de voor CoSA-leden beschikbare Europese CoSA/SSG-verzameling. 


Hcc Beleggen interessegroep Noordbeleggen
groep Noordbeleggen is gestart in maart 2006 rond het beleggingsprogramma Vestics.Noordbeleggen
Inmiddelszijn wij verder gegaan in de boeiende wereld van het beleggen.
Zo doen we onze beleggingen op individuele basis en komen zo'n vijf keer per jaar bijeen. Het zijn 'interactieve' bijeenkomsten waarin nieuwtjes en ervaringen onder het genot van een kopje koffie worden uitgewisseld.
Naast het bespreken van het vaste onderwerp: de 'echte' portefeuille, komen ook onderwerpen als: ervaring met broker software, handelssystemen, indicatoren, werking van opties/turbo's enz aan bod.
Met als rode draad:
 - Selecteren van Aandelen.        - Selecteren van Opties.
 - Werking en selectie van Turbo's - Selecteren van Beleggingsfondsen

Benieuwd? Kom kom gerust een keer kijken of het iets voor je is. Mail voor meer info naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
De vorige bijeenkomst was gezellig en we hebben veel besproken, waaronder de vraag ven het HCC bestuur met betrekking tot onze wensen, publiceren van lopende zaken in het maandelijkse nieuwsbrief en animo voor kernlid in het bestuur. We zijn verder, zoals verwacht, niet aan de oorspronkelijke agenda toegekomen. Deze schuiven we door naar 23-10-2017, de volgende bijeenkomst.
Geert heeft de broker https://www.tradealot.nl/ besproken. Zoals de naam suggereert (trade a lot) is het interessant voor beleggers met een strategie waar veel transacties in om gaan. Wat veel is kan je kwantificeren op de website. Basis is dat het een vast bedrag per maand is, onafhankelijk van de transacties. Kom je bij je huidige broker maandelijks boven dit bedrag dan kan het interessant zijn om te onderzoeken.

Volgende keer op de agenda op 23 oktober 2017, Aanvang 19.45 uur eind 22:00
in de Buorskip, Vlaslaan 26, 9244CH Beetsterzwaag
  •     Vraag HCC naar aanleiding van mail, Joop Visser (Ben)
  •     Gebruik van Turbo's  (Johan)
  •     Selecteren van ETF's  (Kim)
  •     Juus de Kempenaar RRG methode, MOAT methode (slotgracht)  (Be, indien mogelijk)
  •     Stand van de ROC (Lieuwe en Ben)
Iedereen is welkom, wel even aanmelden bij Ben Rietveld
Tot dan! 


Jacht op hoog dividend minder gevaarlijk
Bron:  Analist.nl
analist.nl200x42.gif
2017-Ronald-Kok120x160.jpg


Ronald Kok (RBA) 

Financieel analist, entrepeneur en uitgever van o.a. Analist.nl
Na zijn economie opleiding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, VBA aan de VU  Universiteit van Amsterdam bleef hij zich verder specialiseren w.o. EFFAS , en  focust hij zich nu vooral op financiële analyse en de praktische toepasbaarheid van beleggingsstrategieën. Zijn aandachtsgebieden zijn vooral de Amerikaanse en Europese aandelen. Daarnaast focust Ronald zich ook op derivatenstrategieën, asset-allocatie en risicomanagement.Het leek altijd een vast credo dat beleggers niet de aandelen met de hogere dividendrendementen moeten kopen. Immers hoe lager de koers hoe hoger het dividendrendement.

Voorbeelden hier van kennen we helaas maar al te veel. Zoals bijvoorbeeld Fortis en KPN die tijdens hun val op geprognotiseerde dividendrendementen van soms meer dan 15 procent noteerden.

Wanneer het dividend werd verlaagd of ingetrokken bleek het dus een wassen neus te zijn geweest.

Op de langere termijn zien we echter niet perse grote risico’s bij de aandelen met de hogere dividendrendementen..


Geen valuetrap
Het kopen van aandelen met wel erg extreem aantrekkelijke waarderingen wordt ook wel de valuetrap genoemd.
Dit impliceert dat het kopen van deze aandelen eigenlijk een valstrik is en dat er zeker een luchtje aan de aandelen moet zitten.
Achteraf klopt dat natuurlijk wel bij bijvoorbeeld de aandelen Fortis, ING, ABN Amro en KPN. Maar het op voorhand volledig uitsluiten van de aandelen met de extreem hoge dividendrendementen is niet altijd een goed idee. Op ons platform hebben we een screener gebouwd die ieder jaar de aandelen met dividendrendementen tussen de 5 en de 7 procent koopt.
Dit zijn natuurlijk extreme rendementen en de begrenzing tot 7 procent is gedaan om excessen te voorkomen. Dit zien we bijvoorbeeld bij de kleinere aandelen die weliswaar een hoog dividend beloven maar ook weer problemen geven qua liquiditeit.
20171001-analist-fig1-740x334I.png
Rendementen door de tijd heen
De bovenstaande grafiek toont de rendementen van de screener die puur de aandelen koopt met rendementen tussen de 5 en de 7 procent van de Amerikaanse, Europese en Russische markten. Gemiddeld leverde dit hele simpele mandje een rendement op van ruim 10 procent per jaar (zie de onderstaande tabel).
Uiteraard was er ook in 2008 een forse dip en daalde het mandje met maar liefst 27 procent. Deze daling valt echter wel mee vergeleken met de internationale beurzen die ruimschoots halveerden in dat jaar.
20171001-analist-fig2-740x100I.png
Uiteraard is vooral bij deze dividendscreener een enorm herbeleggingseffect aanwezig.
Hiermee bedoelen we dat er op de langere termijn een behoorlijk rente op rente effect is dat nominaal steeds sterker wordt.
In de onderstaande grafiek ziet u het totale rendement van 100 euro in 2004 geïnvesteerd in een mandje. Op jaarbasis leverde dit mandje over de periode 2004 tot en met september 2017 een rendement op van gemiddeld 16 procent per jaar.
Hier blijken 2 dingen uit: 1 succesvol beleggen kan heel eenvoudig en 2 het rente op rente effect is door de tijd heen gigantisch.
20171001-analist-fig3-740x312I.png
Wel dienen we op te merken dat deze mandjes uit behoorlijk veel aandelen bestaan. Dit levert uiteraard meer transactiekosten op maar anno 2017 zijn deze kosten op hun laagste niveau ooit.
Maar door juist meer aandelen in uw portefeuille te hebben wordt u portefeuille ontzettend resistent tegen grote klappen. Op de langere termijn zult u daar vast de vruchten van plukken.

Amerikaanse aandelen met hoge dividenden
De onderstaande tabel toont een recente uitdraai van Amerikaanse aandelen die op dit moment met forse dividendrendementen noteren.
20171001-analist-fig4-740x407I.png 


Shopify
Bron:  Jan Kolkman, Stockpicker-signaal, 19 september 2017
stockpicker-signaal-250x41gr.gif

Jan-Kolkman-wt120x160.gif

Jan Kolkman, 

oprichter van Stockpicker-signaal
heeft tientallen jaren ervaring opgedaan met de belegging in aandelen bij een grote beleggingsmaatschappij en hij heeft zich daarna, via cursussen, symposia en heel veel lezen, gespecialiseerd in technische analyse. Hij hanteert diverse algemeen gebruikte indicatoren en daarnaast ook signalen uit eigen koker.
Wat is er voor bijzonders aan dit bedrijf?

Shopify stelt jou in de gelegenheid om een webshop te openen en zorgt ervoor dat die webshop hoog scoort in Google door middel van een effectieve SEO (= Search Engine Optimization) ofwel zoekmachine-optimalisatie.


Shopify is een Canadese aanbieder van web-winkel-software die handelaren, in de ruimste zin van het woord, in de gelegenheid stelt hun spullen te verkopen door een platform beschikbaar te stellen.
Deze onderneming biedt zowel zzp’ers als multinationals de mogelijkheid om op een makkelijke manier zaken te doen.

Het aandeel is genoteerd op de beurs van Toronto met als ticker symbol SHOP.TO en op de New York Stock Exchange met als ticker symbol SHOP. De ISIN code is CA82509L1076.

In 2016 zijn er 133 duizend nieuwe webwinkels geopend met een e-commerce-platform van Shopify, wat het totaal aantal klanten op 377 duizend bracht. Dat leverde in het vierde kwartaal 2016 een omzet van zo’n 74 miljoen dollar op, wat een verdubbeling betekende ten opzichte van het jaar daarvoor. In het eerste  kwartaal 2017 noteerde Shopify een omzet van 127 miljoen dollar. En in het tweede kwartaal groeide de omzet met 64 procent en de bruto winst met 80 procent

De klant van Shopify neemt een abonnement voor een bedrag vanaf 9 dollar per maand. Al krijg je dan wel het Lite-pakket. De abonnementskosten lopen op naarmate de klant meer faciliteiten van Shopify afneemt.
Chart1_20170921_SHOPIFY_CL_A_SUB_VTG_ORD-740x454-I.png
De koers is in een jaar tijd met ruim 150 procent gestegen van 40 naar meer dan 100 dollar. Deze fantastische koersontwikkeling zie ik
niet als het begin van het einde,
maar als het einde van het begin.
Ik voorzie voor dit aandeel nog een heel mooie ontwikkeling in de pijplijn zitten. Dat is dan ook de reden dat Stockpicker-signaal dit aandeel niet als signaal heeft gelanceerd. Dit is niet een aandeel voor een mooie korte rit, maar veel meer voor een heel fraaie lange duurzame reis.

En wat heeft het u opgeleverd?
Begin juni 2017 toen Stockpicker-signaal beloofde de naam te onthullen van het aandeel Shopify was de koers 93,44 dollar en de koers is nu 122,42, dat wil zeggen een winst van meer dan 30 procent.

De onderneming Shopify is net het gebied van winstgevendheid binnen gelopen. Over de laatst gerapporteerde twaalfmaands periode is een verlies gepubliceerd van 51 cent per aandeel, terwijl voor de prospective earnings per share een winst wordt gezien van 22 cent.

Het komt mij voor dat dit een aandeel is dat je in de kluis legt en daar laat liggen. Persoonlijk zou ik daarnaast graag een aantal turbo’s long willen hebben, maar helaas heb ik nog geen turbo op het aandeel Shopify kunnen vinden. Daarom neem ik mijn toevlucht tot call opties om daarin te handelen wanneer de indicatoren daar aanleiding toe geven.

Waarom zo bullish ?
Waarom ben ik zo bullish, zo optimistisch, over dit aandeel. Ten eerste wordt Shopify vergeleken met zijn grote neef Amazon in 1997. Dit is een e-commercebedrijf met een langere historie, dat behoorlijk succesvol is. De koers in in twintig jaar gestegen van minder dan 1½ dollar naar 1000 dollar. En succes vraagt om navolging.

Waarom is een webwinkel succesvol?
Een paar maanden geleden zag een goede kennis een leuke blouse in een advertentie. Dus gaat ze naar die winkel toe en ziet wel zo’n blouse hangen, maar jammer genoeg niet in haar maat en niet in de gewenste kleur.
De verkoopster zegt echter dat zij die blouse in de gewenste maat en kleur wel kan bestellen, zodat de klant hem de volgende dag kan komen halen. Nou, zei de klant, bestellen kan ik ‘m zelf ook en dan wordt de blouse morgen thuis bezorgd en hoef ik niet opnieuw hier naar de winkel te komen.
Het komt er op neer dat het on-line kopen van spullen, of het nou kleding, schoenen of electronica bertreft, zo makkelijk is en dat je vanuit je luie stoel kunt winkelen.
Hierdoor hebben de echte, de normale winkels het de laatste jaren steeds moeilijker gekregen. Ik zie dit als een ingezette en helaas voor de winkelier doorgaande trend.
Je ziet dan ook in de winkelstraten en shopping centers steeds meer eetgelegenheden tussen de normale winkels.
In een dorp met 24.000 inwoners zijn er maar liefst vijf en dertig winkels op het gebied van kleding en schoenen, waarbij het opvalt dat er nogal veel verloop in zit. Ik denk dat het aantal kledingzaken dat al meer dan tien jaar gevestigd is op één hand te tellen is. Verder vinden we in dat dorp ook vijf en dertig eetgelegenheden in de vorm van café, cafetaria, broodjeszaak of restaurant.
Deze categorie geeft dan nog de gezelligheid in het dorp, die je vroeger van het winkelend publiek had.

In het artikel “Shopify makes 2 moves to delight its customers” van 31 mei 2017 staat:

This stock could be like Amazon in 1997.
Imagine you have bought Amazon in 1997. A 5000 dollar
investment then would be worth now almost one million dollar today.
You can’t go back and buy Amazon 20 years ago, but we’ve
uncovered what our analysts think is the next-best thing.
A special stock with mind-blogging growth potential.
With hundreds of thousands business customers already
signed up, this stock has been described as
‘strikingly similar to an early Amazon.com”.

Sinds juni 2017 is Shopify één van de componenten van de S&P/TSX Composite Index, dat wil zeggen de Toronto Index. Voor die tijd kwam Shopify daarvoor niet in aanmerking, omdat de gemiddelde dagelijkse beursomzet slechts 400.000 aandelen was. Die in New York was met 2,4 miljoen veel groter. Dat was de reden om een verzoek in te dienen om de regels voor opneming in de index aan te passen.
Chart2_20170921_SHOPIFY_CL_A_SUB_VTG_ORD-740x454.png

Treffend is dat Seeking Alpha in mei 2017 een lijvig rapport schreef met de titel :

Shopify: 10-Year Revenu Forecast.

Daarin wordt de verwachting uitgesproken dat Shopify in 2016 een omzet maakt van 7,6 miljard dollar tegen 389 miljoen dollar in 2016. Dat betekent een groei van meer dan 34 procent gemiddeld per jaar.

Verder kwam Motley Fool nog die zelfde maand met het rapport:

“Here’s Why The Best Is Yet to Come for Shopify Inc.”

Er zijn nu, half september, al 500.000 ondernemingen die zaken doen waarbij ze gebruik maken van Shopify.

En Joe Tenetruso van TMF Guardian schreef in het artikel :

3 Top E-commerce companies to Buy in 2017

Shopify is een onderneming die haar stempel drukt op e-commerce. Het is echter geen online retailer. Deze Canadese software ontwikkelaar blinkt uit in kleinere handelaren effectiever te laten concurreren met hun grote rivalen. Shopify stlet haar klanten in staat hun producten te verkopen via diverse kanalen, zoals
     online marktplaatsen als Amazon en eBay
     social media platforms als Facebook
     de website van de klanten zelf
     en zelfs via de ouderwetse bakstenen winkels

Verder biedt Shopify vitale back office services, zoals bij voorbeeld voorraad-management, aan. Het is een uitgebreid commercieel platform dat, behalve een groeiende lijst van geïntegreerde ‘third-party-apps’, haar klanten voorziet van praktisch alles waar zij behofte aan hebben om hun business te runnen.

Kortom ik zie buitengewoon interessante beleggingsmogelijkheden in dit aandeel.. 


Marktanalyse met marktprofiel
Bron:  William Chau, TraderAcademie.nl
TraderAcademie-nl-290x60.gif
William-Chau-120x160.gif
William Chau


Ondernemer,
IT trainer,
actief daytrader en oprichter van traderacademie.nl
William Chau houdt zich sinds 2011 bezig met (day)traden en heeft hierin diverse cursussen en opleidingen gevolgd. Zijn methodieken zijn Marktprofiel en Order Flow. Hierin geeft hij cursussen via traderacademie.nl

Marktprofiel is een unieke grafische manier om de financiele markten te analyseren die het mogelijk maakt om patronen te zien die niet met andere methodes mogelijk zijn.

Het is ontwikkeld door J. Peter Steidlmayer voor de derivatenbeurs van Chicago (CBOT) in 1985 en voornamelijk bekend onder futures traders maar eigenlijk geschikt voor alle soorten markten.


Marktprofiel is een methode  gebaseerd op een statistische benadering om prijsgegevens te analyseren.

De basis van marktprofiel is de normaalverdeling (fig.1) , die iedereen wel kent van zijn wiskundelessen.

Even een opfrisser: de normaalverdeling is een symmetrische kansverdeling met in het midden de modus μ (de waarde die het vaakst voorkomt) en een aantal standaarddeviaties σ, die de spreiding van de waardes binnen de verdeling aangeven.
20171001-WC-fig1-375x190-I.png
20171001-WC-fig2-200x287-I.pngIn het diagram (fig.1) zie je een normaalverdeling met 3 standaardafwijkingen aan beide zijden van de modus.
    - 68,2% van de waardes (34,1+34,1) ligt binnen -1σ en 1σ,
    - 95,4% binnen -2σ en 2σ,
    - 99,6% binnen -3σ en 3σ.

Als je deze verdeling 90 graden draait (fig.2), kun je het toepassen op prijsgrafieken.

Op deze manier krijg je een statistisch beeld van de prijsverdeling i.p.v. het prijsverloop.

Zo kun je zien of een markt van kopers en verkopers in balans is of niet. Markten zijn òf in balans òf zijn op weg naar balans. Vaak zijn marktprofielen niet altijd mooi normaal verdeeld maar scheef verdeeld.
20171001-WC-fig3-375x217-I.png
De Marktprofiel grafiek
De kaarsgrafiek in fig.3 kan  geconverteerd worden in een Marktprofiel grafiek op de volgende manier:


1. Gebruik een letter voor elke prijs binnen 1 periode. A voor de eerste periode, B voor de tweede periode, enz. Marktprofiel gebruikt standaard een periode van 30 min.
20171001-WC-graf1-375x150-I.png

2.
Schuif daarna alle letters naar de meest linkse kolom die beschikbaar is. Stel dat de kaarsgrafiek een 30 minuut periode heeft. Dan krijg je een marktprofiel die er als volgt uiziet:
20171001-WC-graf2-375x150-I.png
Elke letter vertegenwoordigt een prijs die verhandeld werd gedurende een bepaalde tijd.
De grondgedachte van marktprofiel is dat het doel van de markt is om handel te faciliteren.
Als prijzen stijgen, komt dit door aggressieve kopers, niet door méér kopers. Prijzen stijgen net zo lang tot er geen aggressieve kopers meer zijn.
In het voorbeeld is dit bij de letter C ter hoogte van 131.00. Omgekeerd is dit het geval bij verkopers bij de letter H ter hoogte van 127.50.
Zoals je in de grafiek kunt zien is er maar 1 letter bij deze prijzen, terwijl er bij de andere prijzen meer letters zijn.
Deze enkele letters geven in 1 oogopslag weer dat deze prijzen extreem waren en dat de markt uiteindelijk weer in balans moet komen, in dit voorbeeld ter hoogte van 129.
20171001-WC-fig4-fig5-375x600-I.png
In fig.4 is een voorbeeld van een marktprofiel van de DAX index van 08:00-14:30 op 14-9-2017. De A en B periodes vormen samen de beginbalans (de lichtblauwe lijn) en dit vormt een belangrijk referentiepunt gedurende de dag.
-  Het grijze gebied vormt het waardegebied waar de prijs zich 68% van de tijd bevond (het gebied tussen -1 en 1 standaarddeviatie).
-  Het groene gebied is waar de prijs zich 32% van de tijd bevond.
-  De oranje A bovenaan is de openingsprijs, het rode driehoekje is de laatst bekende prijs en de roze letters vormen de prijs waar de tijd het meest was doorgebracht en dit heet het punt van controle, oftewel de modus.

Zoals je ziet was dit een vrij normaal verdeeld marktprofiel uit de praktijk. Maar dit is niet altijd het geval.
In fig.5 zie je een marktprofiel waar het grootste deel van de tijd bovenin was doorgebracht.
Verder zie je hier nog een enkele roze D.
Dit is het middelpunt van de verdeling, oftewel de mediaan.
In fig. 4 viel deze samen met het punt van controle.

Gelukkig zijn er niet oneindig veel soorten marktprofielen. De marktprofielen kunnen ingedeeld worden in een zestal hoofdtypen.
Fig.4 is een voorbeeld van het type Normale Variatie Dag en fig.5 is een voorbeeld van het type Dubbele Distributie Trend Dag. De andere types zijn de Normale Dag, de Trend Dag, de Neutrale Dag en de Non-Trend Dag.

Marktprofielen hoeven niet persé opgesteld te worden voor 1 dag, maar kunnen ook voor 1 week, 1 maand of nog langer gemaakt worden, indien gewenst. Daarom is Marktprofiel zowel bruikbaar voor korte termijn en lange termijn analyse. 


Grondstoffen overgewaardeerd door wankele fundamentals in China
Bron:  Robert van den Oever, Morningstar
MorningstarLogo-Header.gif
De grondstoffensector is momenteel behoorlijk overgewaardeerd. Vooral de mijnbouwers zijn erg duur. Het risico op een terugval is groot, want de vraag in China zal afnemen. Dan zullen metaalprijzen
én aandelenkoersen onderuit gaan. Tijd voor een nadere blik op de verwachtingen voor de grondstoffensector in de komende maanden.

De prijzen van grondstoffen en de aandelenkoersen van de bedrijven in die sector, met name de mijnbouwers, zijn sterk gestegen op de golven van de stimuleringsmaatregelen die China nam om zijn economie aan te jagen. Daardoor noteert de grondstoffensector tegen een premie van 37% ten opzichte van de intrinsieke waarde die Morningstar’s analisten voor de sector calculeren. Daarmee is het de duurste sector die Morningstar volgt in het aandelenlandschap, stelt Daniel Rohr, Morningstars Director of Basic Materials Equity Research.

De prijsontwikkeling van ijzererts is exemplarisch voor de effecten van de gestegen vraag vanuit China. Al sinds begin 2016 is die sterk opgelopen en een ‘Indian summer’ effect in juli en augustus van dit jaar deed daar nog een schepje bovenop; van 63 dollar per ton begin juli is de prijs opgelopen naar bijna 80 dollar per ton aan het eind van augustus.

Dat gebeurde opmerkelijk genoeg tegen de achtergrond van hoge voorraden en letterlijk hoge bergen ijzererts in de havens. De afgelopen tijd was dus gunstig voor de mijnbouwers. Zo liggen de verwachtingen voor de resultaten van Rio Tinto voor dit jaar op een niveau dat vergelijkbaar is met 2012. Dat geldt ook voor de aandelenkoers, zoals onderstaande grafiek laat zien:
20171001-Morningstar-fig1-733x267-I63.png

Fig1 5 jaars aandelenkoers in euro's

Analist Rohr is van mening dat de hoge prijzen hun langste tijd gehad hebben. De kredietgroei neemt af en de economische stimulus ook, waardoor uiteindelijk de vraag zal afnemen. Lagere vraag zal onvermijdelijk leiden tot lagere prijzen en dat zal de aandelenkoersen van de grondstofbedrijven onder druk zetten. Omdat de oorzaak van de eerdere stijging is gelegen in stimuleringsmaatregelen, dus niet pure werking van vraag en aanbod, zal de terugval des te groter zijn, verwacht Rohr.

Structurele overgang
De Chinese economie zal volgens de analist een structurele overgang maken van een op grondstoffen gebaseerde vraag naar een consumptiegedreven vraag en die vereist minder grondstoffen. Daardoor zullen de dure mijnbouwbedrijven en in het bijzonder bedrijven die te maken hebben met ijzererts en kolen, overgewaardeerd blijken te zijn.

Dat de fundamentals rondom ijzererts zeer wankel zijn en deels niet meer samenhangen met pure vraag-en-aanbod ontwikkeling, bewijst de plotse prijsschok nadat de Amerikaanse centrale bank, de Fed, op 20 september aankondigde dat het zijn obligatie-opkoopprogramma per oktober zou gaan afbouwen en dat er in december een volgende renteverhoging te verwachten is. De ijzerertsprijs zakte op die mededeling onmiddellijk met 7%.

Aluminiumprijs
De aluminiumprijs weet zich beter te handhaven en noteert op het hoogste niveau sinds 2012. Maar Rohr is van mening dat beleggers zich vergalopperen met de huidige prijsniveaus. Aan de hand van zijn calculaties voor afnemende vraag door het verdwijnen van de stimuleringsmaatregelen verwacht hij een aluminiumprijs die voor de lange termijn zo’n 30% onder het huidige niveau zal liggen.

Voor de middellange termijn is dat 18% lager. Dat zal effect hebben op bedrijven als Alcoa, Norsk Hydro, Chalco en Alumina die nu allemaal beduidend boven hun Fair Value noteren.

Als China het laat afweten, dan is in de ogen van veel beleggers China het nieuwe beloofde land. Maar Rohr denkt dat India nog jaren verwijderd is van het punt waarop het een economische groei en volume bereikt dat het de omvang van de vraag die in China wegvalt, kan compenseren.

Huizenmarkt VS trekt aan
Wat wel helpt, zijn de fundamentele ontwikkelingen in de Verenigde Staten. Met het aantrekken van de economie ziet Rohr ook de huizenmarkt weer opleven. Nieuwe generaties die in hun twintiger en dertiger jaren zijn, zullen het weer aandurven om een huis te kopen. Wat ook meespeelt is het herstel van de schade door de orkanen die de afgelopen tijd de zuidelijke staten hebben geteisterd.

Door de toenemende activiteit in de bouw zal de vraag naar bepaalde grondstoffen en materialen doen toenemen. Daarvan zullen ook grote houtvesters zoals Canfor en bedrijven zoals Norbord, Vulcan Materials en Martin Marietta profiteren.

Volgens Rohr is Martin Marietta  momenteel ondergewaardeerd. De koers is de afgelopen maanden gedaald, zoals blijkt uit onderstaande grafiek, vanwege het slechte weer en het talmen met Trump's infrastructuurplannen. Voor de lange termijn ziet Rohr echter potentieel door inhaalvraag doordat veel uitgaven de afgelopen jaren zijn vooruitgeschoven. zowel omzet als winstgevendheid zullen stijgen als die latente vraag eenmaal wordt omgezet in daadwerkelijke orders.
20171001-Morningstar-fig2-740x276-I63.png
Fig2 1jaars aandelenkoers Martin Marietta in euro's

Goud ook onder druk
Goud is als grondstof niet direct verbonden aan het wel en wee van de Chinese economie, maar bij het edelmetaal ziet Rohr wel kans op een uitglijder. Want als de rentes inderdaad gaan stijgen, zoals de Fed beoogt, dan zal er veel nieuw geld in de ETF-markt stromen; geld dat nu langs de zijlijn staat wegens onaantrekkelijke renteniveaus, of andere bestemmingen heeft gezocht, zoals goud. Als dat naar ETF’s stroomt, zal de goudmarkt en de goudprijs dat voelen.

Wel zijn er rondom goud meer factoren die de vraag kunnen blijven ondersteunen op langere termijn. De vraag naar juwelen vanuit China en India zal gestaag stijgen en een deel invullen van de interesse die bij beleggers wegvalt.

Lees meer over grondstoffen:

Top-5 Natural Resources: lastige start van 2017

Marktbarometer juli: brede positieve trend in bijna alle segmenten


 


Buffett’s probleem
Bron:  Hendrik Oude Nijhuis, Beter in beleggen
Beter-In-Beleggen203x27.png
Hendrik-Oude-Nijhuis-120x160.jpg
Hendrik Oude Nijhuis

Auteur, oud bestuurslid HCC Beleggen en BSC Duitenberger.
Oprichter Warrenbuffet.nl
Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in ‘s werelds beste beleggers. Hij is medeoprichter van Beterinbeleggen.nl en zijn bestseller over Warren Buffett is via de website http://www.warrenbuffett.nl/ gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.Het is een luxeprobleem, maar toch.

De cashreserve van Buffett's investeringsvehikel Berkshire Hathaway heeft bijna de magische grens van US $ 100 miljard bereikt.

En ...  tot frustratie van Buffett leveren al deze miljarden nauwelijks iets op.


De tientallen dochterbedrijven van Berkshire Hathaway die Warren Buffett in het verleden heeft gekocht zijn zo winstgevend dat de cashreserve elk kwartaal enkele miljarden dollars verder toeneemt.

Voor zijn luxeprobleem heeft Buffett goed beschouwd een drietal opties.

Investeren
Eerste optie om van het cashoverschot af te komen is het geld simpelweg investeren. Dit door of complete bedrijven over te nemen of door aandelen te kopen van bedrijven die beursgenoteerd zijn.
Aan het einde van afgelopen kwartaal was de beleggingsportefeuille van Berkshire Hathaway US $ 137 miljard waard met onder meer aandelen Apple, Coca-Cola en American Express.

In 2015 kocht Buffett voor US $ 32 miljard Precision Castparts, een leverancier van ruimtevaartonderdelen. En in 2010 betaalde hij US $ 26 miljard voor de aandelen van spoorwegmaatschappij Burlington Northern die hij nog niet in bezit had. Maar als gevolg de opmars van de aandelenmarkten vindt Buffett maar weinig koopjes momenteel.

Eigen aandelen inkopen
Tweede optie om van het cashoverschot af te komen vormt de inkoop van eigen aandelen. Buffett vindt Berkshire Hathaway daarvoor echter niet goedkoop genoeg. Maximaal wil hij 120% van de boekwaarde betalen oftewel US $ 146 per Berkshire Hathaway B-aandeel. De huidige beurskoers ligt hier met US $ 182,- (circa 150% van de boekwaarde) vrij ruim boven.

Wij hebben de intrinsieke waarde van Berkshire Hathaway op US $ 216,- per aandeel becijferd (circa 180% van de boekwaarde) en beoordelen de huidige beurskoers als redelijk aantrekkelijk. Maar dat Buffett op het huidige niveau aandelen zal inkopen achten we onwaarschijnlijk..

Dividend uitkeren
Derde optie voor het cashoverschot is het uitkeren van dividend. Blijven aanzienlijke overnames of investeringen de komende jaren uit dan is dividend eigenlijk de enige logische optie die resteert. Wanneer Berkshire Hathaway binnen enkele jaren wellicht dividend uitkeert als oplossing voor het 'cashprobleem' is dat tevens een indicatie dat aandelen naar het oordeel van ’s werelds meest succesvolle belegger zo aantrekkelijk niet meer zijn... 


Hcc Beleggen interessegroep Computerbeleggersgroep-ZH
 
Computerbeleggersgroep-ZH
zh230x180.jpg HCC Beleggen IG Computerbeleggersgroep-ZH in de regio Zuid HollandSinds de oprichting in 2002 houden wij ons bezig met “Beleggen met behulp van de computer”. Het accent ligt daarbij op het vergroten van de kennis van het ontwikkelen en exploiteren van handelssystemen. Deze zijn vooral gebaseerd op methoden uit de kwantitatieve en statistische analyse. Uiteraard wordt daarbij ook aandacht besteed aan ondersteunende software. Regelmatig besteden we echter ook aandacht aan andere vormen van beleggen zoals Fundamentele analyse. Daarbij gaan we altijd uit van het beschrijven en bespreken van een gestructureerde aanpak die gebaseerd is op objectieve grondslagen. 
Wij komen 9 keer per jaar bijeen. Afwisselend in Berkel & Rodenrijs en Delft.
Klik hier voor meer info    Contactadres: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken Verkeerd gevoerde discussie
Bron:  Indexus
indexus-logo-200x132-I255.png
indexus_Tjerk-Smelt-120x160.jpg
Tjerk Smelt 

Financieel- en beleggingsadviseur bij Indexus.
Tjerk schrijft regelmatig over diverse beursgerelateerde onderwerpen en maakt dagelijks de vertaalslag van uitgangspunten en doelstellingen naar een verantwoorde beleggingsportefeuille. Meer weten over indexbeleggen? Download gratis ons eBook ‘ETF, Theorie & Praktijk’ 


Alhoewel de discussie absoluut een stuk minder gevoerd wordt, komt het af en toe toch weer bovendrijven:  synthetische indexbeleggingen zijn gevaarlijk en die moet je niet hebben!
De kenner weet wel beter, maar hoe relevant is het om deze discussie überhaupt te voeren?
Wie heeft dit onderwerp de media ingeslingerd en waarom zou je toch in synthetische indexbeleggingen willen investeren?


Synthetische ETF’s
Indexbeleggingen in de vorm van ETF’s kunnen op verschillende wijzen worden samengesteld.
Het makkelijkst uitlegbaar zijn de fysieke structuren.
Je koopt de onderliggende waarden van een index in de juiste verhouding op de beurs en verkoopt het als een totaalpakket in de vorm van een ETF (Exchange Traded Fund).
Een synthetische ETF houdt geen concrete aandelen of obligaties aan van de index die ze volgt.
Een synthetische ETF bootst de index na (repliceren) aan de hand van derivaten.
Een tegenpartij garandeert het rendement van die ETF in ruil (swap) voor een ander mandje met aandelen.

Dit verhaal is absoluut lastiger uitlegbaar en dat druist in tegen de transparantie waar de indexbeleggingen om bekend staan. Er is dan ook veel discussie gevoerd over de risico’s van synthetische ETF’s.
De vele onbegrijpelijke financiële producten die voor een belangrijk deel worden aangemerkt als veroorzaker van de kredietcrisis, hebben daar zeker aan bijgedragen.
Toch is het met de risico’s van synthetische ETF’ wel wat anders gesteld.

Waarom synthetische ETF’s?
Synthetische ETF’s bewijzen hun voordeel vooral bij markten waarbij het lastig is om fysieke aandelen aan te kopen. In een minder liquide markt valt er minder goed te handelen zonder dat de kosten hoog oplopen. Dan biedt een synthetische structuur een uitkomst. Immers, er hoeft niet gehandeld te worden.

Maar ook in het geval van commodities kunnen synthetische ETF’s een geschikte beleggingsoplossing bieden. Aandelen en obligaties zijn administratief makkelijk van eigenaar te wisselen, maar grondstoffen fysiek verhandelen, daar komt wat meer bij kijken. Denk aan opslag, transport en houdbaarheid.

Slechte beeldvorming van synthetische ETF’s
En toch werd er in de financiële media veel geschreven en gesproken over de risico’s van synthetische ETF’s. Met de rokende puinhopen van de financiële crisis nog op het netvlies, is dit op zich begrijpelijk.
De vergelijking met onbegrijpelijke financiële producten is snel gemaakt en leidt dan ook snel tot een negatief sentiment dat moeilijk om te buigen lijkt.
Toch is dat in het geval van synthetische ETF’s niet eerlijk. De dekkingsrisico’s van een synthetische ETF zijn namelijk gewaarborgd volgens de UCITS richtlijn van de Europese Unie. De negatieve beeldvorming heeft dus niet zozeer te maken met onduidelijke risico’s maar met de complexiteit van de waarde-opbouw, waarbij een derivaat of swap al snel tot achterdocht leidt.
Kort gezegd, tegenover elke synthetische ETF staat tenminste een onderpand van 90% van de waarde en vaak zelfs 100%+.
Partijen met bepaalde belangen hebben vanzelfsprekend dankbaar gebruik gemaakt van de mindere transparantie van synthetische ETF’s. Dat gold met name voor de periode van voor 2014. Een periode dat er bijvoorbeeld nog veel verdiend kon worden aan beleggingsfondsen. Nu dat niet meer opgaat wordt er vrijwel nooit meer over geschreven, maar op internet blijft het natuurlijk vindbaar.

Marktbelang
Ondanks de voordelen van synthetische ETF’s voor bepaalde markten en producten, worden op reguliere en liquide markten steeds minder synthetische ETF’s aangeboden. De laatste jaren zijn er veel synthetische ETF’s geswitched naar een fysieke structuur; puur vanuit commercieel belang. Door het aarzelende sentiment van de gemiddelde belegger zijn fysieke ETF’s populairder waardoor uitgevende instellingen voornamelijk nog fysieke ETF’s aanbieden. Lyxor en Deutsche Bank zijn er goede voorbeelden van.
De paar procent die er nu nog over is op de markt van het totale uitstaande vermogen in ETF’s bestaat voor een belangrijk deel uit grondstoffen ETF’s en ETF’s op anders veel te moeilijk bereikbare markten.

Het echte risico?
De kans dat u nog synthetische ETF’s tegenkomt op de reguliere markten is dus steeds kleiner aan het worden. Het risico? Dat ligt niet in de structuur van de ETF, nee, het belangrijkste risico dat zijn wij als beleggers, beleggers die keuzes maken!
 


Beleggen: Er is geen dag het zelfde!
69beleggen-logo-final740x230.png

Het mooie van bezig zijn met beleggen is dat je je geen dag hoeft te vervelen. Niet alleen verandert de markt steeds, maar er zijn ook steeds nieuwe onderwerpen, technieken en strategieën waarin je je kunt verdiepen. Zo is er elke dag wel wat te leren, te testen, etc.

Keynote speakers
Harry Klip/ Jan Robert Schutte
- Cryptocurrencies -
Cees Smit
- Toestand in de wereld -
Aat Schornagel
- Opties -
Anne Grevinga
- Fundamentele Analyse -
- een must! -

De HCC!beleggen symposia hebben in de loop der jaren steeds aan het verdiepen van deze kennis bijgedragen. Zo ook weer op het komende, 69ste symposium.
Als altijd zijn er diverse sprekers die je iets geheel 'nieuws' laten zien, of het reeds bekende weer eens in een ander daglicht plaatsen.

Zo zal je onder meer worden bijgepraat over de toestand in de wereld, het relatief nieuwe beleggen in cryptocurrencies, optie beleggen, fundamentele en technische portefeuille selectie om een paar onderwerpen te noemen.

Zoals altijd is het doel dat je aan het eind van de dag met een groot aantal ideeën naar huis gaat. Je kunt deze dan zelf direct, afhankelijk van jouw eigen situatie, inpassen en toepassen in jouw beleggingen.

De locatie is verder goed geschikt om je in de loop van de jaren opgedane contacten aan te halen en nieuwe contacten te leggen.

Overige sprekers
Ronald Kok
Tom van Noyen
Helene van Dijk
Eenvoudig de markt verslaan met aandelen- en optiescreeners Demonstratie Softwarepakket VestorVest
Spelen van de Probabilty Game, ontwikkeld door Van Tharp

Klik hier om je nu in te schrijven voor dit HCC Beleggen Symposium
op zaterdag 28 oktober 2017 in de Bilt


Hcc leden: Gratis Entreekaart  -inschrijven verplicht
Niet leden: Entreeticket  à €15,=
        
Locatie: Cultureel & Vergader Centrum H.F. Witte, Henri Dunantplein 4, 3731 CL,  De Bilt 


Na het werk en dan?
http://www.beleggersonline.nl/images/banners/HCC-Beleggen-logo-2014-435x82.gif

Wat doe jij met je geld?
En met je vrije tijd?

HCC!beleggen is dringend op zoek naar actieve vrijwilligers om deel te nemen aan het bestuur (zo zoeken we op dit moment een secretaris), bijvoorbeeld de redactie over de nieuwsbrief te voeren, als webmaster te fungeren, te helpen bij het organiseren van symposia en andere bijeenkomsten en meer. Ben jij een enthousiaste belegger?
Meld je dan aan via Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken of Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken van HCC!beleggen.


Wie zoeken we?
Er is behoefte aan vrijwilligers die zich met verschillende zaken willen bezighouden. Zo zoeken we mensen die graag in het bestuur willen plaatsnemen, verschillende redacteuren voor diverse werkzaamheden, maar ook zijn we opzoek naar mensen die graag contacten onderhouden met bijvoorbeeld leden, en/of sprekers/standhouders voor onze symposia.

Bestuur
Binnen het bestuur van HCC!beleggen is dringend behoefte aan versterking. We zijn op zoek naar een secretaris, maar indien je affiniteit hebt met beleggen en je bestuurlijke ambities op een ander gebied liggen, komen we ook heel graag met je in contact.

Redacteuren
We zoeken redacteuren die zo’n één à twee uur per week willen besteden aan het aanleveren van artikelen voor onze  website  en/of de nieuwsbrieven. Het gaat dan om onder meer artikelen over economische onderwerpen, specifieke beleggingsartikelen of andere voor onze leden interessante onderwerpen.

Die nieuwsbrief moet natuurlijk ook in elkaar gezet worden. Ben je handig met een computer en heb je ongeveer vier uur per maand tijd, dan kun je je hiervoor aanmelden. Dit kan natuurlijk ook in combinatie met het leveren van de content voor website en/of nieuwsbrief.

Contactpersonen
Heb je meer affiniteit met mensen dan met teksten? Wees welkom want we zijn ook naarstig op zoek naar sociaal bedreven, communicatief vaardige mensen die contacten met bijvoorbeeld sprekers voor symposia maar ook met leden willen onderhouden. Dit zal ongeveer twee uur van je tijd per maand kosten. Ook hiervoor wordt natuurlijk wel interesse in beleggen verwacht.

Heb je zin en tijd ons te helpen, meld je dan aan via het het bestuur of de redactie van HCC!beleggen


HCC Beleggen interessegroepen 


HCC beleggen Website HCC beleggen Vacatures Adverteren Downloads
Disclaimer: Deze publicatie komt tot stand op de redactie van beleggersonline.nl de website van de HCC IG Beleggen. Noch de mate waarin de berichten, voorgestelde scenario’s, risico’s en voorspellingen de marktverwachtingen weerspiegelen, noch de mate waarin zij in de realiteit zullen tot uiting komen, kunnen worden gewaarborgd. De voorspellingen zijn indicatief. De gegevens in deze publicatie zijn algemeen en louter informatief. Ze mogen niet worden beschouwd als beleggingsadvies. De schrijver(s) van deze publicatie en het bestuur van de HCC IG Beleggen en/of de Redactie van de Nieuwsbrief zijn derhalve niet aansprakelijk voor eventuele verliezen. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren, behaalde resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.

 
< Vorige   Volgende >

https://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website
De laadtijd van deze pagina is: 0.02157 seconden