HCC Beleggen Banner Advertisement
Menu
Voorpagina
HCC Beleggen
Symposia
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief(archief)
Artikelen
Beleggers Info
Downloads
Sitemap


Voorpagina
Het sprookje van de efficiënte markt hypothese en de zeven onregelmatigheden..
Bron: Dr. Ben J.L. van den Anker

sneeuwwitje-en-de-7dwergen350x320.gif
Het idee dat alle informatie accuraat in de aandelenmarkt verwerkt is wordt in de afgelopen decennia langzaam losgelaten. 

Er zijn soms bijzondere omstandigheden , ook wel ‘anomalies’ of onregelmatigheden genoemd, die aanjager voor  het behalen van additioneel rendement kunnen zijn.
Nadat bekend werd dat er abnormale rendementen behaald konden worden speelden beleggers hierop overigens handig in.

Veel van deze ‘stock anomalies’ zijn dus, ofwel verdwenen na verloop van tijd, of van mindere betekenis geworden.

In deze inleiding bespreek ik beknopt een zevental onregelmatigheden die redelijk persistent blijken te zijn en wellicht van waarde voor beleggers kunnen zijn.
Lees meer...
 
stabiele-koers-te-voorspellen-580x303.gif
Koersbewegingen van aandelen tijdens slechte beursdagen hebben enige voorspellende waarde voor de potentiële verliezen die tijdens een beurskrach in het verschiet liggen. Bedrijfsomvang, handelsvolume en volatiliteit van het aandeel bieden een zekere indicatie.


Gevoeligheid voor een beurskrach

Dat blijkt uit recent DNB-onderzoek naar de ontwikkeling van aandelenkoersen tijdens een beurskrach. Welke aandelen in een dergelijke situatie het zwaarst worden getroffen, willen vermogensbeheerders natuurlijk graag weten. Zij proberen immers een zo hoog mogelijk rendement te realiseren tegen een zo laag mogelijk risico. Vraag is echter of het mogelijk is te voorspellen welke aandelen een relatief stabiele koers hebben tijdens een beurskrach.

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, hebben onderzoekers van DNB een maandelijkse score gegeven aan meer dan 2.000 aandelen met een beursnotering in de Verenigde Staten over een periode van 40 jaar. Dit op basis van de koersbewegingen tijdens dagen waarop aandelenmarkten hard onderuit gingen. Naarmate de koers beter op peil blijft, scoort het aandeel beter. Daarbij was de hypothese: hoe beter de score, des te kleiner het koersverlies van dat aandeel tijdens een beurskrach in de toekomst.

Lees meer...
 
Watching_South_Africa_&_France_match_at_World_Cup_2010-06-22_in_Soweto_13-SH660x300.gif


Sportwedstrijden roepen vaak heftige emoties op.
Eerder onderzoek toonde aan dat er beduidend minder aandelen werden verhandeld tijdens spannende sportevenementen (artikel "Voetbal op TV? Ook aandelenmarkten kijken mee" HCC Beleggen Nieuwsbrief 20120401). Nu blijkt na recent onderzoek dat deze emoties aandelenkoersen kunnen beïnvloeden, zelfs wanneer een hoge mate van rationele prijsvorming te verwachten valt. Dit inzicht is relevant voor zowel de praktijk als het academisch onderzoek.

Een fundamenteel debat
Economen debatteren voortdurend over de fundamentele vraag of aandelenprijzen puur op grond van rationele overwegingen tot stand komen. Tot de jaren '80 van de twintigste eeuw was het vrij gebruikelijk om aan te nemen dat aandelenprijzen puur rationeel worden bepaald. Steeds vaker werden echter vraagtekens bij dit uitgangspunt gezet, onder meer door de latere Nobelprijswinnaar Robert Shiller. Bij het tot stand komen van beurskoersen bleken steeds meer aspecten een rol te spelen, die vanuit een rationeel perspectief niet relevant geacht zouden zijn. Een nieuw onderzoeksveld, inmiddels bekend als behavioural finance, was geboren.

De emotionele belegger
Een belangrijke factor - die niet goed binnen het rationele raamwerk past, maar die toch een effect heeft op aandelenprijzen - is de schommeling in emoties van beleggers. Zo blijken beurskoersen gevoelig te zijn voor een scala aan factoren, zoals variaties in de hoeveelheid zonlicht, de veranderingen tussen zomertijd en wintertijd, en de uitslagen van sportwedstrijden. Zo zijn beleggers optimistischer wanneer hun voetbalteam goed heeft gepresteerd. Ook is het niet ongewoon dat beurskoersen dalen op de dag nadat het nationale elftal wordt uitgeschakeld op het wereldkampioenschap voetbal.

Lees meer...
 
hccbeleggen-2014-400x335.jpg

Het nieuwe jaar is aangebroken en dat betekent én terugkijken én nieuwe kansen inschatten. Want zowel voor onze vereniging als voor onze gezamenlijke interesse “de beurs” is er heel wat gebeurd en staan er weer grote mogelijkheden te wachten.

Onze vereniging Hcc-groep beleggen trekt nog altijd veel aandacht. De symposia worden druk bezocht en de bezoekers zijn in het algemeen enthousiast. Natuurlijk is de ene presentatie beter dan de andere, maar de gangbare mening is dat men overal wel wat opsteekt. En dat is de bedoeling!
Daarom blijft het verwonderlijk, dat we weinig nieuwe aanwas van jongere mensen krijgen. Want juist zij moeten zich, met het oog op het gegeven dat de overheid de pensioenen steeds verder zal uithollen, toch op de hoogte stellen van het reilen en zeilen in de financiële wereld. Echter de jongeren pakken – wanneer ze informatie willen – het internet en hebben in enkel minuten de hele wereld te pakken. Niet alleen wij zijn daar het “slachtoffer” van. De winkelcentra en parkeergelegenheden in de steden voelen dezelfde trend. Albert Heijn, Zalando en vele anderen spelen hier op in. Gemak dient de mens en daar wil hij ook nog voor betalen.
Onze vereniging zou zich op deze trend kunnen focussen, echter daar is een vereniging niet voor bedoeld (nog los gezien van de financiële slagkracht die we dan zouden moeten hebben).
Onze troef is het menselijk contact op de dagen zelf. Onlangs is er initiatief genomen om interessegroepen binnen onze vereniging ruimte te geven om te vergaderen. Op deze manier ziet men elkaar lijfelijk en kan de “vergadering” worden gecombineerd met een bezoek aan presentaties en aan de standhouders. Een zeer goed initiatief !

Lees meer...
 
Computerblad PC-Active gaat verder onder de vlag van HCC!

HCC
wordt per 18 oktober de nieuwe eigenaar van het computerblad PC-Active. Deze mogelijkheid ontstond door het faillissement van het bedrijf dat het blad eerder exploiteerde.
PC-Active
Volgens Arda Gerkens, directeur van HCC, voorziet het blad in hoge mate in de informatiebehoefte van de leden van HCC: “Ik ben ervan overtuigd dat we met PC-Active een zeer belangrijk element toevoegen aan het lidmaatschap van HCC!”

PC-Active is een uitdagend en informatief tijdschrift met workshops, achtergrondartikelen en inzichten in de digitale wereld. Redacteuren die tot nu toe een belangrijke rol hebben gespeeld bij PC-Active zullen dat blijven doen. Het blad wordt uitgebreid met actuele informatie uit en over HCC.

Inmiddels is er gestart met het uitbrengen van een nieuwe editie van PC-Active dat ook zal worden gestuurd naar de bestaande abonnees van het blad: HCC zal er voor zorgdragen dat aan de verplichtingen van PC-Active aan bestaande abonnees wordt voldaan. De verschijningsdatum van de eerstvolgende editie zal zo snel mogelijk bekend gemaakt worden aan zowel abonnees als leden van HCC.

Met de overname van PC-Active door HCC wordt PC-Active het grootste computerblad in Nederland en Vlaanderen.

Lees meer...
 

Hoe onderscheid ik de beste beleggingsfondsen van de massa?

niels%20faassen_morningstar120x160.gifNiels Faassen van Morningstar  zal u middels zijn presentatie wegwijs maken in het beleggingsfondsenlandschap.

Daarnaast biedt Niels u handvatten bij het selecteren van de beste beleggingsfondsen in het universum door u inzicht te geven in de manier waarop Morningstar beleggingsfondsen analyseert en beoordeelt. Tot slot zal Niels een selectie van de favoriete fondsen van Morningstar met u delen en bespreken.

Morningstar, Inc. is een toonaangevende leverancier van onafhankelijk beleggingsonderzoek. Onze missie bestaat erin goede producten te creëren die beleggers helpen hun financiële doelstellingen te verwezenlijken. Wij bieden een uitgebreide waaier van internetproducten, software en producten in drukvorm voor particuliere beleggers, financieel adviseurs en institutionele cliënten over de hele wereld.
Morningstar is een vertrouwde bron voor inzichtelijke informatie in een waaier van beleggingsdisciplines. Met activiteiten in 27 landen bieden wij momenteel gegevens over ongeveer 422.000 beleggingsproducten.
MorningstarLogo-Header.gif
Morningstar Nederland werd in 2000 in Amsterdam geopend en heeft zijn beleggingswebsite, morningstar.nl, in 2001 geïntroduceerd.
De website biedt toegang tot en objectieve informatie over fondsen die beschikbaar zijn voor verkoop aan particuliere beleggers in Nederland. Ook biedt de site onafhankelijke redactionele informatie van analisten en journalisten van Morningstar in Amsterdam en over de hele wereld.

 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 106 - 126 van 437

https://www.beleggersonline.nl/ Validated by HTML Validator (based on Tidy) © 2021 Hcc Beleggen Website






De laadtijd van deze pagina is: 0.08007 seconden