HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina arrow Artikelen arrow Verlies nemen ??
Verlies nemen ??

Verlies nemen ??
Bron:  Jan Kolkman,  Stockpicker-signaal
stockpicker-signaal-250x41gr.gif

Jan-Kolkman-wt120x160.gif

Jan Kolkman, 

oprichter van Stockpicker-signaal
heeft tientallen jaren ervaring opgedaan met de belegging in aandelen bij een grote beleggingsmaatschappij en hij heeft zich daarna, via cursussen, symposia en heel veel lezen, gespecialiseerd in technische analyse. Hij hanteert diverse algemeen gebruikte indicatoren en daarnaast ook signalen uit eigen koker.
Stel je hebt aandelen gekocht in de overtuiging dat die koers zal stijgen, maar helaas, het zit tegen. Daar heb je je echter op voorbereid.
Je gaat verlies nemen wanneer de koers een bepaald percentage onder je aankoopkoers is gezakt of in een andere optiek wanneer de koers door een bepaald steunniveau is gedaald.


Maar is het dan verstandig om je hele positie op te ruimen?
Soms wel, maar vaak ook niet.

Kijk daarvoor eens naar de onderstaande grafiek.
Daar is de koers aanvankelijk gedaald, maar na een poosje behoorlijk gestegen en wel zoveel dat je, wanneer je de aandelen had gehouden, een aantrekkelijke winst had behaald.

Je was gewoon wat te vroeg met je aankoop.


Daarom: wat is wijsheid?
In het geval dat een koers na je aankoop daalt, dan beveelt Stockpicker-signaal aan om een deel, bij voorbeeld een derde deel, van het gekochte aantal stukken te verkopen. Daarmee heb je dan het risico op een groter verlies verkleind voor het geval de neergaande trend zich voortzet.
Treedt echter een herstel op, dan doe je gewoon mee met twee derde deel van je oorspronkelijke positie en kan je aankoop toch in een winstgevende situatie eindigen.
We weten als belegger dat een koers nooit in een rechte lijn omhoog gaat. Houd daarom elke positie nauwlettend in de gaten zodat je tot actie kunt overgaan, zodra de situatie daarom vraagt.

Doe je een deel dan doe je het nooit helemaal verkeerd.

Als het nooit een minnetje mag zijn kan het
nooit een plus worden.

Als je slim bent leer je van je fouten,
Als je wijs bent leer je van andermans fouten

Maar wees wel voorbereid op een flinke uitschieter. Dus geef een order door aan je broker op welk niveau je afscheid wilt nemen van hoeveel aandelen. Daarmee voorkom je je achteraf zegt:

Goh op die koers had ik gisteren wel willen verkopen.

Maar je weet gisteren is verleden tijd en je kunt de tijd niet terugdraaien. En de koers stond maar een moment op die aantrekkelijke verkoopkoers en is nu al weer ruim acht procent lager.
Ik kan me nog goed herinneren dat ik aandelen kocht op 22 dollar in de verwachting dat de onderneming binnen een week met een bericht van goedkeuring van de FDA, de Amerikaanse toezichthouder Food and Drug Administration, die de toelating van geneesmiddelen moet beoordelen, zou komen. Die FDA kwam wel met een bericht, maar het was een afkeuring. Dus de koers klapte in elkaar naar 14. Dat was voor mij een te laag niveau om nog uit te stappen, te meer omdat ik ervan overtuigd was dat de onderneming alles in het werk zou stellen met een verbeterd kandidaat-medicijn opnieuw bij de FDA zou aankloppen voor een goedkeuring.
20171201-Chart1_-_SAREPTA_THERAPEUTICS_ORD-740x507.png
In de weken daarna herstelde de koers naar 22, mijn break even point, en verder naar 27 en ik las weer berichten dat een nieuwe aanvraag was ingediend. En bij een goedkeuring zou de koers wel eens naar 40 dollar kunnen oplopen. Daarom gaf ik een order op 37 de helft van mijn positie verkopen.

En plotseling sprong de koers op de opening naar 50 dollar waarop ik zaken deed.
De rest verkocht ik op 54 dollar.

 
< Vorige   Volgende >

http://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2020 Hcc Beleggen Website


De laadtijd van deze pagina is: 0.03751 seconden